Mass Communication & Journalism Solved Question Paper

Mass Communication and Journalism
UGC-NET/JRF Examination, 2014 
 (Held in June 2014)
1. Feelings of a communicator are labelled as–
(A) Relational information (B) Psychological information
(C) Personal information (D) Social information (Ans : A)

2. In digital mass communication, the audience is–
(A) Large (B) Passive (C) Participatory (D) Uncultured (Ans : C)

3. The verbal code for communication is–
(A) Visual cue (B) Picture (C) Colour (D) Language (Ans : D)

4. Use of language in mediated communication imposes a grid on–
(A) Artificiality (B) Textuality (C) Reality (D) Conformity (Ans : C)

5. Colour television transmission in India started with–
(A) Commonwealth Games (B) SAARC sports
(C) Asiad (D) World Cup Cricket (Ans : C)

6. Verbal Communication is–
(A) Continuous (B) Discontinuous (C) Partial (D) Untimely (Ans : B)

7. In terms of ethical practices, the concept of Golden mean was advocated by–
(A) Socrates (B) Homer (C) Plato (D) Aristotle (Ans : D)

8. The first ombudsman for any newspaper in the world was appointed in–
(A) Sweden (B) Japan (C) Austria (D) Great Britain (Ans : B)

9. In libertarian philosophy, private ownership of the property is provided by–
(A) Constitutional law (B) Judicial law
(C) Legislative law (D) Civic law (Ans : A)

10. Which of the following is not a type of sound effect?
(A) Fadel (B) Contextual (C) Descriptive (D) Commentative (Ans : A)

11. Under the working Journalists Act of 1958, the central government, for working journalists, can constitute a–
(A) Wage committee (B) Labour commission
(C) Select panel (D) Wage board (Ans : D)

12. Layer by layer developmental communication is identified as–
(A) Developmental convergence (B) Developmental onion
(C) Developmental roll (D) Developmental scape (Ans : B)

13. When a population is studied, any inconsistency produced by the instrument used will result in–
(A) Sampling error (B) Measurement error
(C) Instrumentation error (D) Data error (Ans : B)

14. A method of credibility in qualitative research is–
(A) Test-retest (B) Split run (C) Split half (D) Audit trail (Ans : D)

15. In quantitative research, the questions are–
(A) General (B) Abstract (C) Ambiguous (D) Standardised (Ans : D)

16. Multi-stage sampling is a type of–
(A) Cluster sampling (B) Random sampling
(C) Accidental Sampling (D) Innovative sampling (Ans : A)

17. Mistake in news reading is known as–
(A) Fluff (B) Foot in the door (C) Ident (D) Lift (Ans : A)

18. Daniel Boorstin coined the term–
(A) Greenpeace (B) Pseudo-event (C) Images(D) Jackpot (Ans : B)

19. The number of readers who can recall of seeing advertisement is referred to as–
(A) Net recall (B) Gross recall (C) Noting score (D) Recall score (Ans : C)

20. Selective presentation of facts and quotes in supports of certain opinions is referred to as–
(A) Cherry picking (B) Time craft (C) Propaganda (D) Selective publicity Ans : (A)

21. When colours in an advertisement are not harmonious, it is identified as–
(A) Non-structured (B) Parallel colouring
(C) Marginal colouring (D) Out of register (Ans : D)

22. The first page of pullout is known as–
(A) Second front page (B) Pullout page
(C) Sectional page (D) Front section (Ans : C)

23. Hard news is mostly–
(A) Spot news (B) Society news
(C) Entertainment news (D) Filler news (Ans : A)

24. ……….is a headline composed of a single line.
(A) Credit line (B) Cut line (C) Catch line (D) Cross line (Ans : D)

25. A line of dots in printing is identified as–
(A) Kicker spots (B) Disjoints (C) Leaders (D) Dotline (Ans : C)

26. Cloze is a method of–
(A) Editing (B) Captioning (C) Readability (D) Ending (Ans : C)

27. A rough-surfaced paper stock that looks like hand made paper is known as–
(A) Rough stock (B) Antique (C) Art (D) Binder (Ans : B)

28. Another name for filler copy is–
(A) Casual copy (B) Time copy (C) Hard copy (D) Slug copy (Ans : B)

29. The IMAX projection system uses ……….screen.
(A) Small (B) Over-sized (C) Vertical (D) Horizontal (Ans : B)

30. If a newspaper is of 600 × 380 mm, it is known as of……….
(A) Tabloid size (B) Standard size
(C) Broadsheet size (D) Non-standard size (Ans : C)

31. Assertion (A) : Time has come to legalise lobbying in India by enacting a separate statute.
Reason (R) : We have adopted all corporate practices of the United States and it is in fitness of things that we even accept the American model of governance.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true (Ans : C)

32. Assertion (A) : The working Journalists Act of 1958 has been nullified by the large newspaper houses.
Reason (R) : The corporate practice of contracts and packages, resorted to by large newspaper has made it ineffective.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true (Ans : A)

33. Assertion (A) : Prior consent is necessary from participants in a research project to film, tape or record in any form.
Reason (R) : Research is always confidential and secretive, and hence any revelation will harm the objectives of research.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true (Ans : C)

34. Assertion (A) : The concepts of reliability and validity have different contextual meanings for qualitative data.
Reason (R) : Over a period of time, the behaviour and perception of people change.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true (Ans : A)

35. Assertion (A) : The Union Government should never enact a legislation to control social media networks.
Reason (R) : The social media sites have posed a great danger to national security and sovereignty by becoming vehicles of anti-national propaganda.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true (Ans : C)

36. Identify the correct sequence of the following media related statutes–
(A) The Working Journalists Act, the Copyright Act, the Contempt of Court Act, the Criminal Procedure Code.
(B) The Copyright Act, the Contempt of Courts Act, the Criminal Procedure Code, the Working Journalists Act
(C) The Contempt of Courts Act, the Working Journalist Act, the Criminal Procedure Code, the Copyright Act
(D) The Criminal Procedure Code, the Working Journalists Act, the Contempt of Courts Act, the Copyright Act (Ans : A)

37. Identify the correct sequence of dimensions of customer service a PR professional should be aware of–
(A) Reliability, Tangibles, Responsiveness, Confidence
(B) Tangibles, Confidence, Reliability, Responsiveness
(C) Confidence, Reliability, Responsiveness, Tangibles
(D) Responsiveness, Confidence, Tangibles, Reliability (Ans : A)

38. Identify the order of distance zones in relation to body language–
(A) Personal zone, Intimate zone, Public zone, Social zone
(B) Social zone, Personal zone, Public zone, Intimate zone
(C) Intimate zone, Personal zone, Social zone, Public zone
(D) Public zone, Personal zone, Intimate zone, Social zone (Ans : C)

39. Identify the correct chronological order of international radio stations that where launched–
(A) BBC – voice of America – Radio Moscow – United Nations Radio
(B) BBC – United Nations Radio – Voice of America – Radio Moscow
(C) BBC – Radio Moscow – Voice of America – United Nations Radio
(D) BBC – Radio Moscow – United Nations Radio – Voice of America (Ans : C)

40. Identify the correct chronological sequence of the following newspaper which were launched during freedom movement–
(A) Digdarshan – Bangadoota – Samachar Darpan – Samvad Kaumudi
(B) Bangadoota – Digdarshan – Samachar Darpan – Sambad Kaumudi
(C) Samvad Kaumudi – Bangadoota – Samachar Darpan – Digdarshan
(D) Digdarshan Samachar Darpan – Samvad Kaumudi – Bangadoota (Ans : D)

41. Identify the correct sequence of phases of communication process–
(A) Level of acceptance, understanding, reception, transmission of cognitive data
(B) Understanding, level of acceptance, transmission of cognitive data, reception
(C) Reception, understanding, level of acceptance, transmission of cognitive data
(D) Transmission of cognitive data, reception, understanding, level of acceptance (Ans : D)

42. Match List-I and List-II–
List-I (Channel)
(a) Star TV (b) MTV (c) ASIANET (d) ETV
List-II (Satellite)
1. ASIASAT-I 2. INTELSAT -703
3. PANAMSAT-4 4. INTELSAT-704
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 4 1 3 2 (Ans : B)

43. Match List-I and List-II–
List-I (Director)
(a) Mani Kaul (b) Kumar Shahni (c) Govind Nihalani (d) Saeed Mirza
List-II (Film)
l. Akrosh 2. Tarang 3. Salim Langde Pe Mat Ro 4. Uski Roti
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 4 2 1 3
(D) 3 4 1 2 (Ans : C)

44. Match List-I with List-II–
List-I (Newspaper)
(a) The Daily Express (b) Bild
(c) The International Herald Tribune (d) The Straits Times
List-II (Country of Publication)
1. Malaysia / Singapore 2. Canada 3. Great Britain 4. Germany
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 4 2 1
(B) 4 1 3 2
(C) 2 3 1 4
(D) 1 4 2 3 (Ans : A)

45. Match the List-I with List-II–
List-I (Concept)
(a) Alternative Media (b) Media aesthetics
(c) Media Consumption (d) Media Literacy
List-II (Description)
1. Measuring media use
2. Non-mainstream media
3. Design and analysis of visual and audio-visual materials
4. Competence in using media devices
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 1 4 3 2
(C) 2 3 1 4
(D) 3 2 4 1 (Ans : C)

Directions-(Q. 46-50) Read the following passage and answer these questions.
Priming refers to the effect of some preceding stimulus or event on how we react, broadly defined, to some subsequent stimulus. As applied to the media, priming refers to the effects of the content of the media on people's later behaviour of judgments related to the content. The ubiquitous nature of the media in our lives makes it a powerful tool for priming how we think and behave. Perhaps because of its nature, few media scholars have questioned whether media priming exists. How-ever, there are few direct, empirical studies of its existence or of the conditions under which it occurs. For a study to be a direct test of media priming, a control condition must be included in the design. A control condition could be as simple as a condition in which no media prime is presented before measuring relevant thoughts or behaviours. A recent meta-analysis of the media priming literature, using a loose definition of media, found only 42 published studies with sufficient control conditions Representative studies from these domains are described below to verify the existence of media priming and to highlight the kinds of results that need to be explained by theories of media priming. Josephson in 1987 investigated the priming effects of violent media on children's behaviour. In this study, Josephson gathered measures of young boys' trait aggression from their teachers. The boys saw either a violent or a non-violent television program, each of comparable excitement, like ability and enjoyment value.

The violent segment contained recurring images of walkie-talkies, whereas the non-violent program contained no walkie-talkies. The walkie-talkies served as a cue for the violent television program, but not for the non-violent program. Either before or after the television program, half the boys saw a 30 second non-violent cartoon segment that had been edited to become increasingly static-ridden, eventually worsening to 'snow'. This cartoon segment was meant to frustrate the young viewers with its apparent technical malfunction. After viewing their assigned programs the boys were mock inter-viewed and then sent to the school gymnasium to play floor hockey. For the mock interview, either a walkie-talkie or a microphone was used. In this way, half of the boys were exposed to the violence-related cue and half were not. The boys then took turns playing hockey and were observed both on and off the court for signs of aggressive behaviour, such as pushing other boys down, hitting other players with the hockey stick, or calling other boys abusive names. After three periods, each for 3 minutes to play, the boys were returned to the teachers. Josephson found that violent television viewing primed boys who were high in trait aggressiveness to act more violently during initial sports activity (i. e. During the first period of play). This effect was heightened both when violent programming was coupled with the violencerelated cue and when violent programming was followed by frustration. However, this priming effect appeared to lessen with time, because violent programming and cues did not influence aggression in the later periods of playas strongly as in the initial period of play.

46. What does media priming refer?
(A) Effect of media on subsequent stimulus
(B) Media content effect on people's later behaviour
(C) How we think and behave
(D) No effect on people (Ans : B)

47. How can media priming be tested?
(A) Refer to conditions
(B) Examining empirical studies
(C) Control conditions in a research design
(D) Questioning priming effects (Ans : B)

48. How were control conditions in research designs verified ?
(A) Meta-analysis of media priming literature
(B) By giving loose definitions
(C) Theories of media priming
(D) One empirical study (Ans : A)

49. How did Josephson's verify the effect of violent programmes on youth ?
(A) By sending boys to a hockey play
(B) By giving boys a Walkie-talkie
(C) By conducting an experimental study
(D) By mock interviews (Ans : C)

50. What was the important finding of Josephson's study?
(A) Conducting an experiment with school children
(B) Priming effect would reduce with time
(C) Violent television effect on boys
(D) Walkie-talkie effect on boys (Ans : B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *