SSC Junior Engineering Exam GK Solved Question Paper 2013

S.S.C. Junior Engineer Exam., 2013
(Held on 9-6-2013)
General knowledge Solved Paper

1. The characteristic feature of democratic socialism is–
(A) Privatization (B) Liberalization
(C) Nationalization (D) Socialization
Ans : (C)

2. If a group of rich people use power for their selfish goals, it is called as–
(A) Monarchy (B) Oligarchy
(C) Policy (D) Democracy
Ans : (B)

3. Who said that “Man is born free and everywhere he is in chains” ?
(A) Locke (B) Aristotle
(C) Marx (D) Rousseau
Ans : (D)

4. A civil servant in India may exercise political liberty by–
(A) joining any political party (B) contesting in the elections
(C) criticizing the government (D) exercising his franchise
Ans : (D)

5. The term ‘Law’ used in the phrase ‘Rule of Law’ refers to–
(A) Positive law (B) Natural law
(C) Common law (D) Conventions of the Constitution
Ans : (C)

6. The total physical product per unit of a variable input is known as–
(A) Average product (B) Average returns
(C) Average physical product (D) Average revenue
Ans : (C)

7. The discount on price when a large quantity is purchased is known as–
(A) Volume discount (B) Maximum discount
(C) Minimum discount (D) Marginal discount
Ans : (A)

8. Who was the first economist to have coined the terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ ?
(A) Milton Friedman (B) Ragnar Frisch
(C) J. M. Keynes (D) Paul Samuelson
Ans : (B)

9. In a free enterprise economy, the decision on what shall be produced is made by–
(A) Demand (B) Income
(C) Price mechanism (D) Cost
Ans : (C)

10. The main reason for the high growth of money supply in India since 1970 has been the rise in–
(A) Foreign lending
(B) Foreign borrowing
(C) RBI credit to the government
(D) Bank credit to the private sector
Ans : (D)

11. Who was the first Muslim to be elected as President of the Indian National Congress?
(A) Syed Ahmad Khan (B) Agha Khan
(C) Muhammad Ali Jinnah (D) Badruddin Tyabji
Ans : (D)

12. Which of the following was not known to the Rigvedic period ?
(A) Joint family system (B) Agriculture
(C) Marriage system (D) Varna system
Ans : (D)

13. The first Muslim king who invaded South India was–
(A) Balban (B) Muhammad bin Tughlaq
(C) Babur (D) Alauddin Khilji
Ans : (D)

14. The Great Bath was located in–
(A) Harappa (B) Mohenjodaro
(C) Lothal (D) Kalibangan
Ans : (B)

15. The Mughal judicial system was based on–
(A) Persian law (B) Hebrew law
(C) Islamic law (D) Indian law
Ans : (C)

16. Hurricanes are generally–
(A) active over the land (B) travelling in families
(C) dust storms (D) active over the sea
Ans : (D)

17. Orinoco oil belt is in–
(A) Dubai (B) Saudi Arabia
(C) Venezuela D) Brazil
Ans : (C)

18. The highest peak in Africa is–
(A) Aconcagua (B) Kilimanjaro
(C) McKinley (D) Mount Elbrus
Ans : (B)

19. A layer of the Earth made up of mixed metals and silicates is called–
(A) Sial (B) Sima
(C) Mantle (D) Nife
Ans : (A)

20. The exhaustion of soil fertility is the result of–
(A) Cover cropping (B) Multiple cropping
(C) Rotation cropping (D) Over cropping
Ans : (D)

21. What type of fruit is pineapple?
(A) Siliqua (B) Sorosis
(C) Syconus (D) Samara
Ans : (C)

22. Strobilus is a structure associated with–
(A) Pea (B) Potato
(C) Pinus (D) Palm
Ans : (C)

23. Signet-ring is seen in the life cycle of–
(A) Mosquito (B) Plasmodium
(C) Entamoeba (D) Giardia
Ans : (B)

24. The number of occipital condyles in man is–
(A) One(B) Two
(C) Three (D) Four
Ans : (B)

25. Migratory larvae of Ascaris produce symptoms of pneumonia. This is known as–
(A) Down’s syndrome (B) Klinefelter’s syndrome
(C) Turner’s syndrome (D) Loeffler’s syndrome
Ans : (D)

26. Which one of the following animals is an osmoconformer ?
(A) Hagfish (B) Seal
(C) Whale (D) Rohu
Ans : (A)

27. Which one of the following is the source of Solar energy ?
(A) Nuclear fission
(B) Nuclear fusion
(C) Artificial radioactivity
(D) X-ray emission
Ans : (B)

28. Who, for the first time, successfully determined the charge of an electron ?
(A) Thomspon (B) Millikan
(C) Rutherford (D) Coulomb
Ans : (B)

29. The ‘solder’ used for connecting electronic circuits consists of–
(A) Lead and Tin (B) Tin and Iron
(C) Copper and Lead (D) Lead and Aluminium
Ans : (A)

30. What type of molecular motion is responsible for heat conduction?
(A) Translational (B) Vibrational
(C) Rotational (D) Spin
Ans : (B)

31. Pick the odd one out–
(A) Compiler (B) Interpreter
(C) Assembler (D) Word Processor
Ans : (D)

32. MS-Office is an example of–
(A) an operation system (B) a telecommunication software
(C) a programming language (D) a productivity software
Ans : (C)

33. In India, the day 5th September is celebrated as Teacher’s Day to honour the birthday of–
(A) Rabindra Nath Tagore (B) Dr. S. Radhakrishnan
(C) Dr. Rajendra Prasad (D) Mrs. Indira Gandhi
Ans : (B)

34. Which among the following polluting agents is responsible for creating a hole in the ozone layer?
(A) CO (B) CFC
(C) SO2 (D) CH4
Ans : (B)

35. Injection of weakened microbes to confer resistance to a disease is known as–
(A) Transfusion (B) Vaccination
(C) Inoculation (D) Intimation
Ans : (B)

36. Who, among the following, is the author of ‘Das-Kapital’ ?
(A) Rousseau (B) Karl Marx
(C) Chanakya (D) Montesquieu
Ans : (B)

37. When and where will the next Olympics be held?
(A) Beijing, 2014 (B) Shanghai,2012
(C) Rie-de-janeiro, 2016 (D) Taiwan, 2013
Ans : (C)

38. A Persian form of singing a poem is called–
(A) Ghazal (B) Qawali
(C) Thumri (D) Bhajan
Ans : (A)

39. Green-house effect causes–
(A) increase of temperature (B) increase of moisture in air
(C) decrease of temperature (D) decrease of moisture in air
Ans : (A)

40. The advantage of rain-water harvesting is that it–
(A) helps in reducing floods
(B) increases the ground water level
(C) causes more rains
(D) reduces floods and replenishes ground water
Ans : (A)

41. Volvo, the car manufacturing company, introduced–
(A) Alarm (B) Fog light
(C) Seat belts (D) Rear view mirrors
Ans : (B)

42. The Dark Continent is–
(A) Asia (B) Australia
(C) Africa (D) Europe
Ans : (C)

43. The major constituent of air is–
(A) Nitrogen (B) Carbon dioxide
(C) Oxygen (D) Hydrogen
Ans : (A)

44. The souring of milk to curd is an example of–
(A) Saponification (B) Putrefaction
(C) Fermentation (D) Esterfication
Ans : (C)

45. Which one of the following compounds is formed when formaldehyde is treated with Grignard reagent?
(A) Primary alcohol (B) Secondary alcohol
(C) Tertiary alcohol (D) Dihydric alcohol
Ans : (A)

46. Fly ash is–
(A) CO2 (B) Organic particular matter
(C) Small ash particles (D) NOx
Ans : (C)

47. Addition of chlorine to raw water before treatment is known as–
(A) Plain chlorination (B) Post-chlorination
(C) Pre-chlorination (D) Super-chlorination
Ans : (C)

48. Which of the following is not a water treatment technique?
(A) Reverse osmosis (B) Ion exchange
(C) Electro-dialysis (D) Electrostatic precipitation
Ans : (D)

49. Which one of the following is a major indoor air pollutant in India?
(A) Ozone (B) Peroxy Acetyl Nitrite (PAN)
(C) Carbon monoxide (D) Sulphur dioxide
Ans : (C)

50. Multi Drug Therapy is for the infection of–
(A) Leprosy (B) AIDS
(C) Cholera (D) Hepatitis
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *