जवाहर नवोदय विद्यालय प्रवेश हेतु मॉडल पेपर

Hindi Questions

1. 'स्वागत' का सन्धि-विच्छेद क्या है?
(a) स्व + आगत (b) सु + आगत (c) स्वा + आगत (d) सु + वागत (Ans : b)

2. 'मृगनयन' में कौन-सा समास है?
(a) कर्मधारय (b) द्विगु (c) द्वन्द्व (d) तत्पुरुष (Ans : a)

3. 'चेहरे पर हवाइयाँ उड़ना' मुहावरे का अर्थ है–
(a) बहुत लज्जित होना (b) क्षमा माँगना
(c) घबरा जाना (d) गर्मी के कारण पसीना आना (Ans : c)

4. 'लोहा मानना' मुहावरे का क्या अर्थ है?
(a) संघर्ष करना (b) खुशामद करना
(c) किसी के वर्चस्व को स्वीकार करना (d) लोहे के औजार बनाना (Ans : c)

निर्देश (प्र. 5-6) : दिए हुए शब्दों में पर्यायवाची शब्द छाँटिए–
5. कबूतर
(a) कुक्कुट (b) कीर (c) हारिल (d) पारावत (Ans : d)

6. पुष्प
(a) कुसुम (b) सुरभि (c) सरोज (d) पत्रांक (Ans : a)

निर्देश (प्र. 7-8) : दिए हुए शब्दों में विलोम शब्द छाँटिए–
7. करुण
(a) निर्दय (b) निष्ठुर (c) निठुर (d) कठोर (Ans : b)

8. आलसी
(a) उद्यमी (b) समर्थ (c) सक्षम (d) साहसी (Ans : a)

9. निम्न में कौन-सा शब्द शुद्ध है?
(a) प्रशस्त (b) प्रशसत (c) प्रसस्त (d) प्रशेस्त (Ans : a)

10. निम्न में कौन-सा शब्द अशुद्ध है?
(a) सार्थक (b) निरुपाय (c) जर्जरीत (d) पारगम्य (Ans : c)

English Questions
Directions (Q. 11-14) : The following sentences have been divided into three parts (a), (b), (c). One of the parts may contain an error. Write down the part of the sentence that has an error. If there is no error, mark (d) as your answer.
11. Whenever is the matter I shall (a) do this work because I have (b)/ to expose my working capacity at any cost. (c)/ No error (d) (Ans : a)

12. You must pay respect to (a)/ those who has (b)/ respect for you. (c)/ No error (d) (Ans : b)

13. No other boy of this (a)/ school can do this work (b)/ as good as I can. (c)/ No error (d) (Ans : c)

14. He alone is really greatman (a)/ which character is always great (b)/the same whenever he be. (c)/ No error (d) (Ans : b)

Directions (Q. 15-17) : Select the word which is most nearly the same in meaning to the word in capital letters.
(a) Result (b) Default (c) Death (d) Apprehension (Ans : c)

(a) Distaste (b) Dissimilarity (c) Criticism (d) Distinction (Ans : b)

(a) An assembly (b) Place of public discussion
(c) An application (d) Recesses (Ans : b)

Directions (Q. 18-20) : Select the word which is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters.
(a) Wrong (b) Smooth (c) Precise (d) Wordy (Ans : d)

(a) Alert (b) Rigid (c) Prudent (d) Promising (Ans : a)

(a) Avid (b) Related (c) Opposed (d) Partial (Ans : d)

21. An electric generator converts– 
(a) electric energy into sound energy (b) electric energy into light energy
(c) electric energy into mechanical energy (d) mechanical energy into electric energy (Ans : d)

22. The period of the pendulum depends on its– 
(a) mass (b) length (c) energy (d) amplitude (Ans : b)

23. When work is done on the body– 
(a) it gains energy (b) it loses energy
(c) its energy remains constant (d) None of the above (Ans : a)

24. Sound travels faster when the medium is of– 
(a) low density (b) medium density
(c) high density (d) vacuum (Ans : c)

25. One horse power is equal to– 
(a) 746 watt (b) 738 watt (c) 726 watt (d) 764 watt (Ans : a)

26. Sound waves are– 
(a) longitudinal (b) transverse (c) partly longitudinal and partly transverse
(d) sometimes longitudinal and sometimes transverse (Ans : a)

27. The milk looks white because it– 
(a) absorbs light (b) contains proteins
(c) contains sugar (d) reflects the incident light (Ans : d)

28. The process of conversion of solid into liquid is called– 
(a) freezing (b) melting (c) boiling (d) sublimation (Ans : b)

29. The value of -30°C on Fahrenheit scale is– 
(a) –54°F (b) 34°F (c) 22°F (d) –22°F (Ans : d)

Chemistry Questions
30. Green house effect is due to– 
(a) oxygen (b) carbon dioxide (c) ozone (d) argon (Ans : b)

31. Chief ore of iron is– 
(a) bauxite (b) magnetite (c) haematite (d) dolomite (Ans : c)

32. The process of extraction of metal from ore is called– 
(a) calcination (b) conductivity
(c) concentration (d) metallurgy (Ans : d)

33. Ordinary glass is–
(a) sodium silicate  (b) calcium silicate
(c) sodium and calcium silicate (d) copper silicate (Ans : c)

34. Producer gas is mixture of– 
(a) CO + H2 (b) CO + O2 (c) CO + N2 (d) CO2 + O2 (Ans : c)

35. The purest form of carbon is– 
(a) diamond (b) graphite (c) steel (d) solder (Ans : a)

36. Nylon is a– 
(a) polyester (b) vinyl polymer
(c) polyamide (d) synthetic rubber (Ans : c)

37. Isotopes are atoms showing same– 
(a) mass number (b) atomic mass
(c) number of neutrons (d) atomic number (Ans : d)

38. During day time plants absorb– 
(a) O2 (b) CO2 (c) N2 (d) CO (Ans : b)

39. Chloroform is used as– 
(a) antiseptic (b) insecticides (c) antipyretic (d) anaesthetic (Ans : d)

40. Which of the following is a physical basis of life?
(a) Mitochondria (b) Ribosome (c) Protoplasm (d) Nucleus (Ans : c)

41. The junction of two neurons is called– 
(a) synapsis (b) synapticula (c) synapse (d) synaptic cleft (Ans : c)

Biology Questions
42. Goitre is caused due to deficiency of– 
(a) calcium (b) iodine (c) fluorine (d) phosphorus (Ans : b)

43. Ornithology is the study of– 
(a) worms (b) birds (c) insects (d) amphibians (Ans : b)

44. The largest gland of the body is– 
(a) liver (b) pancreas (c) thyroid (d) pituitary (Ans : a)

45. Beri-beri is caused by deficiency of– 
(a) vitamin A (b) vitamin B1 (c) vitamin B12 (d) vitamin K (Ans : b)

46. The longest bone in human body is– 
(a) femur (b) skull bone (c) patella (d) fibula (Ans : a)

47. The life span of human WBC is about– 
(a) less than 10 days (b) 24 hours (c) 120 days (d) 100 hours (Ans : a)

48. ELISA test is prescribed for– 
(a) cancer (b) typhoid (c) polio (d) AIDS (Ans : b)

49. DPT is a vaccine for– 
(a) Diarrhoea, polio and typhoid (b) Diphtheria, whooping cough and tetanus
(c) Diarrhoea, polio and tetanus (d) Diphtheria, whooping cough and typhoid (Ans : b)

50. Insulin was discovered by– 
(a) Alexander Flemming (b) Edmond Fischer
(c) Dr F G Banting (d) Joseph E Murray (Ans : c)


Comments & Contact Form


Email *

Message *