SSC CGL Exam Previous Year Solved Paper Free Download

Staff Selection Commission Combined Graduate Level (Tier I) Examination 2012
General Awareness Solved Question Paper


1. Earth is a very big magnet. In which direction does its magnetic field extend?
(A) east to west (B) west to east
(C) north to south (D) south to north (Ans : C)

2. Which of the following is meant for the ex-situ conservation of various species?
(A) Herbarium (B) Sperm bank
(C) Blood bank (D) Germplasm bank (Ans : D)

3. Drying oils contain a fairly large proportion of–
(A) Saturated fatty acids (B) Unsaturated fatty acids
(C) Fats (D) Proteins (Ans : B)

4. Human Development Index was formulated by–
(A) UNCTAD (B) ASEAN
(C) IBRD (D) UNDP (Ans : D)

5. The infective stage of Malaria is–
(A) Merozoite (B) Gametocyte
(C) Ring stage (D) Sporozoite (Ans : D)

6. Who said that the Directive Principles of State Policy are just like "a cheque on bank payable at the convenience of the bank".
(A) N.G. Ranga (B) Pandit Nehru
(C) KT. Shah (D) B.R. Ambedkar (Ans : C)

7. Consumption for the sake of enjoying social acknowledgement is called–
(A) Demonstration consumption (B) Rational consumption
(C) Social consumption (D) Conspicuous consumption (Ans : D)

8. The red, orange and yellow colours of leaves are due to–
(A) Lignins (B) Carotenoids
(C) Aldehydes (D) Tannins (Ans : B)

9. The state which has registered the highest population growth rate according to 2001 Census is–
(A) Sikkim (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) Nagaland (Ans : D)

10. Torah is the sacred book of–
(A) Judaism (B) Zoroastrianism
(C) Confucianism (D) Taoism (Ans : A)

11. Pyroligneous acid obtained from wood contains–
(A) 10% ethanol (B) 10% Formaldehyde
(C) 10% Acetic acid (D) 10% Formic acid (Ans : C)

12. The treaty of Versailles restored Alsace-Lorraine to–
(A) Belgium (B) Italy
(C) Britain (D) France (Ans : D)

13. The seat of Kerala High Court is located at–
(A) Ernakulam (B) Kottayam
(C) Thiruvananthapuram (D) Kollam (Ans : A)

14. Polar-bears hold cures for–
(A) Kidney failure (B) Type II diabetes
(C) Osteoporosis (D) Breast cancer (Ans : B)

15. India is making 'Double Taxation Avoidance Agreements' (DTAA) with other countries for the promotion of–
(A) Foreign institutional investment (B) Bilateral trade
(C) External commercial borrowings (D) Foreign direct investments (Ans : B)

16. Low cost housing is an example for–
(A) Merit wants (B) Mixed wants
(C) Social wants (D) Private wants (Ans : C)

17. The disease that kills more people than lung cancer as a consequence of air pollution is–
(A) heart attack (B) chronic bronchitis
(C) asthma (D) emphesema (Ans : D)

18. Peninsular India has the following zonal soil types–
(A) Alluvial soil (B) Red and yellow soil
(C) Forest soil (D) Saline soil (Ans : B)

19. Mamta Sharma was appointed in 2011 as the Chairperson of–
(A) National Commission for BCs (B) National Commission for Minorities
(C) National Commission for Protection of Child Rights (D) National Commission for Women (Ans : D)

20. "Eye for an eye and tooth for a tooth" is the guiding principle of–
(A) Reformative theory of Justice (B) Attributive theory of Justice
(C) Retributive theory of Justice (D) Deterrent theory of Justice (Ans : C)

21. The proposal for the creation of new All-India Services can be considered only–
(A) if majority of State Legislatures make such demand
(B) if Lok Sabha passes a resolution by two-thirds majority
(C) if the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority
(D) None of the above (Ans : C)

22. The Asokan Edicts were deciphered first by–
(A) James Prinsep (B) Sir John Marshall
(C) Sir William Jones (D) Charles Wilkins (Ans : A)

23. An algae type ocean deposit is–
(A) Pelagic deposits (B) Neritic remains
(C) Diatom ooze (D) Pteropod ooze (Ans : C)

24. Which of the following pairs is correctly matched ?
(A) Gypsum - calcium hydroxide (B) Milk of lime - sodium sulphate
(C) Glauber's salt - calcium sulphate (D) Salt petre - potassium nitrate (Ans : D)

25. Which is not a correct statement?
(A) Dilute solutions contain less amount of solute (B) Phenols are acidic
(C) In benzene all the atoms lie in one plane (D) Methylated spirit contains only methanol (Ans : D)

26. The most densely populated state in India is–
(A) Tamil adu (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) West Bengal (Ans : D)

27. The first Speaker of Lok Sabha was–
(A) G.V Mavlankar (B) S. Radhakrishnan
(C) M. Ananthasayanam Ayyangar (D) Sardar Hukam Singh (Ans : A)

28. Who was the teacher of Gautama Buddha?
(A) Patanjali (B) Panini
(C) Alara Kalama (D) Kapila (Ans : C)

29. Which bank was the first to introduce ATMs to the world?
(A) Citi Bank (B) Hong Kong Bank
(C) Standard Chartered Bank (D) Bank of America (Ans : A)

30. Which colour/ colours of light has the highest velocity through vacuum ?
(A) Blue (B) Red
(C) Green (D) All of these (Ans : D)

31. The 98th Indian Science Congress was held in 2011 at–
(A) Bhubaneswar (B) Bengaluru
(C) Bhopal (D) Chennai (Ans : D)

32. The 34th National Games were held in 2011 in–
(A) Jharkhand (B) Uttarakhand
(C) Kerala (D) Karnataka (Ans : A)

33. The iron and steel plant in Bihar is at–
(A) Vijay Nagar (B) Visakhapatnam
(C) Bokaro (D) Burnpur (Ans : C)

34. The ultimate source of energy in a hydroelectric power station is–
(A) the electro-chemical energy of water (B) solar energy
(C) the potential energy of water (D) the kinetic energy of water (Ans : B)

35. Union Carbide India Ltd. manufactured essentially–
(A) Leather goods (B) Heavy water
(C) Petrochemicals (D) Fertilisers (Ans : C)

36. Photosynthetic vesicle found in bacteria is called a–
(A) Pneumatophore (B) Mesosome
(C) Chromatophore (D) Genophore (Ans : C)

37. What type of mirror is used in a view finding mirror of a vehicle?
(A) Paraboloidal mirror (B) Convex mirror
(C) Plane mirror (D) Concave mirror (Ans : B)

38. We receive sunlight on earth surface. What type of light beams are these ?
(A) Diverging (B) Random
(C) Parallel (D) Converging (Ans : C)

39. Who is the author of the book 'Pakistan : Beyond the Crisis State' ?
(A) M.J. Akbar (B) Khuram Iqbal
(C) Maleeha Lodhi (D) Arnir Mir (Ans : C)

40. The biggest planet in the solar system is–
(A) Uranus (B) Venus
(C) Jupiter (D) Saturn (Ans : C)

41. The authority to specify which castes shall be deemed to be Scheduled Castes rests with the–
(A) Governor (B) Commissioner for Scheduled Castes and Tribes
(C) Prime Minister (D) President (Ans : D)

42. Ram Sharan Sharma, who died in 2011 was an eminent–
(A) Archaeologist (B) Chemist
(C) Economist (D) Indologist (Ans : D)

43. Of the following economists, whom do you consider to be the Master of "Partial Analysis" ?
(A) Lionel Robbins (B) Leon Walras
(C) Alfred Marshall (D) J.M. Keynes (Ans : C)

44. Brain drain has been caused by–
(A) socio-economic instability. (B) failure to recognise talent in the originating country.
(C) the lure of high living standards. (D) lack of employment opportunities. (Ans : D)

45. What is m-commerce ?
(A) marketing commerce (B) machine commerce
(C) mobile commerce (D) money commerce (Ans : C)

46. The study of population is known as–
(A) Hydrology (B) Demography
(C) Climatology (D) Petrology (Ans : B)

47. The prose collection of the vedic poems are–
(A) Brahmanas (B) Samhitas
(C) Upanishads (D) Aranyakas (Ans : B)

48. A plant known only in cultivation having arisen under domestication is referred to as–
(A) Clone (B) Scion
(C) Cultigen (D) Cultivar (Ans : C)

49. Who favoured the Artic Home theory of the Aryans ?
(A) Jacobi (B) Pargiter
(C) A.C. Das (D) B.G. Tilak (Ans : D)

50. Wheat, Barley, Lemon, Orange, rye, and peamillet belong to–
(A) four plant families (B) the same plant family
(C) two plant families (D) three plant families (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *