Jawahar Navodaya Vidyalaya Exam Test Paper 2015

Test Paper for Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam 2015
हिन्दी Questions
निर्देश (प्र. 1-9) निम्न अवतरण का अध्ययन कीजिए और उस पर आधारित प्रश्नों के उत्तर दीजिए।

भाषा का प्रयोग दो रूपों में किया जा सकता है एक तो सामान्य जिससे लोक में व्यवहार होता है तथा दूसरा साहित्य रचना के लिए, जिसमें प्राय: अलंकारिक भाषा का प्रयोग किया जाता है। साहित्यिक रचना के लिए प्रयुक्त भाषा लोक-भाषा का कार्य करते हुए भी उससे भिन्न होती है। क्योंकि इसमें कवि की कल्पना भी काम करती है तथा उसे परिमार्जित रूप में प्रस्तुत करती है विद्वानों का अनुमान है कि जब से संसार में साहित्य का सृजन आरम्भ हुआ है तभी से अलंकारिक भाषा प्रयोग में लाई जा रही है। संसार का प्राचीनतम ग्रन्थ ऋग्वेद तथा आदि महाकाव्य रामायण इस बात के प्रत्यक्ष उदाहरण प्राप्त होते हैं। संसार के समस्त कवियों एवं साहित्यकारों ने इसी प्रवृत्ति का अनुकरण किया है। वस्तुत: अलंकृत भाषा के अभाव में काव्य, काव्य नहीं कहलाता। इसी बात का समर्थन करते हुए कहा भी गया है कि अलंकारविहीन कविता, विधवा के समानहोती है। आचार्य भामह का भी कथन है कि जिस प्रकार किसी रमणी की सुन्दरता अलंकारों बिना पूर्ण नहीं होती, उसी प्रकार साहित्य भी अलंकारों के बिना शोभा नहीं पाता। आचार्य दण्डी ने अलंकारों को काव्य का शोभा विधायक धर्म माना है। आचार्य मम्मट और विश्वनाथ ने भी काव्य में अलंकार की महत्ता स्वीकारते हुए क्रमश: उन्हें सौन्दर्य के उपकारक तथा शब्दार्थ के शोभातिशायी धर्म कहा है।

1. साहित्यिक भाषा और लोक भाषा में एक प्रमुख अन्तर यह है कि प्रथम–
(a) परिमार्जित होती है और दूसरी अपरिमार्जित
(b) अलौकिक होती है और दूसरी लौकिक
(c) धर्म ग्रन्थों में प्रयुक्त होती है और दूसरी लोक कथाओं में
(d) आदर्शों पर आधारित होती है दूसरी कल्पना पर (Ans : a)

2. लोक व्यवहार की भाषा होती है–
(a) अलंकारपूर्ण साहित्यिक भाषा (b) संस्कृ​तनिष्ठ लोक भाषा
(c) व्याकरण सम्मत लोक भाषा (d) बोलचाल की सामान्य लोक भाषा (Ans : d)

3. संसार के अधिकांश कवियों ने जिस भाषा विषयक प्रवृत्ति का अनुकरण किया है, वह प्रवृत्ति है–
(a) लाक्षणिक एवं व्यंजना प्रधान भाषा का प्रयोग (b) अलंकृत भाषा का प्रयोग
(c) लोक व्यवहार की भाषा प्रयोग (d) कोमलकान्त पदावली का प्रयोग (Ans : b)

4. शब्दार्थ के शोभातिशायी धर्म अलंकार के समर्थक आचार्य हैं–
(a) आचार्य मम्मट और विश्वनाथ (b) आचार्य भामह और जगन्नाथ
(c) आचार्य दण्डी और जगन्नाथ (d) आचार्य भामह और बाणभट्ट (Ans : a)

5. उपरोक्त अवतरण का उपयुक्त शीर्षक है–
(a) साहित्य का स्वरूप (b) भाषा के विविध स्वरूप
(c) लोक भाषा और साहित्यिक भाषा (d) काव्य में अलंकारों का महत्व (Ans : d)

6. 'शब्दार्थ' शब्द में कौन-सी सन्धि है?
(a) यण (b) दीर्घ (c) अयादि (d) गुण (Ans : b)

7. शब्द 'महाकाव्य' में कौन-सी सन्धि है?
(a) यण सन्धि (b) वृद्धि सन्धि (c) दीर्घ सन्धि (d) अयादि सन्धि (Ans : c)

8. शब्द 'परिमार्जित' का अर्थ होगा–
(a) अर्जित करना (b) निर्माण करना (c) स्नेह करना (d) दान करना (Ans : a)

9. शब्द 'उत्कृष्ट' का विलोम शब्द है–
(a) अपकृष्ट (b) व्यर्थ (c) निकृष्ट (d) विकराल (Ans : c)

10. निम्नलिखित में कौन-सा शब्द शुद्ध है?
(a) पारगम्य (b) पारगमय (c) पारेगम्य (d) परिगम्य (Ans : a)

English Questions
Directions (Q. 11-14) : The following sentences have been divided into three parts (a), (b), (c), one of the parts may contain any error. Write down the part of the sentences that has an error. If there is no error mark (d) as your answer
11. I am not wealthy (a)/ so I cannot afford (b)/ to buy a expensive car. (c)/ No error (d) (Ans : c)

12. In a fit of temper (a)/ he tore up a sweet letter (b)/ which his wife had written to him. (c)/ No error (d) (Ans : b)

13. He used very inaccurate (a)/ language for (b)/ he knew no better. (c)/ No error (d) (Ans : a)

14. The interviewer asked me (a)/ if I knew that Kalidas was the greater (b)/ than any other poet. (c)/ No error (d) (Ans : b)

Directions (Q. 15-17) : Select the word which is most nearly the same in meaning to the word in capital letters.
15. COMBAT
(a) Fight (b) Quarrel (c) Feud (d) Conflict (Ans : a)

16. SCANDEL
(a) Talk (b) Silly notion (c) Disgraceful action (d) Rumour (Ans : c)

17. CONFIRM
(a) Verify (b) Approve (c) Ratify (d) Obtain (Ans : a)

Directions (Q. 18-20) : Select the word which is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
18. ATTRACT
(a) Distract (b) Repel (c) Reject (d) Reveal (Ans : b)

19. SAGE
(a) Rogue (b) Snob (c) Egoist (d) Fool (Ans : d)

20. ADVANCE
(a) With hold (b) Restrain (c) Defend (d) Retreat (Ans : d)

Science Questions
21. In which the following medium, the velocity of light is maximum?
(a) Water (b) Glass (c) Diamond (d) Vacuum (Ans : c)

22. Pressure is– 
(a) scaler quantity (b) vector quantity (c) Both 'a' and 'b' (d) None of these (Ans : a)

23. Electric current is measured by– 
(a) Resistor (b) Voltmeter (c) Galvanometer (d) Ammeter (Ans : d)

24. The angle between geographical meridian and magnetic meridian is called– 
(a) angle of dip (b) angle of declination
(c) Both 'a' and 'b' (d) None of the above (Ans : b)

25. Range of vision of a normal eye is– 
(a) from infinity to 25 cm (b) free zero to 25 cm
(c) from infinity to 60 cm (d) from infinity to 50 cm (Ans : a)

26. The stars are visible because– 
(a) They are away from earth (b) They are reflecting the light of sun
(c) They are absorbing the light of sun (d) They are emitting their own light (Ans : c)

27. The pressure on earth will be less when the men is– 
(a) lying (b) sitting (c) standing by one feet (d) standing by two foot (Ans : a)

28. Positive rod in a voltaic cell is– 
(a) copper plate (b) silicon (c) zinc plate (d) carbon rod (Ans : a)

29. On heating the magnet– 
(a) there is no effect (b) it becomes permanent magnet
(c) it becomes strong magnet (d) its magnetic properties are destroyed (Ans : d)

30. The metal present in vitamin B12 is– 
(a) iron (b) nickel (c) cobalt (d) sodium (Ans : c)

31. Calamine is– 
(a) ZnS (b) ZnO (c) Zn (d) ZnCO3 (Ans : d)

32. Mortar is a mixture of– 
(a) cement + sand + water (b) sand + iron
(c) cement + sand + iron (d) None of the above (Ans : a)

33. Which of the following burns with an explosion in contact with water and air?
(a) Na (b) Ca (c) Mg (d) Zn (Ans : a)

34. In a flame, which part of it, called the black zone?
(a) Outer zone (b) Inner zone (c) Middle zone (d) Top of the flame (Ans : b)

35. Water gas is a mixture of– 
(a) air and water (b) CO + H2 (c) CO + N2 (d) CO2 + H2 (Ans : b)

36. Which of the following is the hardest substance?
(a) Chromium (b) Rubidium (c) Diamond (d) Iron (Ans : c)

37. Which of the following is a characteristic of a good fuel?
(a) Low calorific value (b) High ignition temperature
(c) High calorific value (d) High pollution (Ans : c)

38. The gas responsible for global warming is– 
(a) oxygen (b) hydrogen (c) carbon monoxide (d) carbon dioxide (Ans : d)

39. Dry ice is– 
(a) solid ice without water (b) solid carbon dioxide
(c) solid sulphur dioxide (d) solid benzene (Ans : b)

40. Polythene is a resin obtained by the poly merisation of– 
(a) butadiene (b) ethylene (c) isoprene (d) propylene (Ans : b)

41. Pick up the correct statement– 
(a) All ores are minerals (b) All minerals are ores
(c) A mineral cannot be an ore (d) An ore cannot be a mineral (Ans : a)

42. Which of the following is known as power house of cell?
(a) Mitochondria (b) Ribosomes (c) Nucleus (d) RNA (Ans : a)

43. Water soluble vitamins are– 
(a) Vitamin-A, D (b) vitamin-E, K (c) vitamin-B, C (d) None of these (Ans : c)

44. Bone related to skull is– 
(a) atlas (b) caracoid (c) artenoid (d) pterygoid (Ans : d)

45. Acid rain contains– 
(a) SO2 and NO2 (b) NO3 (c) O3 (d) CO (Ans : a)

46. Which of the following pesticides are non-biodegradable?
(a) Triazines (b) Organo phasphate (c) Organo chlorides (d) None of these (Ans : c)

47. Which one of the following organ is most affected by alchohal?
(a) Liver (b) Kidney (c) Heart (d) Lung (Ans : a)

48. Food levels in Ecosystem are called– 
(a) trophic levels (b) consumer levels (c) producer levels (d) herviore levels (Ans : a)

49. Most of the CO2 is carried in blood as– 
(a) bicarbonates (b) carbon monoxide (c) carbonic acid (d) carbonates (Ans : a)

50. After vaccination the body build up– 
(a) toxins (b) lymph (c) anti bodies (d) plasma (Ans : c)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *