SSC FCI Combined Assistant Grade III Exam GK Solved Paper

Staff Selection Commission : Food Corporation of India (FCI)
Combined Assistant Grade-III Exam 2012
General Awareness Question Paper (Fully Solved)

l. Reasons for the growth of Regional Political Parties in India is–
(A) lack of effective opposition (B) economic disparities among the States
(C) failure of the national parties (D) All the above
Ans : (D)

2. The first State in India to be formed on linguistic basis is–
(A) Andhra Pradesh (B) Odisha
(C) Karnataka (D) Maharashtra
Ans : (A)

3. The only Union Territory which has a High Court of its own is–
(A) Chandigarh (B) Daman and Diu
(C) Delhi (D) Lakshadweep
Ans : (C)

4. One of the following subjects is not in the State List–
(A) Market and fairs (B) Bankruptcy and insolvency
(C) Police and prisons (D) Public health and sanitation
Ans : (C)

5. Who was the founder of the Slave dynasty in India ?
(A) Balban (B) Qutub-ud-din Aibak
(C) Muhammad Ghori (D) Iltutmish
Ans : (B)

6. Chandragupta Maurya was the–
(A) Great-grandfather of Ashoka (B) Brother of Ashoka
(C) Father of Ashoka (D) Grandfather of Ashoka
Ans : (D)

7. Who was known as ‘Lakh Baksh’ ?
(A) Iltutmish (B) Raziya
(C) Qutub-ud-din Aibak (D) Babar
Ans : (C)

8. Who was the pioneer among the social reformers ?
(A) Ramakrishna Paramhans (B) Swami Vivekanand
(C) Raja Rammohun Roy (D) Dayanand Saraswati
Ans : (C)

9. Which of the following classes did not participate in the Revolt of 1857 ?
1. Agricultural labourers 2. Money lenders 3. Peasants 4. Zamindars
(A) 2 only (B) 2 and 4
(C) 1 only (D) land 2
Ans : (C)

10. Pradhanmantri Bharat Jodo Pariyojna is related to–
(A) Linking of Rivers (B) Development of Roads
(C) Communication (D) Social Integration
Ans : (B)

11. The difference between G.D.P. at market prices and G.D.P. at factor prices is–
(A) Net factor income from abroad (B) Net export
(C) Depreciation (D) Net indirect taxes
Ans : (D)

12. With increase in the price of commodity ‘X’, the demand of ‘Y’ decreases. The commodity ‘Y’ is a/an–
(A) inferior good (B) composite good
(C) substitute good (D) complementary good
Ans : (D)

13. Match the following–
List A
a. Perfect competition b. Monopoly
c. Discriminating monopoly d. Monopolistic competition
List B
1. One seller 2. Product differentiation
3. Homogeneous commodity 4. Price differentiation
a b c d
(A) 4 2 3 1
(B) 2 4 1 3
(C) 3 1 4 2
(D) 1 3 2 4
Ans : (C)

14. Corporate Tax is imposed by–
(A) Central Government (B) Both Central and State Government
(C) State Government (D) Local Government
Ans : (A)

15. Which one of the following is essential for proper working of democracy?
(A) Responsible and efficient opposition (B) Written constitution
(C) Universal adult franchise (D) Parliamentary system
Ans : (A)

16. The sound of explosions in a distant star is not heard from the Earth because–
(A) the frequency of sound produced is below 10 Hz
(B) the frequency of sound produced is above 100 kHz
(C) there is no continuous medium from the star to Earth
(D) the distance of the star is so large that sound intensity falls below the audible range
Ans : (C)

17. Combustion is the process in which–
(A) only heat is, produced (B) heat and light are produced
(C) no heat is produced (D) no light is produced
Ans : (B)

18. In a ‘dynamo’–
(A) electrical energy is converted to mechanical energy
(B) electrical energy is converted to magnetic energy
(C) mechanical energy is converted to electrical energy
(D) mechanical energy is converted to heat energy
Ans : (C)

19. Among the materials listed below, sound travels the fastest in–
(A) Hydrogen (B) Vacuum
(C) Steel (D) Water
Ans : (C)

20. In an e-mail address, the symbol that is used to separate the user name and the domain name is–
(A) @ (B) –
(C) # (D) : / /
Ans : (A)

21. CD-ROM is a–
(A) Magnetic Memory (B) Secondary Memory
(C) Semiconductor Memory (D) Memory Register
Ans : (B)

22. pH value of blood is–
(A) in between 8 and 9 (B) greater than 10
(C) less than 6 (D) in between 7 and 8
Ans : (D)

23. Great Barrier Reef is situated in
(A) Australia (B) Nova Scotia
(C) North Sea (D) Southern China
Ans : (A)

24. In India, the longest day occurs on–
(A) April 13 (B) October 13
(C) June 21 (D) March 21
Ans : (C)

25. Which one of the following is not found in new alluvial soil ?
(A) Humus (B) Gas
(C) Minerals (D) Water
Ans : (A)

26. Palghat Gap connects Tamil Nadu with–
(A) Kerala (B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh (D) Both (A) and (B)
Ans : (A)

27. Jodhpur receives less rainfall than Delhi because–
(A) Arabian Sea runs parallel to Aravali (B) it is on leeward side of the winds
(C) condensation does not take place there (D) of all above factors
Ans : (D)

28. Bamboo is a–
(A) Tree (B) Climber
(C) Shrub (D) Herb
Ans : (C)

29. Which vitamins are those which if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body ?
(A) B Complex (B) E and C
(C) B and C (D) A and D
Ans : (D)

30. Which one of the following constitutes two best reasons for distinguishing the living from the non-living?
(A) Respiration and excretion (B) Reproduction and locomotion
(C) Irritability and locomotion (D) Growth and locomotion
Ans : (A)

31. The expansion of D.D.T. is–
(A) Dichloro Diphenyl Trichloroethane (B) Dichloro Diamine Trichloroethane
(C) Dichloro Diphenyl Tetrachloroethane (D) None of the above
Ans : (A)

32. Which of the following animals is a parasite?
(A) Amoeba (B) Sponge
(C) Plasmodium (D) Earthworm
Ans : (C)

33. Which one of the. following respires by gills ?
(A) Cray-fish (B) Star-fish
(C) Silver-fish (D) Jelly-fish
Ans : (A)

34. The book ‘Friends and Foes’ was written by–
(A) Rajmohan Gandhi (B) Sheikh Mujibur Rahman
(C) Lord Tennyson (D) Dr. S. Radhakrishnan
Ans : (B)

35. On the lines of ‘Palace on Wheels’, a new train ‘Deccan Odyssey’ is operated between–
(A) Karnataka and Kerala (B) Kerala and Tamil Nadu
(C) Tamil Nadu and Karnataka (D) Maharashtra and Goa
Ans : (D)

36. Name the famous paper which Gandhiji edited to propagate his ideas.
(A) Harijan (B) Satyagrah
(C) Khadi (D) Swadeshi
Ans : (A)

37. The aeroplane that dropped an atomic bomb on Hiroshima was–
(A) White Storm (B) Thunder Power
(C) Enola Gay(D) Black Light
Ans : (C)

38. Which Indian Commercial Bank became the first in providing mobile ATM Service ?
(A) HDFC Bank (B) SBI
(C) ICICI Bank (D) IDBI Bank
Ans : (C)

39. Sivakasi, which recently witnessed major explosions in the cracker manufacturing units, is situated in the State of–
(A) Kerala (B) Chhattisgarh
(C) Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh
Ans : (C)

40. Who has brought laurels to the country by winning a Silver Medal in the London Paralympic Games in High Jump?
(A) Bhimrao Kesarkar (B) Devendra Singh
(C) Joginder Singh Bedi (D) H. N. Girisha
Ans : (D)

41. Sunita Williams has set the record for the maximum number of space-walks by a woman astronaut recently. The exact number of the walks is–
(A) 5 (B) 4
(C) 7 (D) 6
Ans : (C)

42. Who among the following Indian economists has recently been appointed as the Chief Economist and Senior Vice President of the World Bank ?
(A) B. B. Bhattacharya (B) Jagdish Bhagwati
(C) Raghuram Rajan (D) Kaushik Basu
Ans : (D)

43. When water is heated from 0°C to 10°C, the volume of water–
(A) decreases steadily (B) increases steadily
(C) first increases then decreases (D) first decreases then increases
Ans : (D)

44. From which of the following endocrine glands is GTH secreted ?
(A) Adrenal gland (B) Islets of Langerhans in pancreas
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland
Ans : (C)

45. Which of the following is an acid?
(A) H2O (B) Na2CO3
(C) HZSO4 (D) NaCl
Ans : (C)

46. Which of the following is the major component of ecosystem ?
(A) Biotic (B) Abiotic
(C) Energy (D) All of the above
Ans : (D)

47. There has been an increasing incidence of floods in Northern India in recent years because–
(A) there has been increase in deforestation in the catchment area
(B) the rate of silting of, dams has gone up
(C) there has been an increase in annual rainfall
(D) the ice has been melting faster due to slight increase in atmospheric temperature
Ans : (A)

48. Which of the following is the most dangerous pollutant ?
(A) Carbon dioxide (B) Sulphur dioxide
(C) Carbon monoxide (D) Nitrous oxide
Ans : (C)

49. Which country loses highest amount of top soil from its crop lands due to erosion ?
(A) Brazil (B) U.S.A.
(C) China (D) India
Ans : (D)

50. Ajanta-Ellora Caves are situated near–
(A) Ajmer (B) Aurangabad
(C) Patna (D) Jaipur
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *