WBPSC Miscellaneous Exam GS Solved Question Paper 2012

West Bengal Public Service Commission Miscellaneous Exam., 2012
(Held on 4-8-2013)

General Studies : Solved Paper

1. By selling a plot of land for Rs. 4,50,000 a person losses 10%. To gain 15%, the selling price will be–
(A) Rs. 5,00,000 (B) Rs. 5,25,000
(C) Rs. 6,00,000 (D) Rs. 5,75,000
Ans : (D)

2. Which of the following is a scalar quantity ?
(A) Momentum (B) Mass
(C) Weight (D) Force
Ans : (B)

3. 'Shylock' character is created by–
(A) P. B. Shelley (B) John Milton
(C) Shakespeare (D) Byron
Ans : (C)

4. Shakiraa is associated with–
(A) Sports (B) Pop Music
(C) Politics (D) Social Service
Ans : (B)

5. The Muslim brotherhood is the political organisation of which country ?
(A) Tunisia (B) Egypt
(C) Libya (D) Saudi Arabia
Ans : (B)

6. Which of the following does not match ?
(A) Mohiniattam – Kerala (B) Chhow – Purulia
(C) Kuchipudi – Andhra Pradeshs (D) Dandiya – Rajasthan
Ans : (D)

7. If X : Y = 4 : 7, the ratio of 21X + 2Y : 7X + 4Y is–
(A) 7: 4 (B) 3: 8
(C) 2: 9 (D) 1: 4
Ans : (A)

8. A swimming pool can be filled by 2 pipes together in 6 hours. If the longer pipe alone takes 5 hours less than the smaller to fill the pool, the time in which the longer pipe alone would fill the pool is–
(A) 9 hours (B) 10 hours
(C) 6 hours (D) 8.5 hours
Ans : (B)

9. Nightblindness is due to the lack of which vitamin ?
(A) A (B) B
(C) C (D) K
Ans : (A)

10. A temperature of 300°C corresponds to an absolute temperature in Kelvin unit of–
(A) 27 (B) – 27
(C) 523(D) 573
Ans : (D)

11. 'Godfather' was written by–
(A) V. S. Naipal (B) Guntr Grass
(C) Mario Pujo (D) Erich Segal
Ans : (C)

12. Unit of frequency is–
(A) kg-m (B) see
(C) hertz (D) cm / sec2
Ans : (C)

13. Who won the World Chess Championship in 2012 ?
(A) Vishwanathan Anand (B) Gary Kasparov
(C) Vladimir Kramnik (D) Anatoly Karpov
Ans : (A)

14. Name the telescope from NASA that recently discovered 26 new planets–
(A) Galileo Telescope (B) Copernicus Telescope
(C) Kepler Telescope (D) Bose Telescope
Ans : (C)

15. Name one famous poet of the Delhi Sultanate who was adorned with the title of 'The Parrot of Hindustan'–
(A) Zia-uddin Barani (B) Utbi
(C) Alberuni (D) Amir Khusro
Ans : (D)

16. Which of the following is an ore of aluminium?
(A) Haematite (B) Dolomite
(C) Bauxite (D) Carnalite
Ans : (C)

17. The value of a car is Rs. 3,00,000 at present. If the value depreciates 10% in the first year, 8% in the 2nd year and 5% in the 3rd year, the depreciated value after 3 years will be–
(A) Rs. 2,00,000 (B) Rs. 2,35,000
(C) Rs. 2,40,000 (D) Rs. 2,35,980
Ans : (D)

18. Who is the founder of Facebook ?
(A) Bill Gates (B) Mark Zuckerberg
(C) Steve Jobs (D) Narayan Murti
Ans : (B)

19. 'Crime and Punishment' was written by–
(A) Henry James (B) Joseph Conrad
(C) Dostoevsky (D) Boris Pasternak
Ans : (C)

20. A man sells two watches at Rs. 99 each. On one he gains 10% and on the other he losses 10%. His loss or gain per cent on the whole transaction is–
(A) Loss 1% (B) Loss 5%
(C) Profit 1%(D) Profit 5%
Ans : (A)

21. The petroleum price in India was completely deregulated according to the recommendations of which committee?
(A) Kirit Parekh Committee (B) Y. K. Alagh Committee
(C) Satish Chandra Committee (D) Rakesh Mohan Committee
Ans : (A)

22. Which is the most expensive city in the world today?
(A) Tokyo (B) Melbourne
(C) Zurich (D) Washington
Ans : (A)

23. Who was the Director of 'Aparajito' ?
(A) Sandip Ray (B) Satyajit Ray
(C) Sukumar Ray (D) Tapan Singha
Ans : (B)

24. Enzymes are organic compounds of protein category which–
(A) act as catalysts in life processes
(B) help in the mechanism of supply of oxygen in blood
(C) help to regulate the manner and rate of use of glucose in body
(D) help in heredity maintenance
Ans : (A)

25. The cost price of 15 articles is equal to the selling price of 12 articles. The profit per cent is–
(A) 20% (B) 15%
(C) 30% (D) 25%
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *