IBPS Clerk General Awareness Solved Questions Paper 2011

IBPS Clerk General Awareness Solved Questions Paper 2011 
(Held on 11-12-2011)

1. Which of the following is not a function of a commercial bank?
(A) Providing project finance
(B) Settlement of payments on behalf of the customers
(C) Deciding policy rates like CRR, SLR and Repo Rates
(D) Issuing credit/debit/ATM cards
(E) Providing services such as locker facilities, remittances
Ans : (C)

2. The Election Commission of India is giving training to the electoral officers of which of the following countries in neighbourhood?
(A) Nepal (B) Pakistan (C) China (D) Bangladesh (E) Bhutan
Ans : (A)

3. What is money laundering?
(A) Conversion of assets into cash (B) Conversion of money which is illegally obtained
(C) Conversion of cash into gold (D) Conversion of gold into cash
(E) Conversion of gold with foreign currency
Ans : (B)

4. As per news reports in various newspapers and journals, ‘IAEA’ Governors approved the safety plan, so that it can be implemented by all the countries, willing to adopt it. IAEA is an agency/ organization working in the area of–
(A) Nuclear Energy (B) World Trade (C) International Banking
(D) Defence (E) Social Welfare
Ans : (A)

5. Which one of the following is not a salient feature of debit card?
(A) No bad debts to banks and no suits for recovery
(B) No interest earning for banks
(C) Works like a normal withdrawal slip
(D) 45 days credit is given to the card holder
(E) All of the above
Ans : (D)

6. Shanti Swarup Bhatnagar Award is given for excellence in the field of–
(A) Literature (B) Music (C) Sports (D) Science and Technology (E) Social Service
Ans : (D)

7. Funding of which of the following is not a lending for infrastructure sector?
(A) Highway Project (B) Construction of Educational Institution
(C) Construction of Hospital (D) Laying of Petroleum Pipelines
(E) Higher Studies
Ans : (E)

8. ‘Raag Darbari’ is a famous book written in Hindi by–
(A) Shri Amarkant (B) Shri Shrilal Shukla (C) Shri Nirmal Verma
(D) Shri Harivansh Rai Bachchan (E) Smt Malti Joshi
Ans : (B)

9. Which of the following is a measure taken by Reserve Bank of India to control inflation in our country?
(A) Increase in CRR (B) Increase in SLR
(C) Contraction of supply of currency (D) Raising of Repo / Reverse Repo Rate
(E) Decrease the SLR
Ans : (D)

10. Leila Lopes who was crowned Miss Universe recently is a citizen of–
(A) USA (B) Britain (C) Brazil (D) India (E) Angola
Ans : (E)

11. What type of loan is granted by banks for purchase of white goods?
(A) Consumption loan (B) Mortgage loan (C) Consumer durables loan (D) Home loan (E) None of these
Ans : (C)

12. Ms Helle Thorning Schmidt is the first Woman Prime Minister of–
(A) Norway (B) Brazil (C) Denmark (D) Argentina (E) None of these
Ans : (C)

13. What is a stale cheque?
(A) A cheque issued without drawer’s signature
(B) A cheque with only signature of the drawer
(C) A cheque which has completed six months from its date of issue
(D) A six months’post dated cheque
(E) Any one of the above
Ans : (D)

14. The 34th General Assembly of the International Organization for Standardization (ISO) was organized recently in–
(A) London (B) New Delhi (C) Vienna (D) Milan (E) Stockholm
Ans : (B)

15. Ram has been nominated in the Savings Account of Sita. Ram requests the bank authorities to allow him to operate Sita’s account as she is unwell. What will the bank do?
(A) Bank will allow Ram to operate the account as he is the nominee
(B) As nomination will come into effect only after death of depositor, Bank will not allow
(C) As Ram is husband of Sita in addition to being the nominee, the Bank should allow
(D) Out of pity for Sita and on account of long term relationship, the Bank may allow
(E) Bank can take a promissory note from Ram and allow him to operate the account
Ans : (B)

16. Who among the following is the author of the book ‘Last Man in the Tower’ ?
(A) VikramSeth (B) KiranDesai (C) ShobhaDe (D) Chetan Bhagat (E) Aravind Adiga
Ans : (E)

17. Which one of the following is ‘material alteration’ of a negotiable instrument?
(A) Converting an order cheque to bearer cheque (B) Converting a bearer cheque to order cheque
(C) Crossing of an uncrossed cheque (D) Writing an amount on a blank cheque
(E) Putting a signature on the back of a cheque
Ans : (C)

18. Which of the following days was proclaimed ‘International Literacy Day’ by UNESCO?
(A) 8th September (B) 18th September (C) 18th October (D) 8th October (E) 28th November
Ans : (A)

19. What do you understand by the term ‘Mortgage’?
(A) Sale of a moveable security in the event of default by the borrower
(B) Registration of charge with the Registrar of Companies
(C) Making the security of immovable property available as a cover for a home loan by the borrower
(D) Registration of charge with the Regional Transport Authority
(E) Returning of the security to borrower by the bank on receipt of full payment
Ans : (C)

20. Which of the following honorary rank is given to MS Dhoni in the Territorial Army?
(A) Major General (B) Sergeant (C) Major (D) Lieutenant Colonel (E) Colonel
Ans : (D)

21. Which one of the following constitutes the largest percentage of Retail loans in India?
(A) Auto loans (B) Personal loans (C) Personal overdrafts (D) Consumer loans (E) Home loans
Ans : (E)

22. Which of the following is a food crop?
(A) Jute (B) Jatropha (C) Jowar (D) Cotton (E) None of these
Ans : (C)

23. Credit risk to the bank is high from which of these cards?
(A) Debit: cards (B) Credit cards (C) ATM cards (D) All of these (E) None of these
Ans : (D)

24. Who among the following is not a sports person?
(A) Sania Mirza (B) Azim H Premji (C) Leander Paes (D) Ricky Ponting (E) Rahul Dravid
Ans : (B)

25. Depreciation of an asset occurs due to–
(A) fire in the unit (B) theft (C) labour trouble (D) wear and tear (E) None of these
Ans : (E)

26. Which of the following international events is associated with the game of car racing?
(A) Twenty-20 (B) FIFA World Cup (C) Dubai Open (D) Singapore Grand Prix (E) Grand Master
Ans : (D)

27. Which of the following is not a source of funds of a commercial bank?
(A) Capital (B) Borrowings from RBI (C) Call money borrowings (D) Deposits (E) Cash reserves with RBI
Ans : (C)

28. Who among the following is a Golf Player and represents India in International Events?
(A) Mahesh Bhupati (B) Pankaj Advani (C) Jeev Milkha Singh (D) Vijendra Singh (E) Zaheer Khan
Ans : (C)

29. Which one of the following is a Credit Card Association?
(A) India Card (B) Master Card (C) SBI Cards (D) Citi Bank Cards (E) BOB Card
Ans : (B)

30. Which of the following Indian companies makes Tractors?
(A) Maruti Suzuki (B) Ford Motors (C) Ashok Leyland (D) Mahindra Gujarat (E) Tata Motors
Ans : (D)

31. Which one of the following is not an electronic banking delivery channel?
(A) Mobile Vans (B) Mobile Phone Banking (C) Internet Banking (D) Tele Banking (E) ATM
Ans : (A)

32. Who among the following women is a Minister in Union Cabinet?
(A) Smt M Vijaya Shanthi (B) SmtPriyaDutt (C) Smt Sonia Gandhi (D) Smt Sushma Swaraj (E) SmtAmbikaSoni
Ans : (E)

33. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as the–
(A) Exchange rate (B) MIOR (C) Inter bank Call money rate (D) Base rate (E) LIBOR
Ans : (A)

34. Which of the following is not a major IT company in InH’a?
(A) CMC Ltd (B) Raymonds (C) HCL Technologies (D) Infosys Technologies (E) Tata Consultancy Services
Ans : (B)

35. Which of the following institutions is an asset reconstruction company?
Ans : (D)

36. Which of the following terms is used in the field of Economics?
(A) Biosphere (B) Exchange Rate (C) Equator (D) Harmonic Tremor (E) Lignite
Ans : (B)

37. Crossing on a cheque can be cancelled by the .......... of the cheque, under his full signature.
(A) payee (B) drawee (C) endorser (D) holder (E) drawer
Ans : (A)

38. Who among the following is the President of a country at present?
(A) Ban-kiMoon (B) Pascal Lemy (C) Margaret Chan (D) Dmitry Medvedev (E) Kaushik Basu
Ans : (D)

39. Which of the following category of advance accounts is not an NPA?
(A) Standard account (B) Substandard account (C) Doubtful account
(D) Loss account (E) All ‘l’ to ‘4’ are NPAs
Ans : (E)

40. Who among the following is the Cabinet Secretary, Govt. of India at present ?
(A) Shri Ajit Kumar Seth (B) Shri Ranjan Mathai (C) Shri Shiv Shankar Menon
(D) Shri R.K.Singh (E) None of these
Ans : (A)

41. Which of the following terms is used in the game of Cricket ?
(A) Leg-Bye (B) Smash (C) Kidney Punch (D) Deuce (E) Love
Ans : (A)

42. Which of the following is a metal ?
(A) Chlorine (B) Zinc (C) Neon (D) Iodine (E) Hydrogen
Ans : (D)

43. Which of the following is the name of India’s Space launching vehicle ?
(A) Edusat (B) G-SAT (C) PSLV (D) Kalpanal (E) HTPB
Ans : (C)

44. Who among, the following is the author of the famous Russian Classic book The Mother’?
(A) Maxim Gorky (B) Vladimir Nabokov (C) Leo Tolstoy
(D) Edgar Allan Poe (E) Nikita Khruschev
Ans : (A)

45. Which of the following is not the name of a game?
(A) Billiards (B) Polo (C) Bridge (D) Wrestling (E) Olympic
Ans : (E)

46. Which of the following is the name of a Chinese food equally popular in India?
(A) Chopsticks (B) Sumo (C) Chowmein (D) Fengshui (E) Kanji
Ans : (C)

47. Which of the following film is directed by Karan Johar?
(A) Wake up Sid (B) Chandni Bar (C) My Name is Khan (D) Fashion (E) Ra-One
Ans : (C)

48. Which of the following awards has been given to Brajesh Mishra in 2011 ?
(A) Padma Vibhushan (B) Bharat Ratna (C) Rajiv Gandhi Khel Ratna
(D) Padmashri (E) Man of the Year 2011
Ans : (A)

49. Which of the following is the Capital of Madhya Pradesh?
(A) Indore (B) Lucknow (C) Dehradun (D) Bhopal (E) Raipur
Ans : (D)

50. Kabul is a town in–
(A) Pakistan (B) Nepal (C) Bhutan (D) Bangladesh (E) Afghanistan
Ans : (E)


Comments & Contact Form


Email *

Message *