Solved Paper-Computer Awareness Hotel Management Exam 2013

Hotel Management Entrance Exam., 2013
(Held on 28-4-2013)
Computer Awareness : Solved Paper

1. A constructor is called whenever–
(A) an object is created (B) an object is used
(C) a class is declared (D) a class is used
Ans : (A)

2. In object oriented design of software, which of the following is not true?
(A) Objects inherit the properties of the class
(B) Classes are defined based on the attributes of objects
(C) An object can belong to two classes
(D) Classes are always different
Ans : (C)

3. The maximum number of dimension any array can have in clanguage is–
(A) 3 (B) 4
(C) 5 (D) compiler dependent
Ans : (D)

4. Data structure suitable for the application is discussed in–
(A) Data design (B) Architectural design
(C) Procedural design (D) Interface design
Ans : (A)

5. The following program fragment–
Int a = 5, b = 6;
Print f ("%d", a = =b);
Prints
(A) Outputs an error message (B) Prints 0
(C) Prints 1 (D) None of the above
Ans : (A)

6. Which of the following bus types are used by Apple Macintosh Computer?
(A) ISA (B) NuBus
(C) EISA (D) MCA
Ans : (A)

7. What is the difference in the degree measures of the angles in degrees formed by the hour hand and the minute hand of a clock at 12 : 35 and 12 : 36 ?
(A) 1(B) 5
(C) 5.5 (D) 6
Ans : (C)

8. The extent to which the software can continue to operate correctly despite the introduction of invalid input is called–
(A) Reliability (B) Robustness
(C) Fault tolerance (D) Portability
Ans : (B)

9. What is the maximum transfer speed of the wireless 802.11 a standard?
(A) 100 Mbps (B) 54 Mbps
(C) 24 Mbps (D) 10 Mbps
Ans : (B)

10. How many bits are in a mega-bit?
(A) 1000000 (B) 1024
(C) 256 (D) 8
Ans : (A)

11. Which of the below commands displays the time on most Linux and Unix computers?
(A) Time (B) Date
(C) Timex (D) Now
Ans : (B)

12. Which of the following is not considered a super user?
(A) Admin (B) Agent
(C) Op (D) Root
Ans : (B)

13. Design phase includes–
(A) Data, architectural and procedural designs only
(B) Architectural, procedural and interface designs only
(C) Data, architectural and interface design only
(D) Data, architectural, interface and procedural designs
Ans : (A)

14. Which year was Microsoft Windows XP released?
(A) 2000 (B) 2001
(C) 2002 (D) 2003
Ans : (B)

15. The railway reservation system currently operational in India can be classified as a–
(A) Batch processing system (B) Real time system
(C) Online system (D) Expert system
Ans : (C)

16. In C language x – = y + 1 means–
(A) x = x – y + 1 (B) x = – x – y – 1
(C) x = – x + y + 1 (D) x = x – y –1
Ans : (D)

17. The topology with highest reliability is–
(A) Bus topology (B) Star topology
(C) Ring topology (D) Mesh topology
Ans : (D)

18. The method of communication in which transmission takes place in both directions, but only in one direction at a time is called–
(A) Simplex (B) Four wire circuit
(C) Full duplex (D) Half duplex
Ans : (C)

19. Judy is now twice as old as Adam, but 6 years ago, she was 5 times as old as he was. How old is Judy now?
(A) 10 (B) 16
(C) 20 (D) 24
Ans : (B)

20. The following loop–
for (i = 1, j = 10; i < 6; ++ i, – – j)
print f("% d %d", i, j);
prints
(A) 1 10 2 9 3 8 4 7 5 6
(B) 1 2 3 4 5 10 9 8 7 6
(C) 1 1 1 1 1 9 9 9 9 9
(D) None of the above
Ans : (D)

21. The cost for storing a bit is minimum in–
(A) cache (B) register
(C) RAM (D) magnetic tape
Ans : (D)

22. In C language–
Print f ("ab", "cd", "ef");
Prints
(A) ab (B) abcdef
(C) abcdef, followed by garbage (D) None of the above
Ans : (B)

23. If 7x + 3y = 17 and 3x + 7y = 19, what is the average of x and y ?
(A) 31/30 (B) 3.6
(C) 1.8 (D) 36
Ans : (C)

24. C++ was originally developed by–
(A) Clocksin and Mellish (B) Donal E. Knuth
(C) Sir Richard Hadlee (D) Bjarne Stroustrup
Ans : (D)

25. An important aspect in coding is–
(A) Readability
(B) Productivity
(C) To use as small memory space as possible
(D) Brevity
Ans : (A)

26. The term MIPS refers to–
(A) Millions of instructions per second
(B) Multiple instruction per second
(C) Megabytes of instructions per second
(D) Million input processor set
Ans : (A)

27. The following loop–
For putchar (‘ c’): putchar (‘a’);
putchar (‘r); putchar (‘t’);
Outputs–
(A) a syntax error (B) cartrt
(C) catrat (D) catratratratrat ……
Ans : (A)

28. Which of the following is a desirable property of a module?
(A) Independency (B) Low cohesiveness
(C) High coupling (D) Multi functional
Ans : (A)

29. cfront–
(A) Is the front end of C compiler
(B) Is the pre-processor of a C compiler
(C) Translates a C++ code to its equivalent C code
(D) None of the above
Ans : (C)

30. A jar contains 10 red marbles and 30 green ones. How many red marbles must be added to the jar so that 60% of the marbles will be red?
(A) 25 (B) 30
(C) 35 (D) 40
Ans : (C)

31. Baud means–
(A) the number of bits transmitted per unit time
(B) the number of bytes transmitted per unit time
(C) the rate at which signal changes
(D) None of the above
Ans : (C)

32. Which of the below is not a type of printer?
(A) Bubble Jet printer (B) LED printer
(C) Thermal printer (D) Microwave printer
Ans : (D)

33. At a High School each student studies exactly one foreign language. Three-fifths of the students take Spanish and one- fourth of the remaining students take German. If all of the others French, what percentage of the student take French?
(A) 10 (B) 15
(C) 20 (D) 30
Ans : (D)

34. Which of the below people is credited for developing the World Wide Web?
(A) Alan Kay (B) Tim Bemers-Lee
(C) Jack Kilby (D) Robert Noyee
Ans : (B)

35. Integer division results in–
(A) Truncation (B) Rounding
(C) Overflow (D) None of the above
Ans : (A)

Directions–(Q. 36 to 39) As part of their sports physicals, seven collegiate athletes-F, G, H, I, J, K and L are being weighed. In announcing the results of the physical exams, the coach has given the following information–
None of the athletes has exactly the same weight as another athlete,
K is heavier than L, but lighter than H.
I is heavier than J.
Both F and G are heavier than H.

36. If H is heavier than I, which of the following cannot be true ?
(A) I’s weight is equal to the average of weights of F and G
(B) I’s weight is equal to the average of weights of K and L
(C) J’s weight is equal to the average of weights of K and L
(D) J is the second lightest
Ans : (A)

37. Each of the following could be true except–
(A) F is heaviest (B) G is heaviest
(C) I is heaviest (D) More than three athletes are lighter than K
Ans : (D)

38. Which of the following, if true, would be sufficient to determine which athlete is the lightest?
(A) I is the heaviest (B) I is lighter than K
(C) K is heavier than J (D) J is heavier than K
Ans : (D)

39. If J is heavier than F, how many different rankings by weight of the athletes are possible?
(A) 1 (B) 2
(C) 4 (D) 6
Ans : (C)

40. On a certain project, the only grades awarded were 75 and 100. If 85 students completed the project and the average of their grades was 85, how many earned 100 ?
(A) 34 (B) 40
(C) 45 (D) 51
Ans : (A)

41. In a group of 100 students, more students are on the fencing team than are members of the French club. If 70 are in the club and 20 are neither on the team nor in the club, what is the minimum number of students who could be both on the team and in the club?
(A) 10 (B) 49
(C) 60 (D) 61
Ans : (D)

42. If it is now June, what month will it be 400 months from now?
(A) January (B) April
(C) June (D) October
Ans : (D)

43. As a fund-raiser, the school band was selling two types of candy : lollipops for 40 cents each and chocolate bars for 75 cents each. They sold 150 candies and raised 74 dollars (1 dollar = 100 cents). How many lollipops did they sell ?
(A) 75 (B) 90
(C) 96 (D) 110
Ans : (D)

44. AI’s GPA is higher than Bob’s. Carol’s GP A is lower than Bob’s but it is higher than Dan’s. If the preceding statements are true, which of the following statements would have to be true in order to conclude that Ellen has a higher GP A than carol ?
(A) Ellen’s GP A is higher than Dan’s
(B) Bob’s GP A is lower than Ellen’s
(C) Ellen’s GPA is equal to the average of GP As of AI’s and Dan’s
(D) AI’s GP A is higher than Ellen’s
Ans : (B)

45. Howard has three times as much money as Ronald. If Howard gives Ronald $ 50, Ronald will then have three times as much money as Howard. How much money do the two of them have together?
(A) $ 75 (B) $ 100
(C) $ 125 (D) $ 150
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *