Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam Papers

Jawahar Navodaya Vidyalaya Entrance Exam (Class 9th) 
English Solved Paper 2014

Directions (Q. Nos. 16-19) Read the following passage carefully. Answer the questions given below the passage. Choose the appropriate alternatives out of (a), (b), (c) and (d).
A well dressed young man entered a big textile shop one evening. He was able to draw the attention of the salesman who thought him rich and likely to make heavy purchase. He was shown the superior varieties of suit-lengths and sarees. But after casually examining them, he kept moving to the next section where readymade goods were being sold and further on to the hosiery section. By then, the salesman had begun to doubt his intentions and drew the attention of the manager. The manager asked him what exactly he want d and he replied he wanted courteous treatment. He explained that he had come to the same shop in the morning dressed casually and drawn little attention. His pride was hurt and he wanted to assert himself. He had come in good dress only to get decent treatment, not for getting any textiles. He left without making any purchase.

16. The young man was able to catch the attention of the salesman because–
(a) he called out to the salesman and demanded to be attended to
(b) he was loudly dressed and behaved abominably
(c) he was smartly dressed and good looking
(d) he was well dressed and appeared rich (Ans : d)

17. The salesman showed him the superior variety of goods because–
(a) the youngman had a lot of money and demanded to be shown only the best available
(b) he thought he could sell his less saleable items
(c) he thought that the man was rich and would prefer expensive varieties
(d) he thought that the youngman was a connoisseur of good products (Ans : c)

– See Hindi and Science 
Solved Paper

18. The salesman began to doubt the youngman's intention as he–
(a) kept moving from one section to another and didn't buy anything
(b) continued to look at the displays in the windows and kept asking to be attended to
(c) bought a lot of very expensive things
(d) he looked like a well dressed thief (Ans : a)

19. The moral of the story is that–
(a) one should not estimate ones status by appearance
(b) courtesies should be extended to everyone whether well dressed or not
(c) a customer no matter how rich or poor should be accorded equal treatment
(d) a rich man doesn't always make tile best customer (Ans : d)

Directions (Q. Nos. 20 and 21) Choose the correct word to fill in the blanks.
20. Many a girl ……….the movie.
(a) have seen (b) has seen
(c) are going to see (d) see (Ans : b)

21. Either you or she ……….this.
(a) has ctone (b) have done
(c) would have done (d) do (Ans : a)

22. Which of the following word is misspelt?
(a) Absorption (b) Democracy
(c) Monopoly (d) Obsenity (Ans : c)

23. Choose the correctly spelt word.
(a) Miscellaneous (b) Mislanious
(c) Miscelaneous (d) Misellaneous (Ans : a)

Directions (Q. Nos. 24 and 25) Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
24. Accure
(a) Accumulate (b) Accommodate
(c) Grow (d) Suffice (Ans : a)

25. Meticulous
(a) Forgetful (b) Destructive
(c) Careless (d) Flagrant (Ans : c)

Directions (Q. Nos 26-28) Find out the part which has an error in each of the following sentences, if there is no error in a sentence, the answer is (d).
26. Do you know that it was I (a)/who has done (b)/this piece of beautiful work? (c)/No error (d) (Ans : b)

27. The company has ordered (a)/ some (b)/ new equipments. (c)/No error (d) (Ans : a)

28. The future of food companies (a)/seems quite secure (b)/owed to evergrowing demand. (c)/No error (d) (Ans : b)

Directions (Q. Nos 29 and 30) Give one word for the following words / sentences.
29. A person who regards the whole world as his country–
(a) Cosmopolitan (b) Nationalist
(c) Patriot (d) Metropolitan (Ans : a)

30. One who is incharge of museum–
(a) Curator (b) Supervisor
(c) Caretaker (d) Warden (Ans : a)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *