West Bengal PSC Miscellaneous General Studies Solved Paper

West Bengal Public Service Commission Miscellaneous Exam., 2012
(Held on 4-8-2013)

General Studies : Solved Paper

( Question No. 1- 75 )
76. Shillong is located to the of Garo, Khasi and Jayantiya hills.
(A) South (B) North
(C) East (D) West
Ans : (C)

77. The composer of 'Paradise Regained' is–
(A) Wordsworth (B) Coleridge
(C) Shakespeare (D) Milton
Ans : (D)

78. Ram and Shyam together can complete a work in 6 days. If each worked alone, it would take Shyam 5 days less than Ram. Ram can complete the work alone in–
(A) 10 days (B) 15 days
(C) 20 days (D) 8 days
Ans : (B)

79. In an Examination 17% of the candidates fail in• Bengali and 18% in English. If 5% fail in both Bengali and English, the percentage of those who pass in both the subjects is–
(A) 50% (B) 60%
(C) 70% (D) 65%
Ans : (C)

80. Light waves are–
(A) Mechanical waves (B) Longitudinal waves
(C) Electromagnetic waves (D) None of the above
Ans : (C)

81. Which Mughal ruler was known as 'Zinda Pir' (Living Saint) ?
(A) Akbar (B) Shahjahan
(C) Jahangir (D) Aurangzeb
Ans : (D)

82. Who wrote' A Haunted House' ?
(A) Bret Harte (B) James Joy, ce
(C) Thomas Hardy (D) Virginia Woolf
Ans : (D)

83. 'Agtinpakhi' is written by–
(A) Hasaan Azizul Haque (B) Jahanara Imam
(C) Debesh Roy (D) Sankha Ghosh
Ans : (A)

84. A man won Rs. 60,000 in a state lottery. 35% of the money was taken by the Government as a tax. He actually receives–
(A) Rs. 38,000 (B) Rs. 38,750
(C) Rs. 39,000 (D) Rs. 38,500
Ans : (C)

85. Which one is written by Kalidasa?
(A) Kadambari (B) Harshacharita
(C) Geetgovinda (D) Raghuvansham
Ans : (D)

86. Pressure-cooker works on the principle of–
(A) Boiling point increases with the increase of pressure
(B) Boiling point decreases with the increase of pressure
(C) Boiling point increases with the decrease of pressure
(D) None of the above
Ans : (A)

87. Syed Mustafa Siraj has created this detective character–
(A) Kakababu (B) Colonel
(C) Kikira (D) Bhaduri-mosai
Ans : (B)

88. What per cent of 30 is 27 ?
(A) 90% (B) 80%
(C) 70% (D) 85%
Ans : (A)

89. There are 40 members in a sports club of a school. The ratio of the number of boys to girls is 3 : 1. The number of girls be added to the club to make the ratio of boys to girls 3 : 2 is–
(A) 12 (B) 10
(C) 15 (D) 20
Ans : (B)

90. The difference of mother's age and her daugher's age is 21 years and the 1/12 part of the product of their ages is less than the mother's age by 18 years. The daugher's age is–
(A) 2 years (B) 3 years
(C) 4 years (D) 1 year
Ans : (B)

91. Who composed the book ‘Aatmaghati Bangalee’ ?
(A) Nirad C. Chowdhury (B) Annandashankar Ray
(C) Shibnarayan Ray (D) Sukanta Chowdhury
Ans : (A)

92. The play 'Ruddhasangit' is based on the life of–
(A) Shyamal Mitra (B) Hemanta Mukherjee
(C) Purnadas Baaul (D) Debabrata Biswas
Ans : (D)

93. By how much is 3/4 of 52 lesser than 2/3 of 99?
(A) 27 (B) 33
(C) 39 (D) 29
Ans : (A)

94. The outside dimensions of a bordered table cloth are 16 cm and 14 cm. If the area of the table cloth excluding the border is 120 cm2 the width of the border is–
(A) 3 cm (B) 2 cm
(C) 1.5 cm (D) 2.5 cm
Ans : (B)

95. Which disease-causing germ is borne by Anopheles Mosquito?
(A) Dengue (B) Encephalitis
(C) Malaria (D) Filaria
Ans : (C)

96. The highest peak of the Deccan plateau is–
(A) Anaimudi (B) Kalsubai
(C) Mahabaleswar (D) Nilgiri
Ans : (A)

97. Name the country that has won the Olympic Gold Medal in Football three times–
(A) Brazil (B) Hungary
(C) Italy (D) Germany
Ans : (B)

98. Bhilai is situated in the State of–
(A) Chhattisgarh (B) Madhya Pradesh
(C) Odisha (D) Andhra Pradesh
Ans : (A)

99. Where do you see stomata in lotus leaf?
(A) Only upper surface of leaf (B) Only lower surface of leaf
(C) Both lower and upper surface of leaf (D) None of the above
Ans : (A)

100. Rs. 9,000 were divided equally among a certain number of persons. Had there been 20 more persons, each would have got Rs. 160 less. The original number of persons–
(A) 20 (B) 25
(C) 30 (D) 40
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *