SSC CPO Sub-Inspector Exam Full Solved Papers 2013

SSC CPO Sub-Inspector Exam 2013 (Held on 26-05-2013)
General English Comprehension Solved Paper

Directions (Q. Nos. 1-5) In questions below, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and corresponding to the appropriate letter (a, b, c). If a sentence is free from error, your answer is (d).
l. Janu has lots of friends (a)/ beside her roommate (b) / in the hotel. (c)/ No Error (d)
(Ans : B) use besides is place of beside

2. The number of people (a)/ which asked for the discount was low (b) / but grew during the summer period. (c)/ No Error (d)
(Ans : B) remove 'which'

3. You do not know (a)/ of him (b)/ leaving the town. (c)/ No Error (d)
(Ans : B) replace 'him' with 'his'

4. The teacher told that (a)/ I should Improve (b)/ my hand writing and spell. (c)/ No Error/(d)
(Ans : A) remove 'that'

5. A simple sentence, also called an Independent clause (a)/ contains a subject and a verb (b)/ and it expresses a complete thought. (c)/ No Error (d)
(Ans : A) use is before also called

Directions (Q. Nos. 6-10) In the questions below, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.
6. The author's love for democracy came ……….in the novel.
(a) through (b) about (c) on (d) up (Ans : A)

7. I have been waiting ……….over half an hour.
(a) since (b) in (c) for (d) from (Ans : C)

8. As soon as we hear from the suppliers we win let you know when the goods ……….in stock.
(a) are (b) have been (c) has (d) will be (Ans : A)

9. He pronounced Corbett as 'Carpet' ……….that was the way in the Kumaon district.
(a) as (b) which (c) then (d) it (Ans : A)

10. Do not forget that you have to ……….for your hideous deeds.
(a) struggle (b) punish (c) atone (d) wither (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 11-15) In the questions below, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
11. Abolish
(a) Delete (b) Ban (c) Accomplish (d) Demolish (Ans : D)

12. Slipshod
(a) Careless (b) Commonplace (c) Retaliatory (d) Vulgar (Ans : A)

13. Adequate
(a) Acceptable (b) Admissible (c) Surplus (d) Sufficient (Ans : D)

14. Prolific
(a) Swift (b) Productive (c) Wearisome (d) Skilful (Ans : B)

15. Plenitude
(a) Prosperity (b) Ecstasy (c) Abundance (d) Scarcity (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 16-20) In questions below, choose the word opposite in meaning to the given word.
16. Contaminate
(a) Purify (b) Glorify (c) Gratify (d) Simplify (Ans : A)

17. Adorn
(a) Rob (b) Soil (c) Snatch (d) Possess (Ans : B)

18. Excitement
(a) Disturbance (b) Boredom (c) Calmness (d) Incitement (Ans : B)

19. Incoherent
(a) Disorganised (b) Unequal (c) Detached (d) Intelligible (Ans : D)

20. Notice
(a) Forget (b) Avoid (c) Overlook (d) Ignore (Ans : D)

Directions (Q. Nos. 21-25) In questions below, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.
21. He brought to light the mystery behind the incident.
(a) revealed (b) disposed
(c) destroyed (d) concealed (Ans : A)

22. He looks up to his father.
(a) obeys (b) looks away from
(c) stares at (d) respects (Ans : D)

23. Ram always stands up for a just cause.
(a) resents (b) admires
(c) understands (d) supports (Ans : D)

24. The teachers announcement to conduct a snap test came as a bolt from the blue to many students.
(a) imaginary (b) unexpected
(c) forbidden (d) heavenly (Ans : B)

25. He had to pay through his nose to get the job done.
(a) be led by the nose (b) be hit on the nose
(c) pay an excessive amount of money (d) undergo the treatment of this nose (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 26-30) In questions below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).
26. We must have serious reading for the mind as we need wholesome and nutritious food for the body.
(a) like we need (b) like as we need
(c) just as we need (d) No improvement (Ans : A)

27. I came up these old photographs when was cleaning the cupboard.
(a) came with (b) came across
(c) came at (d) No improvement (Ans : A)

28. Poets often use archaic words that are no longer in use for the sake of greater effect.
(a) that are not any longer used (b) that are used no longer
(c) that no longer are used (d) No improvement (Ans : B)

29. The government gave a gift of Rs. 10000 to the engine driver who averted a major accident.
(a) ex gratia (b) in camera
(c) in absentia (d) No improvement (Ans : A)

30. The sun blazed down at the hunter as he took up position behind the boulder.
(a) against the hunter (b) down upon the hunter
(c) on the hunter (d) No improvement (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 31-35) In questions below, out of the four alternatives choose the one which can be substituted for the given sentences.
31. Like an ape or a monkey.
(a) Simian (b) Arboreal
(c) Feli (d) Avian (Ans : A)

32. An expert in the scientific study of birds.
(a) Ornithologist (b) Astrologer
(c) Keeper (d) Zoologist (Ans : A)

33. Having a common centre.
(a) Chronic (b) Concentric
(c) Circular (d) Eccentric (Ans : B)

34. A place where foodgrains are stored.
(a) Grocery (b) Granary
(c) Museum (d) Aviary (Ans : B)

35. One who believes that events are decided by fate.
(a) Atheist (b) Numerologist
(c) Fatalist (d) Egoist (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 36-40) In questions below, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
36. (a) Equilibrium (b) Equilibriam
(c) Equalibriem (d) Equiliriem (Ans : A)

37. (a) Miscellaneous (b) Miscilleneous
(c) Miscellanous (d) Miscillaneous (Ans : A)

38. (a) Yawt (b) Yacht
(c) Yact (d) Yatch (Ans : D)

39. (a) Facsimille (b) Facsimele
(c) Faximein (d) Facsimile (Ans : D)

40. (a) Belegerent (b) Belligerent
(c) Biligerent (d) Beligerent (Ans : C)

Directions (Q. Nos. 41-50) In questions below, you have two passages with 5 questions in each passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.
Passage I
Tagore had a very healthy contempt for mere agitational politics which he likened to an engine which continually whistles and throws out columns of smoke without ever moving. To the Pilots of India's ship of destiny his advice was, Fear not the waves of the sea but mind the leaks in your own vessels'. If we became a subject people it was not because the British were wicked but because we were weaklings. We had ceased to believe in ourselves. Instead of tapping the sources of our own power, we were content to pick rags from other people's dustbins. Unlike Gandhi, Tagore believed in the power and resources of science, though he dreaded the prospect of man becoming the slave of machines instead of machines being the slaves of man. In fact he dreaded every form of organised power, whether social, political or industrial which ignored human values and tended to stifle the personality of man.

Though outside India Tagore upheld and interpreted the Indian Philosophy of life, in his own country he was the severest critic of its social institutions and religious practices which encouraged superstition and inequality and tolerated injustice.

41. Tagore compared agitational politics with
(a) an eternally stationary engine that does not make any no
(b) a stationary engine that sometimes breathes smoke and time
(c) an engine that whistles, lets out smoke, but remains stationary
(d) an ever moving engine eternally spewing smoke (Ans : C)

42. According to Tagore his countrymen had become colonial subjects because
(a) they did not believe in the resources of science (b) they lacked self-belief
(c) the British were wicked (d) they were physically weak (Ans : C)

43. By 'agitational politics' is meant
(a) politics of a disruptive nature leading to unrest, political or otherwise (b) non- violent politics
(c) agitated politics (d) politics that leads to industrial unrest (Ans : A)

44. By 'leaks in your own vessel' Tagore means
(a) leaks in a ship (b) a ship in distress
(c) slavery to machines (d) inherent weaknesses (Ans : C)

45. Tagore had a fear of
(a) any power that defied human values and stifled man's personality (b) power that was political and industrial
(c) organised industrial and social power (d) organised social and political power (Ans : A)

Passage II
Kitchen garden today is driven both aesthetics and necessity. A great variety of vegetables are combined with herbs, annual and perennial flowers and fruit trees in creative ways. The concept of kitchen garden dates back to several thousand years. By 2700 B. C. The Egyptians had a recorded history of growing over 500 herbs, which were used as drugs to cure illness. In today's India herbal (medicinal and aromatic) plants are the new entrants in India gardens. As in cities people mostly reside in high rise apartments, kitchen garden in roofs of terraces are coming up where pot culture is the current trend. Today herbs are appreciated for their beauty and their use in healthcare. Chefs use herbs to liven their dishes. So, herbs in Indian kitchen garden is coexisting with annual and perennial flowers.

46. The Egyptians used to grow over 500 herbs to
(a) garnish their food (b) cure illness
(c) beautify their kitchens (d) decorate their houses (Ans : B)

47. The theme of the passage is
(a) pot culture (b) kitchen garden
(c) egyptians and medicinal plants (d) use of herbs (Ans : B)

48. At present kitchen gardens
(a) satisfy our sense of beauty (b) fulfil our need
(c) (a) and (b) (d) supply us with medicines (Ans : A)

49. Kitchen gardens have become popular in Indian cities as
(a) people have no time for marketing (b) there is lack of open space in high rises
(c) roofs/terraces are better places for gardening (d) None of the above (Ans : D)

50. Chefs use herbs
(a) for beautification of the kitchen (b) to cure illness
(c) to enliven seasonal flowers (d) to mark food tastier (Ans : D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *