Hotel Management Exam Ganeral Awareness Solved Paper 2013

Hotel Management Entrance Exam., 2013
(Held on 28-4-2013)
General Awareness : Solved Paper

1. Sir Robert Clive first came to India as–
(A) A traveller to the court of the Newab at Murshidabad
(B) A governor of the British possessions in India
(C) A clerk of the East India Company
(D) None of the above
Ans : (C)

2. Which state is called the ‘Cradle of Buddhism’ ?
(A) Sikkim (B) Bihar
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (B)

3. Chandragupta was the seion of the–
(A) Nandas (B) Magadha, the Lichhavis of Vaishali
(C) Mouryans of Pippalivana (D) Sakyas of Kapilvastu
Ans : (C)

4. Bile is secreted by–
(A) Pancrease (B) Small intestine
(C) Stomach (D) Liver
Ans : (A)

5. Who came to be known as the ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Justice Ranade (B) Mahatma Gandhi
(C) Rabindranath Tagore (D) Dadabhai Naoroji
Ans : (D)

6. Hussainsagar Lake is located at–
(A) Hyderabad (B) Srisailam
(C) Secuderabad (D) Tirumala Tirupati
Ans : (A)

7. The depth to which a floating body sinks in pure water is a measure of its–
(A) Density (B) Weight
(C) Inertia (D) Viscosity
Ans : (A)

8. The Panchmarhi hill station is located in which of the following States?
(A) Maharashtra (B) Madhya Pradesh
(C) Andhra Pradesh (D) Tamil Nadu
Ans : (B)

9. A person suffering from which of the following cannot see with clarity the horizontal and vertical lines simultaneously?
(A) Myopia (B) Hypermitropia
(C) Astigmatism (D) Squint
Ans : (C)

10. The political portion of Vedas is known as–
(A) Brahmana (B) Samhita
(C) Mahabhaata (D) Upanishad
Ans : (C)

11. The highest mountain peak in India is–
(A) Dhaulagiri (B) Kanchenjunga
(C) Nanda Devi (D) K-2
Ans : (B)

12. On his way home Alexander breathed his last at–
(A) Taxila (B) Babylon
(C) Persipolis (D) Alexandria
Ans : (B)

13. The British government in India became the paramount power in the country in–
(A) 1757 (B) 1857
(C) 1765 (D) 1813
Ans : (B)

14. Vinegar is obtained by the fermentation process; what does it contain ?
(A) Acetic acid (B) Formic acid
(C) Nitric acid (D) Oxalic acid
Ans : (A)

15. How many states touch the boundary of Madhya Pradesh?
(A) 3 (B) 7
(C) 6 (D) 5
Ans : (D)

16. The flagship of the Indian Navy is–
(A) INS Vikrant (B) INS Nilgiri
(C) INS Udaigiri (D) INS Dunagiri
Ans : (A)

17. Hygrometer is used tomeasure–
(A) Humidity of the atmosphere (B) Density of milk
(C) Speed of sound in water (D) None of the above
Ans : (A)

18. The famous Chilka Lake is situated in–
(A) Rajasthan (B) Odisha
(C) Karnataka (D) West Bengal
Ans : (B)

19. The name of the dearest wife of Shahjahan was–
(A) Raushanara (B) Jahanara
(C) Arjumand Banu Begam (D) Mehrunnisa
Ans : (C)

20. The twin-city capital of Andhra Pradesh famous for Char Minar, Salarjung Museum etc. is called–
(A) Hubli-Dharwar (B) Mathura-Brindaban
(C) Calcutta-Howrah (D) Hyderabad-Secunderabad
Ans : (D)

21. The instrument used to measure radio activity is called–
(A) Gyroscope (B) Nephoscope
(C) Machmeter (D) Geiger Counter
Ans : (D)

22. Megasthenese classified the Indians into ……….……. classes.
(A) Five (B) Seven
(C) Nine (D) Eleven
Ans : (B)

23. What is the name of the research station established by the Indian government for conducting research at Antarctic?
(A) Dakshin Gangotri (B) Yamunotri
(C) Uttari Gangotri (D) None of the above
Ans : (A)

24. The Space Commission was set up in–
(A) August 1965 (B) June 1972
(C) May 1971 (D) January 1972
Ans : (B)

25. The Doctrine of Lapse owed its origin to–
(A) Lord William Bentick (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Ripon (D) Lord Curzon
Ans : (B)

26. The souring of milk is caused by the action of–
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Viruses (D) None of these
Ans : (D)

27. The gas which constitutes most of Venus’s atmosphere is–
(A) Oxygen (B) Nitrogen
(C) Hydrogen (D) Carbon dioxide
Ans : (D)

28. Quartz is softer than–
(A) Diamond (B) Corundum
(C) Topaz (D) All the above
Ans : (D)

29. The Indian king who opposed Alexander was–
(A) Ambhi (B) Porus
(C) Dhanananda (D) Chandragupta
Ans : (B)

30. Speed of sound waves maximum in–
(A) Vacuum (B) Gases
(C) Liquids (D) Solids
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *