UPSC CDS Exam - General Knowledge Fully Solved Paper

Union Public Service Commission Combined Defence Services Exam 2012
General Knowledge Solved Paper

( Questions No. 1-60 )
61. Indian Space Research Organisation and the Airport Authority of India have recently signed a memorandum of understanding to install a space-based augmentation system (SBAS) to render the Global Positioning System signal suitable for civil aviation over the Indian airspace. What is the name of the SBAS ?
(A) GAGAN (B) PAWAN
(C) AAKASH (D) NABH (Ans : A)

62. World’s first gold and jewellery-encrusted car—Gold Plus, was unveiled in the year 2011 as a tribute to 5000 years of Indian jewellery making. Who among the following was the maker of the car?
(A) Tata Motors (B) Maruti Suzuki
(C) Hundai (D) Volkswagen (Ans : A)

63. Which one of the following statements is not correct?
The word ‘socialist’ in the Preamble of the Constitution of India, read with–
(A) Article 39 (d), would enable the Court to uphold the constitutionality of nationalisation laws
(B) Article 14, would enable the Court to strike down a statute which failed to achieve the socialist goal to the fullest extent
(C) Article 25, would enable the Court to ensure freedom guaranteed under that Article
(D) Article 23, would enable the Court to reduce inequality in income and status (Ans : A)

64. Suppose a legislation was passed by the Parliament imposing certain restrictions on newspapers. These included page ceiling, price and advertisements. The legislation is included in the Ninth Schedule to the Constitution of India. In this context, which one of the following statements is correct?
(A) The legislation is invalid as it violates the freedom of Press.
(B) The legislation is valid by virtue of Article 31B.
(C) The legislation is invalid as it imposes unreasonable restrictions under Article 19(2) of the Constitution.
(D) The legislation is valid as the Press is not a citizen under Article 19 of the Constitution.
(Ans : B)

65. With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one of the following statements is not correct ?
(A) A Money Bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
(B) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a Money Bill
(C) The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
(D) The Rajya Sabha has no power to vote on the Demands for Grants (Ans : C)

66. The Nehru-Mahalanobis strategy of development guided the planning practice in India from the–
(A) First Five-Year Plan to the Sixth Five-Year Plan.
(B) Fourth Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan.
(C) Second Five-Year Plan to the Seventh Five-Year Plan.
(D) First Five-Year Plan to the Eighth Five-Year Plan. (Ans : C)

67. While a proclamation of emergency is in operation, the duration of the Lok Sabha can be extended for a period–
(A) not exceeding three months (B) not exceeding nine months
(C) of one year at a time (D) of two years at a time (Ans : C)

68. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List-I (Joint Naval Exercise)
A. Konkan B. Malabar C. Varuna D. Indra
List-II (Countries)
1. India-France 2. India-United Kingdom
3. India-Russia 4. India-United States
Code:
A B C D
(A) 2 1 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3 (Ans : D)

69. If you travel along the Suez Canal from Port Said to Suez, you will come across several lakes. Which of the following lakes is not on this Canal?
(A) Great Bitter Lake (B) Little Bitter Lake
(C) Lake Gatun (D) Lake Timsah (Ans : C)

70. Xerophytes represent the class of vegetation found in–
(A) tropical rain forest. (B) humid micro-thermal climate.
(C) semi-arid steppes. (D) tundra region. (Ans : C)

71. What is a clud burst ?
(A) It refers to sudden and copious rainfall over a small area which often lasts for only a few minutes
(B) It refers to 50 mm rain over a period of time
(C) It is caused by rapid condensation of very high clouds
(D) It refers to a thunderstorm with little rain (Ans : A)

72. Which one of the following is not correct regarding Tsunami ?
(A) Tsunamis have a very long wavelength
b) Tsunamis have a slight swell of about twelve inches above the normal sea surface
(C) Tsunamis grow in height when they reach shallower water
(D) Tides also play an important role in the generation of Tsunamis (Ans : D)

73. Which one of the following statements regarding India’s coal is not correct?
(A) 98 percent of reserves of coal in India belongs to Gondwana period
(B) Unknown amount of coal lies buried under the Ganga alluvium and the Deccan Trap
(C) Bituminous coal is found in both lower Gondwana rocks and in Tertiary rocks
(D) Gondwana coal is mainly found in the river valleys of Damodar, Mahanadi and Godavari
(Ans : C)

74. Consider the following statements–
1. Coriolis effect is zero at the Equator.
2. Coriolis effect is more towards the Poles.
3. Coriolis effects are related to the decreasing rotational velocity with increasing latitudes.
4. Coriolis effects are related to the increasing rotational velocity with increasing latitudes.
Which of the statements given above are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 3 only
(C) 1, 2 and 4 (D) 2 and 4 only (Ans : A)

75. The Viceregal Lodge at Shimla is a well-known ancient monument. Which of the following statements about the monument are correct ?
1. The Lodge was built by 17th Viceroy, Earl Dufferin.
2. The present shape of the building was given by Earl of Marquis of Lansdowne.
3. It is famous for holding three meetings before Independence of India including the Cabinet Mission.
Select the correct answer using the code given below–
Code:
(A) 1, 2 and 3 (B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only (D) 1 and 2 only (Ans : B)

76. The macro-nutrients provided by inorganic fertilisers are–
(A) carbon, iron and boron. (B) magnesium, manganese and sulphur.
(C) magnesium, zinc and iron. (D) nitrogen, phosphorus and potassium. (Ans : D)

77. The ultimate cause of water movement in a plant stem against gravity is–
(A) osmosis (B) transpiration
(C) photosynthesis (D) diffusion (Ans : B)

78. Vermicompost is a/an–
(A) inorganic fertiliser (B) toxic substance
(C) organic biofertiliser (D) synthetic fertiliser (Ans : C)

79. In wildlife conservation, which one of the following best defines an ‘endemic’ species?
(A) When the critical number of a species declines in a forest due to parasitic attack
(B) A species which is cosmopolitan and can be commonly found in a biosphere
(C) An endangered species which is found in a few restricted areas on the Earth
(D) A species confined to a particular region and not found anywhere else (Ans : D)

80. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List-I (Tiger Reserve)
A. Indravati B. Periyar C. Simlipal D. Bandipur
List-II (State)
1. Karnataka 2. Odisha 3. Kerala 4. Chhattisgarh
Code:
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 4 2 3 1 (Ans : C)

81. Duncan Passage is located between–
(A) South and Little Andaman. (B) Little and Great Nicobar.
(C) North and Middle Andaman. (D) Middle and South Andaman. (Ans : A)

82. Consider the following statements–
1. Ozone is mostly found in the stratosphere.
2. Ozone layer lies 55-75 km above the surface of the Earth.
3. Ozone absorbs ultraviolet radiation from the Sun.
4. Ozone layer has no significance for life on the Earth.
Which of the statements given above are correct?
(A) 1 and 2 (B) 1 and 3
(C) 2 and 3 (D) 3 and 4 (Ans : B)

83. The main area of production of icebergs is found in–
(A) the West Coast of Greenland. (B) the East Coast of Japan.
(C) the North Coast of Siberia. (D) the West Coast of Africa. (Ans : A)

84. Match List-I with List-II (and select the correct answer using the code given below the Lists –
List-I (Battle)
A. The Third Carnatic War B. The Third Mysore War
C. The First Maratha War D. The First Anglo-Sikh War
List-II (Treaty)
1. Treaty of Salbai 2. Treaty of Lahore
3. Treaty of Paris 4. Treaty of Srirangapatam
Code:
A B C D
(A) 2 1 4 3
(B) 2 4 1 3
(C) 3 4 1 2
(D) 3 1 4 2 (Ans : C)

85. The Operation Polo was associated with the annexation of which one of the following Princely States into Indian Union?
(A) Kashmir (B) Junagadh
(C) Travancore (D) Hyderabad (Ans : D)

86. The name of Ram Prasad Bismil is associated with–
(A) Kanpur Conspiracy Case (B) Alipore Conspiracy Case
(C) Kakori Conspiracy Case (D) Meerut Conspiracy Case (Ans : C)

87. Which one of the following was not a demand of the Prarthana Samaj ?
(A) Women education (B) Widow remarriage
(C) Raising the age of marriage for boys and girls (D) Abolition of untouchability (Ans : D)

88. Which of the following statements about Permanent Settlement are correct?
1. It conferred proprietary rights to peasants.
2. The Zamindars were recognised as the proprietors of land.
3. The government permanently fixed the land revenue demand.
4. The Zamindars acted as the middlemen between the peasants and the government.
Select the correct answer using-the code given below–
Code:
(A) 2, 3 and 4 (B) 3 and 4 only
(C) 1 and 4 (D) 1 and 3 (Ans : A)

89. Which one of the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?
(A) Acetylene (B) Ethane
(C) Methane (D) Carbon dioxide (Ans : B)

90. Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of carbon. The isotopes are–
(A) C-12 and C-13 (B) C-13 and C-14
(C) C-12 and C-14 (D) C-12 and carbon black (Ans : C)

91. Who among the following Chinese travellers visited the kingdoms of Harshavardhana and Kumar Bhaskar Varma?
(A) I-tsing (B) Fa-Hien
(C) Hiuen Tsang (D) Sun Shuyun  (Ans : C)

92. Which one of the following Indus cities was known for water management?
(A) Lothal (B) Mohenjo-Daro
(C) Harappa (D) Dholavira (Ans : B)

93. Consider the following statements–
According to Hindu Law, marriage is defined as
1. a contract 2. a sacrament
3. mutual understanding 4. indissoluble
Which of the statements given above is/ are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) 1 and 3 (D) 2 and 4 (Ans : D)

94. Which one of the following States was first annexed by Lord Dalhousie under the Doctrine of Lapse ?
(A) Nagpur (B) Jhansi
(C) Sambalpur (D) Satara (Ans : D)

95. Identify the correct sequence of the following events of Indian history (starting with the earliest)–
1. The Doctrine of Lapse 2. The Subsidiary Alliance
3. The Treaty of Lahore 4. The Pitt’s India Act
Select the correct answer using the code given below–
Code:
(A) 4 - 2 - 3 - 1 (B) 1 - 2 - 3 - 4
(C) 2 - 1 - 4 - 3 (D) 3 - 2 - 1 - 4 (Ans : A)

96. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List-I (Social Reformer)
A. Iyothee Thass B. Jyotiba Phule
C. John Rathinam D. E.V. Ramaswami Naickar
List-II (Association)
1. Satyashodhak Samaj 2. Dravida Kazhagam
3. Self-Respect Movement 4. Dravida Mahajana Sabha
Code:
A B C D
(A) 4 2 1 3
(B) 3 1 2 4
(C) 4 1 2 3
(D) 3 2 1 4 (Ans : C)

97. Which one of the following statements regarding Jorwe Culture is not correct ?
(A) Pravara-Godavari Valley was the nuclear zone of Jorwe Culture
(B) The main sites of Jorwe Culture are Daimabad, Inamgaon, Jorwe and Nevasa
(C) At Daimabad, one gets archaeological evidence of symbolic burial
(D) Practically all Jorwe settlements in the Northern Deccan were suddenly deserted (Ans : D)

98. Ashokan inscriptions of Mansehra and Shahbazgadhi are written in–
(A) Prakrit language, Kharoshthi script. (B) Prakrit language, Brahmi script.
(C) Prakrit-Aramaic language, Brahmi script. (D) Aramaic language, Kharoshthi script. (Ans : A)

99. Who among the following scholars were contemporary of Kanishka ?
1. Ashvaghosa 2. Nagarjuna
3. Vasumitra 4. Chanakya
Select the correct answer using the code given below–
Code:
(A) 1 and 2 only (B) 3 and 4
(C) 2 and 4 (D) 1, 2 and 3 (Ans : D)

100. Sabin Award is given for the conservation of–
(A) amphibians (B) reptiles
(C) birds (D) corals (Ans : A)

101. The Indian research station Himadri is located at–
(A) Siachen (B) Darjeeling
(C) Arctic Region (D) Antarctica (Ans : C)

102. The year 2011 was the centenary year for which one of the following policy-making bodies of the Government of India in scientific research and development ?
(A) ISRO (B) ICAR
(C) ICMR (D) CSIR (Ans : C)

103. In the year 2011, NASA launched a mission to study the Moon from ‘crust to core’ through its–
(A) Gravity Recovery and Interior Laboratory
(B) Fast Auroral Snapshot Explorer Spacecraft
(C) Ultraviolet Spec troscopic Explorer Spacecraft
(D) Transition Region and Coronal Explorer Spacecraft (Ans : A)

104. In the year 2011, a scientist from USA discovered ‘BISIN’, which–
(A) is a natural preservative and can extend food’s life for several years. (B) can insulate cells of brain.
(C) claims for fastest prevention of bacterial infection. (D) is a distant galaxy. (Ans : A)

105. In the year 2011, a missile named ‘PRAHAR’, developed by DRDO, was test-fired, This is a–
(A) short-range surface to air missile. (B) long-range surface to air missile.
(C) short-range surface to surface missile. (D) long-range surface to surface missile. (Ans : C)

106. Which one of the following statements is correct?
(A) All proteins are enzymes (B) All enzymes are proteins
(C) None of the enzymes is protein (D) None of the proteins is enzyme (Ans : B)

107. Which one of the following statements is correct ?
(A) All bases are alkalis (B) None of the bases is alkali
(C) There are no more bases except the alkalis (D) All alkalis are bases but all bases are not alkalis
(Ans : D)

108. Suppose a terrorist group has laid siege to the Hazratbal Shrine in Srinagar, Kashmir. They have also taken around 80 civilians hostage. Which one of the following will be the best response by the security forces in this situation ?
(A) Threaten the terrorists using loudspeakers with immediate military action, unless they surrender
(B) Surround the mosque with visible army deployment and then attack the mosque
(C) Carry out a joint army-air force raid on the mosque
(D) Negotiate with the terrorists by utilising a local mediator to buy time and then send in special National Security Guard (NSG) commandos (Ans : D)

109. Which one of the following statements about NATO is not correct?
(A) NATO is a collective defence organisation in Europe (B) The US is an ex-officio member of NATO
(C) Turkey is a member of NATO (D) NATO has 28 independent member States (Ans : B)

110. The Cabinet Mission Plan for India envisaged a–
(A) Federation (B) Confederation
(C) Unitary form of Government (D) Union of States (Ans : A)

111. The National Commission for Women was created–by
(A) an amendment in the Constitution of India. (B) a decision of the Union Cabinet.
(C) an Act passed by the Parliament. (D) an order of the President of India. (Ans : C)

112. Under which law it is prescribed that all proceedings in the Supreme Court of India shall be in English language?
(A) The Supreme Court Rules, 1966 (B) A Legislation made by the Parliament
(C) Article 145 of the Constitution of India (D) Article 348 of the Constitution of India (Ans : D)

113. Which one of the following reactions is the main cause of the energy radiation from the Sun?
(A) Fusion reaction (B) Fission reaction
(C) Chemical reaction (D) Diffusion reaction (Ans : A)

114. In SONAR, we use–
(A) ultrasonic waves. (B) infrasonic waves.
(C) radio waves. (D) audible sound waves. (Ans : A)

115. A liquid is kept in a regular cylindrical vessel up to a certain height. If this vessel is replaced by another cylindrical vessel, having half the area of cross-section of the bottom, the pressure on the bottom will–
(A) remain unaffected. (B) be reduced to half the earlier pressure.
(C) be increased to twice the earlier pressure. (D) be reduced to one-fourth the earlier pressure.
(Ans : C)

116. The time period of a simple pendulum having a spherical wooden bob is 2 s. If the bob is replaced by a metallic one twice as heavy, the time period will be–
(A) more than 2 s (B) 2 s
(C) 1 s (D) less than 1 s (Ans : B)

117. Which one of the following statements about an atom is not correct?
(A) Atoms always combine to form molecules
(B) Atoms are the basic units from which molecules and ions are formed
(C) A toms are always neutral in nature
(D) Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel and touch (Ans : C)

118. China recently objected to the participation of an Indian company in its joint venture with another country for offshore oil exploration. Which one of the following is that country?
(A) Myanmar (B) South Korea
(C) Taiwan (D) Vietnam (Ans : D)

119. Which one of the following statements is correct ?
The current Prime Minister of Nepal Dr. Baburam Bhattarai is heading a
(A) consensus government of all major political parties of Nepal.
(B) Nepali Congress-Maoist-U’ML coalition government.
(C) Nepali. Congress-Maoist coalition government.
(D) Maoist-Madhesi coalition government. (Ans : D)

120. An African country, Sudan has been broken into two recently with formation of a new country named South Sudan. Economy of South Sudan will depend on its–
(A) agricultural product (B) minerals
(C) forest product (D) fishery product (Ans : A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *