Hotel Management Accounts/Commerce Question Solved Paper 2013

Hotel Management Entrance Exam., 2013
(Held on 28-4-2013)
Knowledge of Accounts/Commerce and Science 

1. Top level management generally encounters with–
(A) Structured Situations (B) Planned Situations
(C) Unstructured Situations (D) Customized Situations
Ans : (B)

2. Which variety of coal contains the highest percentage of carbon?
(A) Lignite (B) Bituminous
(C) Anthracite(D) Peat
Ans : (C)

3. What causes a moving body to resist a change in its state of motion?
(A) Displacement (B) Acceleration
(C) Inertia (D) Velocity
Ans : (C)

4. Many houses have an electricity meter that is read so that the cost of the electricity used by the customer can be calculated. What does the electric meter record ?
(A) Energy (B) Power
(C) Current (D) None of the above
Ans : (B)

5. Which one of the following is a negative function?
(A) Recruitment (B) Selection
(C) Induction (D) None of the above
Ans : (B)

6. Entry for Normal Loss is recorded in–
(A) Balance Sheet (B) Profit and Loss Account
(C) Trading Account (D) None of the above
Ans : (B)

7. Generally in which stage of the Product Life Cycle the cost per unit is the highest?
(A) Decline (B) Maturity
(C) Growth (D) Introduction
Ans : (D)

8. What is the main component of biogas and natural gas?
(A) Ethane (B) Butane
(C) Propane (D) Methane
Ans : (D)

9. Fayol emphasised on the need for team work in completing objectives and in the principle "In union, there is strength". What term did Fayol use for expressing this ?
(A) Eau de Toilette (B) Espirit de Corps
(C) Gonads Gardi (D) None of the above
Ans : (B)

10. What does the accounting acronym G. A. A. P. stands for?
(A) Generally Accepted Accounting Practices
(B) Generally Accepted Accounting Principles
(C) Generally Accepted Accounting Philosophies
(D) Generally Accepted Accounting Process
Ans : (B)

11. Limited liability is available in which form of business organization?
(A) Sole Proprietorship (B) Partnership Firm
(C) Hindu Undivided Family (D) Company
Ans : (D)

12. Bank Account is called–
(A) Personal Account (B) Impersonal Account
(C) Nominal Account (D) Real Account
Ans : (A)

13. What is the name of the tube used to produce X-rays?
(A) Coolidge tube (B) X-ray tube
(C) Roentgen tube (D) None of the above
Ans : (A)

14. Bleach is a useful household chemical. It is often referred to as ‘chlorine bleach’ but this is a misnomer. What is the main component of household bleach?
(A) Sodium chloride (B) Sodium hypochlorite
(C) Hydrochloric acid (D) None of the above
Ans : (B)

15. Usually, what asset account in a company’s books is the most liquid?
(A) Cash and Bank (B) Sundry Debtors
(C) Inventory (D) All of the above
Ans : (A)

16. Which form of accounting states that transactions are to be recorded in the period that they occur?
(A) Cash basis of accounting (B) Accrual basis of accounting
(C) Economic basis of accounting (D) None of the above
Ans : (B)

17. The most important ratio for the Sales Tax Department from the control point of view is–
(A) Gross Profit Ratio (B) Net Profit Ratio
(C) Return on Investment (D) Debt Equity Ratio
Ans : (B)

18. The ‘fizz’ in soft drinks is produced by adding which acid?
(A) Carbonic acid (B) Nitric acid
(C) Hydrochloric acid (D) Citric acid
Ans : (A)

19. The most important ratio for the Income Tax Department from the control point of view is–
(A) Gross Profit Ratio (B) Net Profit Ratio
(C) Inventory Turnover Ratio(D) Liquidity Ratio
Ans : (D)

20. The abbreviations for debit and credit (Dr. and Cr.) come from what language, and mean what?
(A) Greek, debitor and creditor (B) Greek, debere and credere
(C) Latin, debere and credere (D) Latin, debitor and creditor
Ans : (D)

21. Aspirin can be found in many household medicine cabinets. But what is it chemically?
(A) Ibuprofen (B) Paracetamol
(C) Acetylsalicylic acid (D) None of the above
Ans : (C)

22. You are cooking scrambled eggs in a cast iron frying pan and you have noticed the handle has grown rather warm. What type of heat transfer is demonstrated within the pan in this example?
(A) Transmission (B) Radiation
(C) Convection (D) Conduction
Ans : (D)

23. A Public Limited Company tries to maximise–
(A) Wealth of Shareholders (B) Profit
(C) Sales (D) Productivity
Ans : (A)

24. What substance goes milky / cloudy when you bubble carbon dioxide into it ?
(A) Hard water (B) Lime water
(C) Distilled water (D) None of the above
Ans : (B)

25. Ideally a cement plant should be located near the–
(A) Market (B) Source of raw material
(C) Back ward region with subsidy
(D) Place where labour supply is maximum
Ans : (B)

26. Anticipated losses are recorded in the books of accounts as per–
(A) Matching of Cost and Revenue (B) Accrual Concept
(C) Convention of Conservatism (D) Going Concern Concept
Ans : (C)

27. Goodwill is recorded in the books of account only when–
(A) It is valued (B) It is purchased
(C) The company is in profits (D) None of the above
Ans : (B)

28. Depreciation Account is called–
(A) Personal Account (B) Impersonal Account
(C) Nominal Account (D) Real Account
Ans : (C)

29. Monopoly is when where is single–
(A) Buyer (B) Seller
(C) Market (D) None of the above
Ans : (B)

30. How do you get the Current Ratio?
(A) Divide current liabilities by current assets
(B) Divide long-term liabilities by current assets
(C) Divide capital assets by current liabilities
(D) Divide current assets by current liabilities
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *