UPSESSB Trained Graduate Teacher Solved Paper 2015



UTTAR PRADESH TRAINED GRADUATE TEACHER EXAM., 2013 
Home Science Solved Paper (Held on 25-01-2015)

( See Question No. 1 to 75 )
76. One of the basic elements of art include–
(A) Balance (B) Rhythm (C) Line (D) Harmony (Ans : C)

77. Food poisoning due to clostridium botulinum is transmitted via–
(A) Toxins produced in low to medium acid foods, especially canned foods (B) Toxins produced through poorly cooked meats
(C) Toxins produced through dairy products (D) All of the above (Ans : A)

78. To produce transparent and stiff-ness in cotton fabric is treated with–
(A) Caustic soda (B) Sulphuric acid (C) Sodium perborate (D) None of the above (Ans : B)

79. Embryonic stage lasts–
(A) From conception to 02 weeks (B) From 02 weeks to 08 weeks
(C) From 08 weeks to 24 weeks (D) From 08 weeks till birth (Ans : B)

80. Maximum energy consuming job is–
(A) Knitting (B) Kneading dough (C) Mopping floor (D) Dusting (Ans : C)

81. Biological value is used to measure the quality of–
(A) Carbohydrates (B) Proteins (C) Fats (D) Vitamins (Ans : B)

82. Method of preserving foods by preventing the growth of micro-organisms through the application of high temperature–
(A) Irradiation (B) Drying (C) Smoking (D) Sterilization (Ans : D)

83. Which of the following foods contains cholesterol?
(A) Green leafy vegetables (B) Rice (C) Egg (D) Groundnuts (Ans : C)

84. The main function of vitamin K is–
(A) In clotting of blood (B) As an antioxidant
(C) In synthesis of collagen (D) In maintenance of vision (Ans : A)

85. Germination of pulses is nutritionally important, because–
(A) It increases the digestibility (B) It increases the vitamin C
(C) It increases the bioavailability of iron (D) All of the above (Ans : D)

86. Insulin is used for–
(A) Increasing weight (B) Lowering blood sugar
(C) Reducing weight (D) Increasing blood sugar (Ans : B)

87. Polymer made from Hexamethylene Diamine and Adipic acid is–
(A) Nylon 11 (B) Nylon 6 (C) Nylon 6.6 (D) Nylon 6.10 (Ans : C)

88. Pectin is found in–
(A) Banana (B) Guava (C) Wheat (D) Egg (Ans : B)

89. In TRYSEM scheme, the target group is–
(A) Urban women (B) Rural youth
(C) Urban youth (D) Rural youth and women below poverty line (Ans : B)

90. Formula for calculation of Intelligence Quotient–
(A) chronological age/ mental age × 100 (B) mental age/ chronological age × 100
(C) 2(mental age)/ chronological age × 100 (D) (mental age)2/ chronological age × 100
(Ans : B)

91. Fresh fruits and vegetables in the diet are included–
(A) Body building foods (B) Energy giving foods
(C) Protective foods (D) None of the above (Ans : C)

92. The Golden Oblong is a recognized standard for–
(A) Space relationship (B) Furniture arrangement
(C) Home decoration (D) All of the above (Ans : A)

93. Butyric acid is found in–
(A) Egg (B) Mustard oil (C) Butter (D) Fruits (Ans : C)

94. For bringing attitudinal changes in adults the most suitable method is–
(A) Group meetings (B) Home visit (C) Role play (D) Method demonstration (Ans : C)

95. Management in the home is–
(A) A performance of work (B) The responsibility of the head of the family
(C) The use of family resources (D) The major means of achieving of family goals (Ans : D)

96. After burning wool leaves–
(A) Black ash (B) Grey ash (C) Black beads (D) None of the above (Ans : A)

97. Non conventional energy source for cooking is–
(A) Electricity (B) Solar energy (C) LPG gas (D) Charcoal (Ans : B)

98. Principle of art is–
(A) Line (B) Light (C) Balance (D) All of the above (Ans : C)

99. Javelle water is a–
(A) Bleaching agent (B) Blueing agent (C) Starch (D) Finish (Ans : A)

100. The minimum legal age for marriage for boys is–
(A) 24 years (B) 21 years (C) 18 years (D) 23 years (Ans : B)

101. Vinegar has–
(A) Citric Acid (B) Lactic Acid (C) Hydrochloric Acid (D) Acetic Acid (Ans : D)

102. Low sodium diet is recommended for–
(A) Diabetic patient (B) Hypertension patient (C) Constipation patient (D) Jaundice patient (Ans : B)

103. Which of the following is not developmental task of adolescence?
(A) Choosing a career (B) Achieving object permanence
(C) Developing self identity (D) Accepting physical changes (Ans : B)

104. If display visual are–
(A) Poster and chart (B) Chalk and flannel boards
(C) Pictures and films (D) Graphs and maps (Ans : A)

105. The red colour of tomatoes is due to–
(A) Lycopenes (B) Anthoxanthins (C) Anthocyanins (D) Carotenoids (Ans : A)

106. Glycogen is stored in–
(A) Adipose tissues (B) Liver (C) Muscles (D) Kidney (Ans : B)

107. Evaluation is needed–
(A) At the end of the programme (B) In the beginning of the programme
(C) Once during the programme (D) At every stage of the programme (Ans : D)

108. Synthetic detergents are better for cleaning than soap, because they–
(A) Do not precipitated in hard water (B) Clean well in warm water
(C) Needs soft water (D) Clean well in cold water (Ans : A)

109. The process of home managementis–
(A) Lecture (B) Planning (C) Learning (D) All of the above (Ans : B)

110. Percentage of total amount of water in the body is–
(A) 60% (B) 70% (C) 80% (D) 90% (Ans : B)

111. A.T.P. is related to–
(A) Mitochondria (B) Golgi bodies (C) Nucleus (D) Chromosomes (Ans : A)

112. Vacuum cleaner work on principle of–
(A) conduction (B) suction (C) condensation (D) evaporation (Ans : B)

113. Projected audio visual aid in following teaching aid is–
(A) Puppet show (B) Television (C) Slides (D) All of the above (Ans : D)

114. Nylon is chemically a–
(A) Polyester (B) Polyamide (C) Poly acrylonitrile (D) None of the above (Ans : B)

115. AIDS is transmitted through–
(A) Kissing (B) Blood transfusion (C) Touching (D) Mosquito bites (Ans : B)

116. Osteoporosis is deficiency of–
(A) Iodine (B) Iron (C) Calcium (D) All of the above (Ans : C)

117. The length of cotton fiber is–
(A) 5-6" (B) 4-5" (C) 1.5-2" (D) 6-7" (Ans : C)

118. Full term babies are those who are born after ……….weeks of gestation.
(A) 30 (B) 32 (C) 34 (D) 37 (Ans : D)

119. Human milk is poor source of–
(A) Iron (B) Protein (C) Vitamin K (D) Vitamin B12 (Ans : A)

120. The most appropriate method of reducing fatigue in household work is to–
(A) Eliminate static work (B) Eliminate dynamic work
(C) Use of labour and time saving devices (D) Alternate static and dynamic work (Ans : C)

121. One of the main cause of behavioural problem in children is–
(A) Poor health (B) Maternal deprivation (C) Large family size (D) Intelligence (Ans : B)

122. Pernicious anaemia is due to deficiency of–
(A) Folic acid (B) Iron (C) Vitamin B12 (D) Vitamin B6 (Ans : C)

123. Money income is–
(A) Direct income (B) Indirect income (C) Regular income (D) Real income (Ans : A)

124. Which one of the following pair matched?
(A) Silk - manmade fibre (B) Rayon - natural fibre
(C) Linen - vegetable fibre (D) Wool - metallic fibre (Ans : C)

125. Hook worm infestation commonly leads to–
(A) Beriberi (B) Kwashiorker (C) Anaemia (D) Typhoid (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *