Tourism & Travel Management Entrance Exam Question Paper 2012

Tourism and Travel Management Entrance Examination 2012
Conducted by Indian Institute of Tourism and Travel Management (IITTM), Gwalior
General Knowledge Solved Paper

1. The famous tombs of the seven Qutub Shahi rulers are located close to which of the following forts?
(A) Red Fort in Delhi (B) Agra Fort in Agra
(C) Golconda Fort in Hyderabad (D) Gwalior Fort in Gwalior
Ans : (C)

2. Which of the following world famous events is/are held to mark the Onam festivities in Kerala?
(A) Snake Boat race (B) Bull race
(C) Cock fights (D) All these
Ans : (A)

3. Which one of the following famous events is being held in Jaipur, Rajasthan in January every year since 2006 ?
(A) Gangaur Festival (B) Jaipur Literature Festival
(C) Elephant Festival Jaipur (D) None of these
Ans : (B)

4. Who is the present Cabinet Minister of Tourism, Government of India?
(A) Ambika Soni (B) Sultan Ahmed
(C) Subodh Kant Sahai (D) None of these
Ans : (C)

5. Which of the following rivers does not originate in Indian territory?
(A) Brahmaputra (B) Mahanadi
(C) Ravi (D) None of these
Ans : (A)

6. What was the official mascot of the Commonwealth Games 2010 held in India?
(A) Shera, the tiger (B) Appu, the elephant
(C) Chhaua, the deer (D) None of these
Ans : (A)

7. The Indus Valley Civilisation was famous for–
(A) well-planned cities (B) efficient civil organisation
(C) development of art and architecture (D) All of these
Ans : (D)

8. The world famous Red Fort of Delhi was built by which of the following Mughal rulers ?
(A) Akbar (B) Jahangir
(C) Aurangzeb (D) Shahjehan
Ans : (D)

9. Mahatma Gandhi, the Father of the Nation (India), was born in–
(A) Sabarmati (B) Ahmedabad
(C) Porbandar (D) South Africa
Ans : (C)

10. In which region of India did the dance form ‘Mohiniattam’ develop?
(A) Manipur (B) Kerala
(C) Tamil Nadu (D) Odisha
Ans : (B)

11. Which musical instrument did the famous Indian musician Ustad Bismillah Khan play?
(A) Shehnai (B) Sarod
(C) Flute (D) Tabla
Ans : (A)

12. The national monument India Gate, located in the capital of India, was built to commemorate–
(A) the Indian soldiers who lost their lives in World War I.
(B) the visit of King George V and Queen Mary to India, prior to the Delhi durbar, in December 1911.
(C) the successful operation of liberation of Bangladesh from Pakistan, by the Indian armed forces.
(D) the freedom of the country from British rule.
Ans : (A)

13. Which of the following city is widely regarded or known as the ‘garden city’ of India?
(A) Chandigarh (B) Bengaluru
(C) Jaipur (D) New Delhi
Ans : (B)

14. The world famous Sanchi Stupa, possibly the oldest stone structure in India, was originally commissioned by–
(A) Emperor Ashoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Satakarni (D) Gautama Buddha
Ans : (A)

15. The Indian folk dance “Cheraw” is also known as the–
(A) Bamboo dance of Mizoram. (B) Batukamma dance of Andhra Pradesh
(C) Bihu dance of Assam. (D) Garba dance of Gujarat.
Ans : (A)

16. On April 02, 2011 India won the World Cup trophy in which sport ?
(A) Hockey (B) Cricket
(C) Kabaddi (D) Boxing
Ans : (B)

17. Which of the following founders of Indian IT giants was awarded the Padma Vibhushan Award in 2011, by the Hon’ble President of India?
(A) N. R. Narayana Murthy (B) Azim H. Premji
(C) Ratan Tata (D) B. Ramalinga Raju
Ans : (B)

18. Who was awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award by the Hon’ble President of India in 2011 ?
(A) Gagan Narang (Shooting) (B) Leander Paes (Tennis)
(C) Saina Nehwal (Badminton) (D) Abhinav Bindra (Shooting)
Ans : (A)

19. The film that won the “Best Feature Film” Award in the 58th National Film Awards of the Government of India, announced in May 2011, was made in which language ?
(A) Bengali (B) Marathi
(C) Hindi (D) Malayalam
Ans : (D)

20. What is the name of the cruise ship that met with an accident in mid January 2012 off the coast of Italy, resulting in many casualties ?
(A) MS Majesty of the Seas (B) Costa Concordia
(C) Titanic (D) MS Marco Polo
Ans : (B)

21. Which of the following brands was the title sponsor of India Fashion. Week pageant organised by Fashion Design Council of India in October 2011 ?
(A) Lakme (B) Wills Lifestyle
(C) Raymond (D) Allen Solly
Ans : (B)

22. What is the expansion of the term WAN in computer terminology?
(A) Wide Area Network (B) Wide Angle Network
(C) Word Application Network (D) Word Application Node
Ans : (A)

23. Who is the first Indian woman to have won a medal at the Olympic games?
(A) Sania Mirza (B) Saina Nehwal
(C) PT Usha (D) Kranam Malleswari
Ans : (D)

24. Global warming increases primarily due to increase in the levels of ……….. gas in the atmosphere.
(A) Carbon monoxide (B) Ozone
(C) Carbon dioxide (D) CNG
Ans : (C)

25. Who is the current Chairman of the Planning Commission of India?
(A) Montek Singh Ahluwalia (B) Manmohan Singh
(C) Pranab Mukherjee (D) None of these
Ans : (B)

26. ‘Epicentre’ is a term commonly associated with which of the following?
(A) Tsunami (B) Earthquake
(C) Dust storm (D) Hurricane
Ans : (B)

27. The international awards given by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences located in Beverly Hills, California (USA) for excellence in the field of cinema are popularly known as–
(A) IIFA Awards (B) Oscars
(C) BAFTA Awards (D) Grammys
Ans : (B)

28. Who was the last Mughal emperor in India?
(A) Tippu Sultan (B) Sher Shah Suri
(C) Bahadur Shah Zafar (D) Asaf Ali
Ans : (C)

29. The mobile handset Black Berry is manufactured by–
(A) Nokia (B) RIM
(C) Motorola (D) Datawind
Ans : (B)

30. According to the Tiger Census 2010 conducted by the Government of India, which Indian state has the largest population of tigers ?
(A) Karnataka (B) Madhya Pradesh
(C) Gujarat (D) Assam
Ans : (A)

31. Who won the maximum amount of money, Rs, 5 crores in “Kauri Banega Crorepati” on 2nd Nov. 2011 ?
(A) Sunil Kumar (B) Anil Kumar
(C) Sushil Kumar (D) Praveen Kumar
Ans : (C)

32. Who has written “Abhigyan Shakuntalam” ?
(A) Tulsidas (B) Kalidas
(C) Vyas (D) Surdas
Ans : (B)

33. Which of the following sanctuaries is famous for one-horned Rhinoceros?
(A) Manas Sanctuary (B) Palamu Sanctuary
(C) Periyar Sanctuary (D) Kaziranga National Park
Ans : (D)

34. The headquarters of Indian Mountaineering Foundation is at–
(A) Kolkata (B) Darjeeling
(C) Delhi (D) Siliguri
Ans : (C)

35. Which is the highest mountain peak in India?
(A) K2 (B) Everest
(C) Kanchanjunga (D) Makalu-I
Ans : (C)

36. There are ………. states and ……….UTs in India.
(A) 32, 9 (B) 23, 8
(C) 28, 7 (D) 25, 9
Ans : (C)

37. ITPO stands for–
(A) International Traders and Promoters Organisation
(B) India Trade Promotion Organisation
(C) Indian Telecommunication and Postal Offices
(D) Both (B) and (C) above
Ans : (B)

38. Kushok Bakula is the new name of which airport ?
(A) Srinagar Airport (B) Leh Airport
(C) Guwahati Airport (D) Chennai Airport
Ans : (B)

39. What is the name of the baby girl born in Lucknow, India on October 31, 2011 and symbolically recognised by UN as the seven billionth inhabitant of world?
(A) Nafisa (B) Nargis
(C) Zeenat (D) Zubeida
Ans : (B)

40. Which of the following countries is not a permanent member of UN Security Council?
(A) USA (B) UK
(C) France (D) Spain
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *