IBPS Bank Clerk CWE General Awareness Fully Solved 2013

IBPS Bank Clerk CWE General Awareness Solved Paper -2013
(Held on 29-09-2013)

1. Which of the following films won the maximum number of awards at the recent 60th National Film Awards of India ?
(A) Dekh Indian Circus (B) Ustad Hotel (C) Kahaani
(D) Pan Singh Tomar (E) Dhag
Ans : (A)

2. Who, among the following, did not win the Dhyanchand Award for 2013 ?
(A) Mary D'Souza Sequeira (B) Syed Ali (C) Poornima Mahato
(D) Anil Mann (E) Girraj Singh
Ans : (C)

3. Who, among the following, is the recipient of the Dronacharya Award 2013 in the field of Hockey ?
(A) Mahavir Singh (B) Narinder Singh Saini (C) K.P. Thomas
(D) Raj Singh (E) Dharmender Dalal
Ans : (B)

4. The currency of South Korea is–
(A) Ringgit (B) Yuan (C) Won (D) Peso (E) Kyat
Ans : (C)

5. Under the restructured National Rural Livelihood Mission (NRLM), SCs and the STs will account for a minimum of 50% of financial assistance. Minorities will comprise–
(A) 3 per cent (B) 9 per cent (C) 15 per cent (D) 21 per cent (E) 33 per cent
Ans : (C)

6. The commencement year of the 15th Lok Sabha is–
(A) 2003 (B) 2006 (C) 2008 (D) 2009 (E) 2010
Ans : (D)

7. Which of the following financial institutions / organizations aids the growth and development of micro, small and medium-scale enterprises (MSME) in India ?
(A) IRDA (B) SEBI (C) NABARD (D) RBI (E) SIDBI
Ans : (E)

8. Who is the author of Midnight's Children ?
(A) V. S. Naipaul (B) Salman Rushdie (C) Chetan Bhagat
(D) Jeet Thayll (E) Jhumpa Lahiri
Ans : (B)

9. In which state of India are the Sanchi Stupas located ?
(A) Utter Pradesh (B) Bihar (C) Madhya Pradesh (D) Odisha (E) Rajasthan
Ans : (C)

10. Who won the Best Actor Oscar award at the 85th Academy Awards ?
(A) Al Pacino (B) Daniel Day Lewis (C) Robert De Niro
(D) Jack Nicholson (E) Anthony Hopkins
Ans : (B)

11. In the most common usage, CIS is associated with–
(A) Citizen of Indian Source (B) Centre for Internet Security
(C) Commonwealth of Independent States (D) Computer and Information Science
(E) Council of International Relations
Ans : (C)

12. Which major national/international championship was recently won by Indian shuttler P.V. Sindhu ?
(A) Denmark Cup (B) Malaysia Open (C) Indonesian Open
(D) Tokyo International (E) Mao Tse Tung Trophy
Ans : (B)

13. Which of the following is the parliament of Bangladesh ?
(A) Majlis (B) Shura (C) Jatiyo Sangshad (D) jirga (E) Sangosthi
Ans : (C)

14. INS Sindhurakshak was in the news recently. From which country did India get this submarine?
(A) France (B) Russia (C) Sweden (D) Australia (E) United States of America
Ans : (C)

15. Who, among the following, heads the Parliamentary Standing Committee on Finance which deals with Goods and Service Tax (GST)?
(A) Yashwant Sinha (B) Kapil Sibal (C) Sushma Swaraj
(D) Montek Singh Ahluwalia (E) jaswant Singh
Ans : (A)

16. Who, at present, is the Vice President of India?
(A) M. Hamid Ansari (B) S. Ghulam Ansari (C) I. Noor Ansari
(D) A. Parvez Ansari (E) H. Muhammad Ansari
Ans : (A)

17. Whcih term refers to the total value of all goods and services produced by all resident units during a certain period of time, minus depreciation ?
(A) Gross Domestic Product (B) Per Capita Product
(C) Gross National Product (D) Net National Product
(E) Gross Capital Formation
Ans : (A)

18. On which river is the Tehri Dam constructed ?
(A) Son (B) Gandak (C) Chambal (D) Bhagirathi (E) Tapti
Ans : (D)

19. Where is the headquarters of the Bank for International Settlements (BIS) located ?
(A) Hong Kong (B) Vienna (C) Mexico City (D) Basel (E) Antwerp
Ans : (D)

20. ‘NREGA’ stands for–
(A) National Rural Employment Guarantee Act (B) New Rural Enterprise Growth Act
(C) National Rural Empowerment Guarantee Act (D) New Rural Economic Growth Act
(E) Nehru Renewable Energy Guarantee Act
Ans : (A)

21. Which of the following areas do not come under Bharat Nirman ?
(A) Water (B) Roads (C) Housing (D) Health (E) Electricity
Ans : (D)

22. The Union Sports Ministry recently announced that Renjith Maheshway would not be given Arjuna Award over the allegations of doping against him. With which sport is he associated?
(A) Marathon (B) Triple Jump (C) Discuss Throw (D) Hurdle's Race (E) Pole Vault
Ans : (B)

23. Who is the author of Bengali Romance novel ‘Devdas’ ?
(A) Bimal Roy (B) Sarat Chandra Chattopadhyay (C) Sudhendu Ghosh
(D) Indra Sen (E) Sumit Mitra
Ans : (B)

24. Who, among the following is the Speaker of Lok Sabha ?
(A) Pallam Raju (B) Meira Kumar (C) Veerappa Moily
(D) Shriprakash Jaiswal (E) Charan Das Mahant
Ans : (B)

25. At present, the President of Afghanistan is–
(A) Hamid Karzai (B) Abdullah Abdullah (C) Ramazan Bashardost
(D) Ashraf Ghani Ahmadzai (E) Mirwais Yasini
Ans : (A)

26. Who, at preset is the Chief of the Naval Staff of India ?
(A) Madhvendra Singh (B) Arun Prakash (C) Suresh Mehta
(D) Nirmal Kumar Verma (E) Devendra Kumar Joshi
Ans : (E)

27. What does ‘UNCTAD’ stand for ?
(A) United Nations Conference on Trade and Development (B) United Nations Convention on Troubled Darfur
(C) United National Commission on Tokyo Declaration (D) United Nations Charter on Tariffs and Development
(E) United Nations Convention on Treatment of Dengue
Ans : (A)

28. Which country will host the 2016 Olympic Games ?
(A) Japan (B) Spain (C) Brazil (D) Australia (E) Canada
Ans : (C)

29. With which sports is Leander Paes associated?
(A) Soccer (B) Golf (C) Tennis (D) Billiards (E) Squash
Ans : (C)

30. With which sports is Yelena Isinbayeva related?
(A) Long Jump (B) Gymnastics (C) Tennis (D) Pole Vault (E) Decathlon
Ans : (D)

31. The capital of Mauritius is–
(A) Port Louis (B) Camp Carol (C) Britannia
(D) Goodlands (E) Union Park
Ans : (A)

32. Which of the following countries is not a member-state of ASEAN ?
(A) Indonesia (B) Japan (C) Malaysia (D) The Philippines (E) Singapore
Ans : (B)

33. Who, at present, is the Chairman of the Planning Commission of India ?
(A) Manmohan Singh (B) P. Chidambaram (C) Sonia Gandhi
(D) Montek Singh Ahluwalia (E) Kapil Sibal
Ans : (A)

34. The capital of Andaman and Nicobar Islands is–
(A) Ross Island (B) Port Blair (C) Car Nicobar (D) Viper Island (E) Silvassa
Ans : (B)

35. Which of the following countries will host the 18th SAARC Summit ?
(A) Afghanistan (B) India (C) Maldives (D) Nepal (E) Bangladesh
Ans : (D)

36. With which sports is Mary Kom associated ?
(A) Boxing (B) Wrestling (C) Judo (D) Chess (E) Weightlifting
Ans : (A)

37. On which day is the United Nations Day celebrated ?
(A) 2nd October (B) 14th August (C) 16th September (D) 24th October (E) 14 November
Ans : (D)

38. Where is the headquarters of the International Civil Aviation Organization (ICAO) located ?
(A) Sydney (B) Frankfurt (C) Montreal (D) Oslo (E) Edinburgh
Ans : (C)

39. With which sports is Abhinav Bindra associated?
(A) Chess (B) Shooting (C) Golf (D) Squash (E) Swimming
Ans : (B)

40. With which language is Sugathakumari associated ?
(A) Marathi (B) Kannada (C) Odia (D) Malayalam (E) Telugu
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *