UP TGT Home Science Solved Question Paper 2015



UTTAR PRADESH TRAINED GRADUATE TEACHER EXAM., 2013 
Home Science Solved Paper (Held on 25-01-2015)

1. Each gram of carbohydrate gives–
(A) 4 calories (B) 5 calories (C) 7 calories (D) 9 calories (Ans : A)

2. The heart rate of infant is–
(A) 70-90 per minute (B) 80-100 per minute
(C) 90-110 per minute (D) 120-140 per minute (Ans : D)

3. "Child’s mind is a ‘Blank Slate’ or ‘Tabula Rasa’." This view was put forward by–
(A) John Locke (B) Froebel (C) Plato (D) Charles Darwin (Ans : A)

4. Mass per unit length or length per unit mass of yarn indicates–
(A) Yarn number (B) Yarn strength
(C) Yarn twist (D) Evenness of yarn (Ans : A)

5. Haemoglobin formation needs both–
(A) Iron and zinc (B) Iron and calcium
(C) Iron and folic acid (D) Iron and ascorbic acid (Ans : C)

6. Bitots spot is deficiency of–
(A) Iodine (B) Vitamin B6
(C) Vitamin ‘A’ (D) Calcium (Ans : C)

7. One of the tools of evaluation in extension education is–
(A) Research study (B) Credibility
(C) Communication channel (D) Records (Ans : D)

8. One of the best vital indicators is–
(A) Crude death rate (B) Infant mortality rate
(C) Maternal mortality rate (D) Child mortality rate (0-5 years) (Ans : D)

9. Tryptophan is–
(A) Essential fatty acid (B) Non essential fatty acid
(C) Essential amino acid (D) Non-essential amino acid (Ans : C)

10. Last step of extension teaching learning process is–
(A) Attention (B) Satisfaction
(C) Action (D) None of the above (Ans : B)

11. Person having ……….blood group is called Universal Donor.
(A) A blood group (B) B blood group
(C) AB blood group (D) O blood group (Ans : D)

12. Child’s weight becomes ……….times of birth weight by the time child is one year old.
(A) two (B) three (C) four (D) five (Ans : B)

13. Recommended dietary allowance of energy for an adult sedentary woman–
(A) 1275 kilocalories (B) 1450 kilocalories
(C) 1650 kilocalories (D) 1875 kilocalories (Ans : D)

14. If you are short and stout and want to appear tall and slender you may wear–
(A) Gathered skirt and blouse (B) Widely pleated skirt and blouse
(C) Full length dress cut on a princess line (D) Full length dress with short jacket (Ans : C)

15. Psychosexual theory of personality was formulated by–
(A) Sigmund Freud (B) Erik Erikson
(C) Lewin (D) Piaget (Ans : A)

16. 5 grams of protein will furnish–
(A) 18 kilocalories (B) 20 kilocalories
(C) 25 kilocalories (D) 45 kilocalories (Ans : B)

17. Rickets is disease of children caused by deficiency of–
(A) Vitamin A (B) Vitamin D
(C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : B)

18. Horizontal lines in garments will suit–
(A) Thin woman (B) Tall and obese woman
(C) Obese woman (D) None of the above (Ans : A)

19. Moireing is produced by–
(A) Applying colour (B) Moisture, heat and pressure
(C) Hot rollers (D) Chemicals (Ans : C)

20. In proximo-distal sequence, motor development is taking place–
(A) From head to toe (B) From head to chest
(C) From centre to periphery (D) From chest to toe (Ans : C)

21. According to Parker motivating values of human behaviour are–
(A) Comfort, health, play (B) Love, desire for knowledge, ambition
(C) All of the above (D) None of the above (Ans : C)

22. In the process of cake making the flour is sifted two or three times to–
(A) Remove any fibre present (B) Ensure that flour is clean
(C) To incorporate air well (D) None of the above (Ans : C)

23. Principles of extension education enable extension worker–
(A) To understand the need of the people (B) To plan suitable activities
(C) To execute the plan effectively (D) All of the above (Ans : D)

24. Which of the following audio and visual aids can be used in various locations across the country ?
(A) Puppet (B) Graph (C) Pamphlet (D) Textbook (Ans : A)

25. Which of the following is a mineral fibre?
(A) Glass (B) Asbestos (C) Nylon (D) Acetate (Ans : B)

26. Which one of the following pair is not correctly matched?
(A) Anaemia - low iron intake (B) Marasmus - low calorie intake
(C) Kwashiorker - low protein intake (D) Scurvy - low vitamin B12 intake (Ans : D)

27. Examples of universal changes include all of the following except–
(A) First word (B) Walking (C) Reading (D) Smiling (Ans : C)

28. Which of the following factors does not influence BMR in a person?
(A) Age (B) Physical activity (C) Activity of thyroid gland (D) Height (Ans : D)

29. ……….is essential for utilization and retention of calcium and phosphorous.
(A) Vitamin A (B) Vitamin C (C) Vitamin D (D) Vitamin K (Ans : C)

30. Flash cards are appropriate for–
(A) Social advertising (B) Publicity of an event
(C) Explaining a process or steps (D) Giving information of a programme (Ans : C)

31. A good manager is one who–
(A) Constantly supervises (B) Delegates responsibilities
(C) Interferes with work of employees (D) Reprimands (Ans : A)

32. Enzyme required for digestion of fat–
(A) Rennin (B) Amylase (C) Lipase (D) Pepsin (Ans : C)

33. According to Guilford’s Model, human intelligence can be broken into–
(A) 60 factors (B) 120 factors (C) 180 factors (D) 220 factors (Ans : B)

34. Fermentation increases–
(A) Digestibility (B) Vitamin A (C) Calcium (D) Total protein (Ans : A)

35. The stage of family life cycle begins after the children leave home and become self dependent is–
(A) Period of establishment (B) Recovery period
(C) Launching period (D) Retirement time (Ans : B)

36. Which of the following is not associated with work simplification?
(A) Budget Chart (B) Process Chart (C) Flow Chart (D) Operation Chart (Ans : A)

37. According to ……….adolescence is a stage of ‘stress and storm’.
(A) Stanley Hall (B) Ross (C) Aristotle (D) Hurlock (Ans : A)

38. First stage of Piaget’s Cognitive Development is–
(A) Preoperational stage (B) Concrete operational stage
(C) Sensory motor stage (D) Formal operational stage (Ans : C)

39. Knitted fabrics do not require–
(A) Washing (B) Ironing (C) Starching (D) None of the above (Ans : C)

40. Wheat germ oil is richest source of–
(A) Vitamin A (B) Vitamin D (C) Vitamin E (D) Vitamin K (Ans : C)

41. Which of the following principles indicates, the thrust of Home Science Extension?
(A) Simple to complex (B) Learning by doing
(C) Concrete to abstract (D) Part to whole (Ans : B)

42. Meal planning is important for–
(A) Nutritional adequacy of diet (B) Budget planning
(C) Utilization time (D) Saving energy (Ans : A)

43. The essence of Home Manage-mentis–
(A) Setting family goals (B) Time management
(C) Energy management (D) Utilization of available resources (Ans : D)

44. A snack providing 12 gm carbohydrate and 3 gm fat will provide how many kilocalories to the body?
(A) 60 kilocalories (B) 135 kilocalories
(C) 75 kilocalories (D) None of the above (Ans : C)

45. The ability of a fibre to return to shape after compression, bending and creasing–
(A) Flexibility (B) Resiliency (C) Tenacity (D) Density (Ans : B)

46. A child’s relationship with his caregivers is thought to be a major determinant of the child’s–
(A) Cognitive development (B) Growth and development
(C) Temperature (D) Cognitive and emotional development (Ans : D)

47. Which of the following is least affected by mildew and moth–
(A) Vegetable fibres (B) Regenerated cellulose fibres
(C) Animal fibres (D) Synthetic fibres (Ans : D)

48. Match the list-I with list-Il and select the correct code from the given code.
List-I
(a) Egg (b) Milk (c) Wheat (d) Meat
List-II
1. Gluten 2. Avidin 3. Casein 4. Collagen
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 4 1 2 3
(D) 3 2 4 1 (Ans : B)

49. Communication model includes–
(A) Sender-mess age-destination and receiver (B) Speaker-speech-channel and audience
(C) Sender-transmitter-signal-receiver (D) Sender-message-treatment-channel-receiver (Ans : D)

50. For an extension work to be effective and real, it should–
(A) Start at village level (B) Be well organised
(C) Have the cooperation from the government (D) Have enough fund (Ans : A)

51. Adult education programmes focus–
(A) On literacy (B) On enrichment
(C) On skill development for economic activity (D) All of the above (Ans : A)

52. Development of the child is–
(A) Product of environment and learning (B) Product of heredity and environment
(C) Product of heredity and learning (D) None of the above (Ans : B)

53. Democratic decentralization is implanted through–
(A) Blocks (B) Government
(C) Autonomous bodies (D) Panchayati Raj (Ans : D)

54. Money, time and energy-all the three required more in–
(A) First stage of family life cycle (B) Second stage of family life cycle
(C) Third stage of family life cycle (D) All of the above (Ans : B)

55. Puppets are–
(A) Audio aids (B) Visual aids
(C) Audio-visuals aids (D) All of the above (Ans : C)

56. Human cell contains–
(A) 21 pairs of chromosomes (B) 22 pairs of chromosomes
(C) 23 pairs of chromosomes (D) 24 pairs of chromosomes (Ans : C)

57. The theory of psychosocial development was postulated by–
(A) Jean Piaget (B) Erik Erikson
(C) Freud (D) None of the above (Ans : B)

58. Sewing machine runs heavily due to–
(A) Lack of oiling and cleaning (B) More pressure on pressure foot
(C) Belt too loose (D) Thread clogged in the shuttle (Ans : A)

59. A La’ carte menu is a–
(A) Set menu (B) Choice menu (C) Combination menu (D) Cyclic menu (Ans : B)

60. Work simplification means–
(A) A change in the work habits (B) The use of labour saving devices
(C) Organizing work space (D) Developing skill in work activity (Ans : A)

61. Alkaline reagents should be used to remove–
(A) Animal stains (B) Vegetable stains (C) Mineral stains (D) Grease stains (Ans : B)

62. The babies in all the culture begin to babble at approximately the same age which indicates that this behavior is influenced–
(A) By modelling (B) By reinforcement (C) By maturation (D) By environment (Ans : C)

63. The function of a thermostat in electrical heating appliance is–
(A) Heat circulation (B) Thermal conduction (C) Heat regulation (D) None of the above (Ans : C)

64. All natural fibres except are staple fibres.
(A) wool (B) silk (C) cotton (D) linen (Ans : B)

65. The average daily protein requirement of an Indian adult man is–
(A) 0.6 gm/kg body weight (B) 0.8 gm/kg body weight
(C) 2.0 gm/kg body weight (D) 1.5 gm/kg body weight (Ans : B)

66. Silk fibre was first cultivated in–
(A) India (B) Indonesia (C) China (D) Japan (Ans : C)

67. Play is–
(A) Activity with no specific purpose (B) Activity that is enjoyable
(C) Activity that is not necessarily time bound (D) All of the above (Ans : D)

68. Which of the following method of cooking causes maximum destruction of Vitamin A/ Carotene?
(A) Pressure cooking (B) Blanching (C) Frying (D) None of the above (Ans : C)

69. A fundamental factor of the child’s early social development is–
(A) His physical condition (B) His inherited characteristics
(C) His social interactions (D) His mental condition (Ans : C)

70. Marriage is–
(A) Universal organization (B) Universal institution
(C) Universal society (D) Universal community (Ans : B)

71. The household production by family members is considered–
(A) Real income (B) Social income (C) Indirect income (D) None of the above (Ans : A)

72. Work study is done by–
(A) Process chart (B) Operation chart (C) Micro-motion study (D) All of the above (Ans : D)

73. Green, orange and violet are–
(A) Primary colours (B) Secondary colours (C) Intermediate colours (D) Tertiary colours (Ans : B)

74. Which of the ‘following services are included in the integrated child development scheme–
(A) Adult education and family planning (B) Non-formal preschool education and nutrition education
(C) Training for income generation (D) None of the above (Ans : B)

75. Universal Immunization is the target set–
(A) By World Health Organization (B) UNICEF
(C) UNESCO (D) Indian Council of Medical Research (Ans : A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *