RAS RTS Previous Year Public Administration Question Paper 2007

R.A.S./R.T.S. (Pre.) Examination, 2007
Public Administration : Solved Paper
(Held on 23-12-2007)

( Question No. 1-50 )
51. Organisation is the form of every human association for attainment of a common purpose. Who has given this definition (A) Gulick (B) James D. Mooney
(C) L.D. White (D) Simon
Ans : (B)

52. Willy-nilly, administration is every one’s concern. If we wish to survive, we had better be intelligent about it. Who said it ?
(A) Henri Fayol (B) Adams Brooks
(C) Dwight Waldo (D) Wallace B. Donham
Ans : (B)

53. While making comparison with private administration, who said that Public Administration is adrift with compass or anchor ?
(A) Simon (B) Peter Self
(C) Paul Appleby (D) Ludwig Von Mises
Ans : (D)

54. Which one is not characteristics of closed model of organisation ?
(A) Routine task (B) Conflict within organization is adjusted by interaction with peers
(C) Task specialisation (D) Means are emphasized
Ans : (B)

55. Which one of the following is not a driving paradigm of New Public Management ?
(A) Devolving authority (B) Developing competition and choice
(C) Providing responsive service (D) Emphasis on procedure
Ans : (D)

56. Public Management is merger of normative orientation of Traditional Public Administration and the instrumental orientation of general management. Who said it ?
(A) L.A. Gunn (B) Perry and Kramer
(C) Christopher Hood (D) Tullock
Ans : (B)

57. Who was the first present give red-tape its sociological baptism ?
(A) Lord Lytton (B) Herbert Spencer
(C) Sidney Smith (D) Alexander Leighton
Ans : (A)

58. Who said that organisation is the machine of management in its achievement of the ends determined by administration ?
(A) William Schulze (B) Oliver Sheldon
(C) Gladden (D) Luthur Gulick
Ans : (A)

59. Which of the following is concerned with the modification of role expectancies and welding of divergent elements to preserve organisation integrity ?
(A) Galbraith’s Information Processing (B) Bakke’s Fusion Process
(C) Duncan’s Decision Making Process (D) Likert’s Group Theory
Ans : (B)

60. The older theory or organization is not science, as often claimed, but theology in sense that it is a set of beliefs accepted on faith, not on demonstration of empirical reality. Who has given this statement ?
(A) F.W. Taylor (B) Herbert Simon
(C) Earl Latham (D) Elton Mayo
Ans : (B)

61. Hierarchy is the linchpin that locks the form. Who said it ?
(A) Allen Schick (B) Earl Latham
(C) Golembiewski (D) Stephen K. Bailey
Ans : (A)

62. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Organisation)
(a) Project Organisation (b) Matrix Organisation
(c) Horizontal Organisation (d) Network Organisation
List-II (Characteristics)
1. Existence of horizontal and diagonal relationship.
2. Facilitate co-operation, team work and customer orientation.
3. Independent Unit have a link with a web of other unit.
4. Project organisation plus a functional organisation.
5. Flexible to facilitate management change.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 1 5 2 3
(C) 5 2 1 3
(D) 2 4 5 3
Ans : (C)

Directions—(Q. 63-72) The following 10 items consist of two statements, one labelled as the ‘Assertion’ (A) and the other as ‘Reason’ (R). You are to examine these two state-ments carefully and select the answers to these items using the codes given below—
Codes :(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.

63. Assertion (A) : The Principle of Organisation is from the literature of Business Administration.
Reason (R) : There is larger area of overlapping interest and ideas between two fields, however, and in the matter of organizational analysis, Public Administration is heavily indebted of Business Administration.
Ans : (A)

64. Assertion (A) : Administration is a fine art.
Reason (R) : It summons an imposing body of special talents on behalf of a collaborative creation which is integral to the conduct of civilized living today.
Ans : (A)

65. Assertion (A) : Administration is now so vast an area that a philosophy of administration come close to being a philosophy of life.
Reason (R) : Administration is concerned with both ends and means.
Ans : (B)

66. Assertion (A) : Generalists play an important role in the policy function of the Government in India.
Reason (R) : A large number of top post in the Union and State Administrations are manned by the specialists.
Ans : (C)

67. Assertion (A) : The system approach is based on the concept that organisation should be studied as a whole because the behaviour of one part has a considerable impact on the others.
Reason (R) : The system approach ignores the infractions between a system and its environment.
Ans : (C)

68. Assertion (A) : The concept of civil service neutrality is changing in developing countries.
Reason (R) : Civil servants play a pivotal role in the developing countries.
Ans : (B)

69. Assertion (A) : Paul Appleby suggested two basic types of changes in administration constant and episodic.
Reason (R) : Constant change is reorganisation and episodic is incremental change.
Ans : (C)

70. Assertion (A) : The grapevine supplements the formal sources of information in the organisation. It has its usefulness in organisation life.
Reason (R) : It creates an actual system of relationship in the organisation which is vastly different from what is formally prescribe.
Ans : (B)

71. Assertion (A) : Administrative State is the name given to that State in which the executive branch is dominate one even though it has the legislature and the judiciary.
Reason (R) : The function Public Administration have expanded in scale, range and nature.
Ans : (B)

72. Assertion (A) : Open model theorists dislike the rigidity, the inflexibility, emphasis on means and anti-humanist view of bureaucracy.
Reason (R) : Close model theorists consider organisation as a fluid network structure.
Ans : (C)

73. ‘Bureaucracy is the term usually applied to a system of Government to control of which is so completely in the hands of officials that their power jeopardize the liberty of ordinary citizens.’
Who has given this statement ?
(A) H. J. Laski (B) Ramsay Muir
(C) Lord Hewart (D) Betrand Russel
Ans : (A)

74. Which one is major role of formal organisation ?
(A) Satisfaction of member (B) Profitability of enterprises
(C) Service to the society (D) Harmonious relations in the organization
Ans : (B)

75. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Name of Writer)
(a) Paul H. Appleby (b) Arther F. Bentley
(c) David Easton (d) Wright Mills
List-II (Book)1. Big Democracy 2. The Power Elite
3. The Process of Government 4. The Political system
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 3
(B) 1 3 2 4
(C) 1 3 4 2
(D) 1 2 4 3
Ans : (C)

76. Match list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Name of Thinker)
(a) Maslow (b) Alderfer
(c) Pareek (d) Porter and Lawler
List-II (Theory)
1. Need Hierarchy Theory 2. Mixed Model
3. Performance Satisfaction Theory 4. ERG Theory
5. Integrated Theory of Work Motivation.
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 4 2 5
(B) 1 4 5 3
(C) 1 3 5 2
(D) 1 4 5 2
Ans : (B)

77. A significant approach to communication event is based on Laswell formula, that deal with—
(A) Communication sequence (B) Communication – interpretation modes
(C) Communication competence (D) Communication control
Ans : (D)

78. Which one of following leadership styles permits substantial delegation of authority to subordinates and allows them to set objective and solve problems themselves ?
(A) Autocratic Leadership (B) Democratic Leadership
(C) Permissive Leadership (D) Visionary Leadership
Ans : (B)

79. The basis of influence in informal organisation is—
(A) Organisational position (B) Person
(C) Authority (D) Closeness with higher people
Ans : (B)

80. Which of the following book is called in apt text of Entrepreneurial Government ?
(A) Reinventing Government (David Osborne and Ted Gaeber)
(B) Government and Politics in Africa (Goren Hyden)
(C) A Public Management for all Seasons. (Christopher Hood)
(D) The Public Sector : Concept, Model and Approaches (Jan- Erik-Lan)
Ans : (A)

81. Which one of the following is not created by Act of Parliament ?
(A) University Grants Commission (B) Backward Class Commission
(C) Atomic Energy Commission (D) Railway Board
Ans : (D)

82. Match the list-I with list-II and select the correct answer—
List-I (Book)
(a) Organisations (b) Hand book of Organisations
(c) Organisations in Action (d) Principles of Organization
List-II (Author)
1. March 2. Mooney and Reiley
3. James D Thompson 4. March and Simon
Codes :(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 1 2 3 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 1 2 3
Ans : (D)

83. Which one of the following administrative theories is called Genric Management ?
(A) Bureaucratic (B) Scientific Management
(C) Human Relations (D) Administrative Management
Ans : (C)

84. Which of the following is defined as a process of analysing and collecting information relating to operation and responsibilities of a specific job ?
(A) Job description (B) Job design
(C) Job analysis (D) Job enlargement
Ans : (C)

85. Match list-I with list-II and select the correct answer—
(a) Veblen (b) Dewey
(c) Warnotte (d) Lord Hewart
1. Professional Deformation 2. Occupational Psychosis
3. The great game of politics 4. Trained incapacity
5. New Despotism
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 5
(B) 4 2 1 5
(C) 2 1 5 2
(D) 3 2 4 5
Ans : (B)

86. To whom the Union Public Service Commission presents its annual report as to work done by the Commission ?
(A) Prime Minister (B) Council of Minister
(C) Parliament (D) President
Ans : (D)

87. On which date the Governor of Rajasthan assented The Rajasthan Panchayati Raj Act ?
(A) April 23, 1994 (B) May 21, 1994
(C) July 12, 1994 (D) October 2, 1994
Ans : (A)

88. Consider the following advantages claimed by the Centre for All India Services—
1. Control over State Administration.
2. Uniformed and highly standard of recruitment and training.
3. Experience is beneficial to both Centre and State.
4. Develop all India out-look.
Which are correct in above ?
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Ans : (B)

89. When was the first Central Service Commission set up ?
(A) 1919 (B) 1926
(C) 1935 (D) 1937
Ans : (B)

90. Who had coined the term All India Service ?
(A) Aitchon Commission, 1887 (B) Committee on Division of Function, 1918
(C) Government of India, 1919 (D) Maxwell Committee, 1937
Ans : (B)

91. Who was called the Father of Local Self Government during British Rule ?
(A) Mayo (B) Montagu
(C) Ripon (D) Chelmsford
Ans : (C)

92. Which one is not mission of organisation development ?
(A) Improve the ability of individual member (B) Avoid human emotions
(C) Reduce the tension (D) Team management
Ans : (B)

93. For which of the following the President’s recommendation is required for introduction of Bill ?
(A) Bill for formation of new states and alternation of areas or name of existing State
(B) Money Bills (C) Both (A) and (B)
(D) None of above Ans : (C)

94. Which one of the following country first developed scientific method for recruitment ?
(A) Ancient India (B) U.S.A.
(C) Britain (D) China
Ans : (D)

95. ‘Administration is a moral act and administrator is a moral agent.’ Who said it ?
(A) Adm Brook (B) Dimock
(C) C.A. Bernard (D) Ordway Tead
Ans : (D)

96. Rajasthan Panchayati Raj Act has made detailed provisions for Gram Sabha. Which Articles of above Act is related with Gram Sabha ?
(A) Article 1, 2, 3, 4, 5 (B) Article 2, 3, 4, 5, 6
(C) Article 3, 4, 5, 6, 7, 8 (D) Article 4, 5, 6, 7, 8
Ans : (C)

97. There will be one or more Vigilance Committees to supervise the functions, implementation of schemes and other activities of Gram Panchayat in Rajasthan. Who will constitute the Vigilance Committee ?
(A) State Government (B) District Collector
(C) Panchayat Samiti (D) Gram Sabha
Ans : (D)

98. The middle-tier of Panchayati Raj Institution in Rajasthan is Panchayat Samiti, which is composed by—
1. Direct elected members for Panchayat Samiti.
2. Sarpanchs of Village Panchayats.
3. Member of State Legislative Assembly whose constituency partly or fully come
under the area of Panchayat Samiti.
4. Nominated members.
Codes :(A) 1 and 3
(B) 2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, and 4
Ans : (A)

99. Consider the following with reference to Rajasthan Panchayati Raj Act—
1. Direct Elections of members at all levels.
2. Reservation of seats for weaker-sections.
3. Direct Elections of all chairperson at all levels.
4. Elections are managed by State Election Commission.
Which of above are existed in Rajasthan ?
Codes :
(A) 1, 3, 4
(B) 1, 2, 4
(C) 1, 2, 3
(D) 2, 3, 4
Ans : (B)

100. The tenure system for Civil Services in India was started during the period of—
(A) Bentinck (B) Cornwallis
(C) Curzon (D) Montagu
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *