West Bengal PSC Miscellaneous General Studies Question Paper

West Bengal Public Service Commission Miscellaneous Exam., 2012
(Held on 4-8-2013)

General Studies : Solved Paper

( Question No. 1-50 )
51. Kala Kshetram is a centre of dance and performing arts established by–
(A) Rukmini Devi (B) Sonal Man Singh
(C) Sutapa Tulukdar (D) Birju Maharaj
Ans : (A)

52. Naini Tal lake is situated in the State of–
(A) Uttar Pradesh (B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand (D) Jammu and Kashmir
Ans : (C)

53. Insulin is secreted from–
(A) Kidney (B) Pituitary gland
(C) Pancreas (D) Thyroid
Ans : (C)

54. The time required for Rs. 15,625 to be Rs. 17,576 at 4% per annum compound interest is–
(A) 2 years (B) 3 years
(C) 2.5 years (D) 3.5 years
Ans : (B)

55. If XY = 600, ABC = 6, then GO + DO will be equal to–
(A) 150 (B) 180
(C) 165 (D) 155
Ans : (C)

56. A train travels a distance of 300 km at a constant speed. If the speed of the train is increased by 5 km an hour, the journey would have taken 2 hours less. The speed of the train will be–
(A) 30 km/hr (B) 25 km/hr
(C) 20 km/hr (D) 35 km/hr
Ans : (B)

57. A bag contains Rs. 325 in the form of 1 rupee, 25 paisa and 50 paisa coins. The no of coins are in the ratio 3 : 4 : 5. The number of 1 rupee coin is–
(A) 100 (B) 120
(C) 150 (D) 130
Ans : (C)

58. Westernmost district of West Bengal is–
(A) Bankura(B) Paschim Medinipur
(C) Purulia (D) Burdwan
Ans : (C)

59. Which of the following radiations have the maximum penetrating power?
(A) X-rays (B) β-rays
(C) y-rays (D) Light rays
Ans : (C)

60. Name the first Indian Woman to win an Olympic meal–
(A) Saina Nehwal (B) Karnam Malleswari
(C) Sania Mirza (D) P. T. Usha
Ans : (D)

61. In which year Kashmir was acceded to India ?
(A) 1947 A. D. (B) 1948 A. D.
(C) 1949 A. D. (D) 1950 A. D.
Ans : (A)

62. Name the first Indian to swim across the English Channel–
(A) Arati Saha (B) Brojen Das
(C) Abhijit Rao (D) Mihir Sen
Ans : (D)

63. Who bestowed command of the Indian National Army (I. N. A. ) on Subhash Chandra Bose who renamed it Azad Hind Fauz ?
(A) Captain Mohan Singh (B) Rashbehari Bose
(C) Shah Nawaz Khan (D) Lakshmi Bai
Ans : (B)

64. Which one of these is a sanctuary?
(A) Corbett (B) Gorumara
(C) Sunderban (D) Mudhumalai
Ans : (D)

65. The difference between the simple and compound interest on a certain sum of money for 3 years at 5% per annum is Rs. 61. The sum is–
(A) Rs. 8,000 (B) Rs. 9,000
(C) Rs. 8,500 (D) Rs. 9,100
Ans : (A)

66. Who is the first Indian to drive a Formula One Car?
(A) Paramjit Singh (B) Sabastian Vettel
(C) Narayan Karthikeyan (D) None of the above
Ans : (C)

67. Subarnarekha is a river of the district of–
(A) Bankura (B) Paschim Medinipur
(C) Purba Medinipur (D) Purulia
Ans : (B)

68. The disease transmitted by blood–
(A) Cholera (B) Tuberculosis
(C) AIDS (D) Polio
Ans : (C)

69. 33 bighas of land can be ploughed by 15 plough in 11 days. In how many days 22 bighas of land will be ploughed by 10 ploughs?
(A) 10 (B) 11
(C) 15 (D) 8
Ans : (B)

70. Durgapur is situated on the river–
(A) Ajoy (B) Kangsabati
(C) Mayurakshi (D) Damodar
Ans : (D)

71. How long is a Half Marathon?
(A) 25km (B) 24 km
(C) 27 km (D) None of the above
Ans : (D)

72. Jamshedpur is located on the river–
(A) Damodar (B) Subarnarekha
(C) Ajoy (D) Rupnarayan
Ans : (B)

73. kilo-watt-hour (kWh) is the unit of–
(A) Power (B) Force
(C) Energy (D) Momentum
Ans : (C)

74. How many times is chlorine gas heavier than air?
(A) 1.27 (B) 2.50
(C) 3.81 (D) 5.0
Ans : (B)

75. The ratio of the monthly incomes of two persons is 7 : 4 and their expenditures is 5 : 2. Each of them saves Rs. 2,000 per month. Their monthly incomes–
(A) Rs. 8000, Rs. 4000 (B) Rs. 7000, Rs. 4000
(C) Rs. 7500, Rs. 4500 (D) Rs. 5000, Rs. 2000
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *