SSC Combined Higher Secondary Level Solved English Papers

SSC Combined Higher Secondary Level Exam., 2014 (II Shift)English Language Solved Paper (Held on 2-11-2014) 

Directions-(Q. 1-5) Sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate oval (●) in the Answer Sheet.

1. The priest was innocent ………. he could not prove it.
(A) and (B) but (C) for (D) so (Ans : B)

2. Many people who ………. practising photography as a hobby turn it eventually into a livelihood.
(A) resume (B) prefer (C) imply (D) start (Ans : D)

3. She is ……….of lizards.
(A) fearful (B) frightened (C) afraid (D) terrified (Ans : C)

4. His path was beset ………. . difficulties.
(A) by (B) with (C) of (D) from (Ans : B)

5. The plan is worth considering, think it ……….carefully.
(A) of (B) on (C) off (D) over (Ans : D)

Directions-(Q. 6-10) In these question choose the word Opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet.

6. Reluctant
(A) Hesitant (B) Reserved (C) Anxious (D) Willing (Ans : C)

7. Novel
(A) Naughty (B) Novelist (C) Banal (D) Nasty (Ans : D)

8. Eloquent
(A) Elegant (B) Lucid (C) Articulate (D) Inarticulate (Ans : D)

9. Fluent
(A) Inappropriate (B) Halting (C) Degrading (D) Insensitive (Ans : B)

10. Adversity
(A) Prosperity (B) Curiosity (C) Animosity (D) Sincerity (Ans : A)

Directions-(Q. 11-15) In these question out of the four alternatives, choose the Same word which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.

11. Amiable
(A) Rude (B) Curt (C) Friendly (D) Annoyed (Ans : C)

12. Curious
(A) Doubtful (B) Inquisitive (C) Sad (D) Suspicious (Ans : B)

13. Candid
(A) Honest (B) Greedy (C) Dishonest (D) Secretive (Ans : A)

14. Forsaken
(A) Nurtured (B) Neglected (C) Pardoned (D) Abandoned (Ans : D)

15. Vivacious
(A) Lonely (B) Lively (C) Beautiful (D) Bravely (Ans : B)

Directions-(Q. 16-20) In these question four alternatives are given for the Idiom/Phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and mark it in the Answer Sheet.

16. The detective went abroad in search of a culprit but his journey proved to be a wild goose chase.
(A) expensive (B) full of difficulties (C) unprofitable adventure (D) ill advised (Ans : C)

17. A close shave.
(A) A narrow escape from danger. (B) Stubble
(C) Very short hair (D) Hairless skin (Ans : A)

18. Please be as brief as you can, I have other fish to fry.
(A) to cook the food (B) to take rest
(C) some important work to attend to (D) to attend the friends (Ans : C)

19. His argument does not hold water.
(A) to have effect (B) to influence
(C) to check the flow of water (D) sound logical fact (Ans : D)

20. It was her maiden speech on the stage and she performed well.
(A) unprepared speech (B) sudden speech
(C) primary speech (D) first speech (Ans : D)

Directions-(Q. 21-25) In these question a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at (A), (B), (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (D). Mark your answer in the Answer Sheet.

21. When the little girl losses her doll, she began to cry.
(A) losing her doll (B) loss her doll
(C) lost her doll (D) No improvement (Ans : C)

22. I brushed my teeth every day at 7 O’clock in the morning.
(A) I brushes my teeth every day at 7 O’clock in the morning.
(B) I brush my teeth every day at 7 O’clock in the morning.
(C) I brush my tooth every day at 7 O’clock in the morning.
(D) No improvement (Ans : B)

23. More than 60% of India’s population live under the poverty line.
(A) live by the poverty line (B) live below poverty line
(C) live beside the poverty line (D) No improvement (Ans : B)

24. Only me I can solve the problem.
(A) Only me can (B) Only I can (C) I can only (D) No improvement (Ans : B)

25. They congratulated me for my victory in the debate competition.
(A) about (B) at (C) on (D) No improvement (Ans : B)

Directions-(Q. 26-30) In these question out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

26. Beyond correction–
(A) Inverterate (B) Glib (C) Incorrigible (D) Incongruous (Ans : C)

27. Widespread scarcity of food–
(A) Hunger (B) Drought (C) Poverty (D) Famine (Ans : B)

28. Inflammation of gums–
(A) Gangerene (B) Gingivitis (C) Conjunctivitis (D) Orchitis (Ans : B)

29. A book written by an unknown author–
(A) Anonymous (B) Acrimonious (C) Audacious (D) Assiduous (Ans : A)

30. An event that causes great harm or dams–
(A) Problem (B) Disaster (C) Pain (D) Relief (Ans : B)

Directions-(Q. 31-35) In these question four words are given in each question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer in the Answer Sheet.

31. (A) nuisense (B) nuisanse (C) nuissance (D) nuisance (Ans : D)

32. (A) saimultaneous (B) simultaenous (C) simultaneous (D) simultanious (Ans : C)

33. (A) honourarium (B) honorarium (C) honourerium (D) honourrarium (Ans : B)

34. (A) fortuneate (B) fortuneit (C) forchunate (D) fortunate (Ans : D)

35. (A) misfourtune (B) miscelaneous (C) misdemenour (D) misspell (Ans : B)

Directions-(Q. 36-45) In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and choose the correct answer to each question out of the four alternatives and fill in the blanks. Rajan is a salesman. He goes from door to door ..... (36) ..... vacuum cleaners. On his first day of work, he ..... (37) ..... to sell his goods by ..... (38) ..... on the doors of a private housing estate. “My first ..... (39) ..... ,” he thought as he ..... (40) ..... the doorbell of the first house. A middle-aged woman with curlers in her hair opened the door. Rajan began to (41) ..... who he was and the ..... (42) he was selling. The ..... (43)..... minute, the door was ..... (44) ..... shut. “Not interested !” John heard her shout ..... (45) ..... the closed door.

36. (A) purchasing (B) buying (C) gifting (D) selling (Ans : D)

37. (A) decided (B) undecided (C) finalized (D) cancelled (Ans : A)

38. (A) hacking (B) knocking (C) breaking (D) shaking (Ans : B)

39. (A) consumer (B) customer (C) supplier (D) manufacturer (Ans : B)

40. (A) pressed (B) impressed (C) depressed (D) suppressed (Ans : A)

41. (A) complain (B) explain (C) refrain (D) plain (Ans : B)

42. (A) produce (B) material (C) product (D) ingredients (Ans : C)

43. (A) after (B) before (C) next (D) subsequent (Ans : C)

44. (A) slammed (B) damned (C) tamed (D) crammed (Ans : A)

45. (A) before (B) on (C) aside (D) behind (Ans : D)

Directions-(Q. 46-50) In these questions some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the oval (●) corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If a sentence is free from errors, blacken the oval corresponding to (D) in the Answer Sheet.

46. (A) No sooner did the rabbit (B)/ come out of the bush (C)/ when the hunter killed it. (D) No error (Ans : C)

47. (A) ‘The Arabian Nights’ (B)/ are enjoyed (C)/ by all kinds of readers. (D) No error (Ans : B)

48. (A) She has not completed (B)/ her course. (C)/ Isn’t it ? (C) No error (Ans : C)

49. (A) Every citizen is (B)/ entitled to (C)/ the voting. (D) No error (Ans : C)

50. (A) The collector (B)/ visits the office regularly (C)/ Isn’t it ? (D) No error (Ans : D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *