Marketing Aptitude and Computer Knowledge for SBI Clerk Exam

Marketing Aptitude and Computer Knowledge Questions
1. A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a–
(A) disk (B) data (C) file (D) floppy (E) None of these (Ans : C)

2. An error is also known as–
(A) bug (B) debug (C) cursor (D) icon (E) None of these (Ans : A)

3. A keyboard is this kind of device–
(A) black (B) input (C) output (D) word processing (E) None of these (Ans : B)

4. Marketing can be attractive if–
(A) salesmen are attractive (B) customers are attractive (C) more customers are attracted
(D) All of these (E) None of these (Ans : C)

5. A ............ converts all the statements in a program in a single batch and the resulting collection of instructions is placed in a new file.
(A) converter (B) compiler (C) interpreter
(D) instruction (E) None of these (Ans : B)

6. One thousand bytes is a–
(A) kilobyte (B) megabyte (C) gigabyte (D) terabyte (E) None of these (Ans : A)

7. ‘Benchmark’ means–
(A) Benches for customers to sit (B) Benches for salesmen to sit
(C) Products displayed on a bench (D) Set standards
(E) All of the above (Ans : D)

8. A Call Centre is–
(A) a meeting place for DSAs (B) a training centre for DSAs
(C) a meeting place for customers (D) Data Centre
(E) a back office set-up where customer queries are answered (Ans : E)

9. Marketing is the combined study of–
(A) Buyer’s behaviour and Consumer tasks (B) Product demand and Product supply
(C) Brand building and Publicity (D) Sales force abilities and Customer responses
(E) All of these (Ans : E)

10. Effective Marketing helps in–
(A) Boosting the sales (B) Boosting the purchases
(C) Boosting the demand and supply (D) All of these
(E) None of these (Ans : D)

11. Market size means–
(A) Size of the sales teams (B) Size of the company (C) Scope for profit
(D) Scope for marketing (E) None of these (Ans : D)

12. Market share means–
(A) Share Market (B) Sensex (C) Market changes
(D) Market demands (E) Share of business among peers (Ans : E)

13. Dirstribution channels carry out the following functions except–
(A) Physical distribution (B) Fixing the price (C) Matching the offer
(D) Risk taking (E) None of these (Ans : B)

14. A direct marketing channel is also called as ............ level channel.
(A) First level (B) Second level (C) Third level
(D) Zero level (E) Fourth level (Ans : D)

15. Which of the following activities is a reverseflow channel of marketing?
(A) Raw materials movement (B) Product recycling
(C) Materials ordering (D) Finished goods storage
(E) Customer order placement (Ans : B)

16. Sales made through which of the following come under Direct Selling?
(A) One-on-one demonstrations (B) Personal contact arrangements
(C) Internet sales (D) Both A and B (E) All of these (Ans : E)

17. What is the USP of saving accounts ?
(A) High rate of Interest (B) Easy operation (C) Risky transactions
(D) Expensive transactions (E) Back office facility (Ans : B)

18. Target group means–
(A) all purchasers (B) all sales persons (C) targeted purchasers
(D) all consumers (E) delivery persons (Ans : A)

19. Buyer Resistance means–
(A) buyers fighting with the salesmen (B) reluctant salesmen (C) indifferent salesmen
(D) hesitant buyers (E) None of these (Ans : D)

20. Cross selling means–
(A) city to city sales (B) selling with cross face (C) selling with crossed finger
(D) selling products to existing customers (E) cold calling (Ans : D)

21. Which is not a basic function of a computer?
(A) Copy text (B) Accept input (C) Process data (D) Store data (E) None of these (Ans : A)

22. What type of computer could be found in a digital watch?
(A) Mainframe computer (B) Super computer (C) Embedded computer
(D) Notebook computer (E) None of these (Ans : D)

23. Which of the following is not true about computer files?
(A) They are collections of data saved to a storage medium
(B) Every file has a file name
(C) A file extension is established by the user to indicate the file’s contents
(D) Files usually contain data (E) None of these (Ans : C)

24. Where is data saved permanently?
(A) Memory (B) Storage (C) CPU (D) Printer (E) None of these (Ans : B)

25. Restarting a computer that is already on is referred to as–
(A) shut down (B) cold booting (C) warm booting
(D) logging off (E) None of these (Ans : D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *