SSC FCI Assistant Grade-III Exam GK Question Solved Paper 2012


Staff Selection Commission
Food Corporation of India Assistant Grade-III Exam 2012
General Knowledge Solved Paper


1. The value of a commodity expressed in terms of money is known as–
(A) Price (B) Utility
(C) Value (D) Wealth
Ans : (A)

2. The Planning Commission of India was established in the year–
(A) 1947 (B) 1949
(C) 1950 (D) 1952
Ans : (C)

3. Green Revolution was started in–
(A) 1960 (B) 1970
(C) 1980 (D) 1990
Ans : (A)

4. The term of the Finance Commission is–
(A) Ten years (B) Five years
(C) Six years (D) Three years
Ans : (B)

5. Reserve Bank of India was nationalised in–
(A) 1948 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1950
Ans : (C)

6. Who was the Chairman of the Constituent Assembly?
(A) Dr. B. R. Ambedkar (B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru (D) Vallabhbhai Patel
Ans : (B)

7. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation?
(A) Initiative (B) Recall
(C) Referendum (D) None of the above
Ans : (C)

8. Fundamental Duties were added to the Constitution by–
(A) 24th Amendment (B) 39th Amendment
(C) 42nd Amendment (D) 44th Amendment
Ans : (C)

9. The final authority to interpret our Constitution is the–
(A) President (B) Parliament
(C) Prime Minister (D) Supreme Court
Ans : (D)

10. Compared with Society, the scope of State activity is–
(A) Wider (B) Narrow
(C) Just equal (D) No comparison between the two
Ans : (A)

11. Seleucus Nicator was defeated by–
(A) Asoka (B) Chandragupta Maurya
(C) Bindusara (D) Brihadratha
Ans : (B)

12. The striking feature of the Indus Valley Civilisation was–
(A) Urban Civilisation (B) Agrarian Civilisation
(C) Mesolithic Civilisation (D) Paleolithic Civilisation
Ans : (A)

13. The Governor-General who abolished the practice of Sati was–
(A) Dalhousie (B) Ripon
(C) William Bentinck (D) Curzon
Ans : (C)

14. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was–
(A) Chaitanya (B) Andal
(C) Meerabai (D) Ramabai
Ans : (C)

15. After Alexander's death the Eastern part of his empire came under–
(A) Seleucus Nicator (B) Menander
(C) Rudradaman (D) Kanishka
Ans : (A)

16. The Thar Express goes to–
(A) Afghanistan (B) Bangladesh
(C) Pakistan (D) Myanmar
Ans : (C)

17. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is–
(A) Khandasari (B) Bagasse
(C) Molasses (D) Paper-pulp
Ans : (C)

18. Guwahati is situated on the bank of the river–
(A) Teesta (B) Brahmaputra
(C) Hooghly (D) Sone
Ans : (B)

19. Kanchenjunga is situated in–
(A) Nepal (B) Sikkim
(C) West Bengal (D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

20. With which set of following countries has Arunachal Pradesh common border?
(A) Bhutan, Bangladesh & China (B) Myanmar, Bangladesh & China
(C) Bhutan, China & Myanmar (D) Bhutan, Bangladesh & Myanmar
Ans : (C)

21. The green colour of the leaves is due to the presence of–
(A) Proteins (B) Lipids
(C) Chlorophyll (D) Carbohydrates
Ans : (C)

22. The edible part of an onion is–
(A) Modified root (B) Aerial flower
(C) Aerial stem (D) Fleshy leaves
Ans : (D)

23. To which group of blood a universal recipient belongs ?
(A) A group (B) B group
(C) O group (D) AB group
Ans : (D)

24. The normal body temperature of human beings is–
(A) 96. 4ºF (B) 97.4ºF
(C) 98. 4ºF (D) 99.4ºF
Ans : (C)

25. Columba livia is the scientific name of–
(A) Pigeon (B) Snake
(C) Rabbit (D) Shark
Ans : (A)

26. Bones are pneumatic in–
(A) Fishes (B) Amphibians
(C) Reptiles(D) Birds
Ans : (D)

27. Name the process of production of energy in the Sun–
(A) Nuclear fission (B) Radioactivity
(C) Nuclear fusion (D) Ionization
Ans : (C)

28. A spherical ball made of steel when dropped in mercury container will–
(A) sink in mercury (B) will be on the surface of mercury
(C) will be partly immersed in mercury (D) will dissolve in mercury
Ans : (C)

29. The sounds having a frequency of 20 Hertz to 20,000 Hertz are known as–
(A) Audible sounds (B) Ultrasonics
(C) Infrasonics (D) Megasonics
Ans : (A)

30. Eclipses occur due to which optical phenomena?
(A) Reflection (B) Refraction
(C) Rectilinear propagation (D) Diffraction
Ans : (C)

31. Which of the following produces highest amount of energy upon oxidation?
(A) Protein (B) Fat
(C) Glucose (D) An alkane
Ans : (C)

32. Pure water is bad conductor of electricity because it is–
(A) feebly ionized (B) not volatile
(C) a very good solvent
(D) a non-polar solvent
Ans : (A)

33. Where is National Chemical Laboratory (NCL) located?
(A) Chandigarh (B) Bhavnagar
(C) Pune (D) Panaji
Ans : (C)

34. The metals commonly used for electroplating are–
(A) Gold, Sodium & Chromium (B) Chromium, Copper & Nickel
(C) Nickel, Lead & Chromium (D) Gold, Sodium & Potassium
Ans : (B)

35. Which of the following in automobile exhaust can cause cancer?
(A) Oxides of nitrogen (B) Carbon monoxide
(C) Lead (D) Polyclinic hydrocarbons
Ans : (B)

36. Bleaching powder is used in drinking water as a/an–
(A) disinfectant (B) antibiotic
(C) antiseptic (D) coagulant
Ans : (A)

37. Gamma rays have greatest similarity with–
(A) α-rays (B) β-rays
(C) X-rays (D) U.V.-rays
Ans : (C)

38. In the absence of ozone layer, which rays will enter into atmosphere?
(A) Infrared (B) Visible
(C) Ultraviolet (D) X-xays
Ans : (C)

39. Where are programs and data to be used by the computer available?
(A) Processing Unit (B) Output
(C) Storage (D) Input
Ans : (C)

40. In HTML, <B> and </B> tags display the enclosed text in–
(A) black colour (B) background
(C) bold (D) bright
Ans : (C)

41. Who invented chloroform as anaesthetic ?
(A) James Simpson (B) Edward Jenner
(C) Alexander Fleming (D) Christian Barnard
Ans : (A)

42. The Nobel Prize for Chemistry for the year 2011 has been awarded to–
(A) Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt & Adam G. Riess
(B) Bruce A. Beutler, Jules A. Hoffmann & Ralph M. Steinman
(C) Christopher A. Sims & Thomas J. Sargent
(D) Dan Schechtman
Ans : (D)

43. Sebastian Vettel won the Formula 1 Indian Grand Prix held at Greater Noida on October 30, 2011. This was also his ……….. win of the season.
(A) 10th (B) 11th
(C) 12th (D) 13th
Ans : (B)

44. Of which of the following States of India is Kuchipudi a dance-drama?
(A) Odisha (B) Andhra Pradesh
(C) Kerala (D) Tamil Nadu
Ans : (B)

45. With which of the following was Satyajit Ray associated ?
(A) Classical dance (B) Journalism
(C) Classical music (D) Direction of films
Ans : (D)

46. Census data released on July 15, 2011 reflects that 13.48 percent urban population lives in–
(A) Uttar Pradesh (B) Bihar
(C) Maharashtra (D) Rajasthan
Ans : (C)

47. National Social Assistance Programme is aimed at providing–
(A) financial support to Scheduled Castes and Scheduled Tribes (B) old age pension to very poor
(C) insurance for the poor (D) All of the above
Ans : (D)

48. As per studies, the Tummalapalle mine in Andhra Pradesh could have Uranium reserve of–
(A) 1 lakh tonnes (B) 1.5 lakh tonnes
(C) 2 lakh tonnes (D) 2.5 lakh tonnes
Ans : (B)

49. Which of the following is a famous Assamese festival?
(A) Makar Sakranti (B) Yugadi
(C) Onam (D) Rongali Bihu
Ans : (D)

50. The least populated State in India is–
(A) Arunachal Pradesh (B) Sikkim
(C) Mizoram (D) Uttarakhand
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *