SSC Combined Higher Secondary Level LDC/Data entry Solved Paper


SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Exam 2012
For Data Entry Operators and Lower Division Clerks
General Knowledge Solved Paper


1. Who will act as the Chairman of Public Accounts Committee ?
(A) The Speaker of the Lok Sabha (B) The Vice-President of India
(C) The Leader of the Opposition in Lok Sabha (D) The Leader of the House
Ans : (*)

2. Who was chosen unanimously as the President of India ?
(A) K. R. Narayanan (B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(C) Dr. S. Radhakrishnan (D) Neelam Sanjiva Reddy
Ans : (D)

3. The Constitution of India was passed by the Constituent Assembly on–
(A) 26th November, 1949 (B) 26th January, 1949
(C) 17th October, 1949 (D) 14th November, 1949
Ans : (A)

4. The power to decide an election petition is vested in the–
(A) High Court (B) Election Commission
(C) Parliament (D) Supreme Court
Ans : (A)

5. The 1857 Mutiny failed mainly because–
(A) of lack of planning and leadership (B) it was premature
(C) the British got French support (D) the British numbered more.
Ans : (A)

6. The Story of ‘My Experiments with Truth’ is the autobiography of–
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Mahatma Gandhi
(C) Lala Lajpat Rai (D) Gopal Krishna Gokhale
Ans : (B)

7. The basic characteristic of a capitalistic economy is–
(A) absence of monopoly (B) large-scale production in primary industries
(C) full employment (D) the private ownership of the means of production
Ans : (D)

8. Which one of the following taxes is not a direct tax?
(A) Sales tax (B) Estate duty
(C) Gift tax (D) Wealth tax
Ans : (A)

9. UNDP prepares–
(A) Human Development Index (B) Standard of Living Index
(C) Index Number of Price Level (D) Physical Quality Index
Ans : (A)

10. Fiscal policy refers to–
(A) Government borrowings from abroad
(B) Sharing of its revenue by Central Government with States
(C) Sale and purchase of securities by RBI
(D) Government taxes, expenditure and borrowings
Ans : (D)

11. Public opinion gets an authoritative expression in a democracy through–
(A) Pressure groups (B) Public meetings
(C) Newspapers (D) Parliament
Ans : (D)

12. Which one of the following is not a determining factor of a country's foreign policy ?
(A) Cultural conditions (B) Religious conditions
(C) National interests (D) Interdependence
Ans : (D)

13. Which of the following is not correctly matched ?
(A) Uttar Pradesh – Lucknow
(B) Arunachal Pradesh – Itanagar
(C) Himachal Pradesh – Shillong
(D) Andhra Pradesh – Hyderabad
Ans : (C)

14. Tides in the sea have stored in them–
(A) Gravitational potential energy (B) A combination of all the three forms of energy
(C) Hydraulic energy (D) Kinetic energy
Ans : (D)

15. Delivery of developed foetus is scientifically called as–
(A) Abortion (B) Ovulation
(C) Parturition (D) Oviposition
Ans : (C)

16. Thyroxine hormone is secreted by–
(A) Adrenal gland (B) Testes
(C) Pituitary gland (D) Thyroid gland
Ans : (D)

17. The digestive juice which has no enzyme is–
(A) Intestinal juice (B) Gastric Juice
(C) Bile (D) Saliva
Ans : (C)

18. An essential feature of seed germination is the presence of–
(A) Light (B) Temperature
(C) Minerals (D) Water
Ans : (D)

19. Plants that grow on stones and rocks are–
(A) Psammophytcs (B) Lithophytes
(C) Halophytes (D) Aerophytes
Ans : (B)

20. Who among the following made the Ganapari festival very popular in Maharashrra ?
(A) Mahadev Ranade (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Annie Besant
Ans : (B)

21. The Mughal ruler who built the Buland, Darwaza was–
(A) Humayun (B) Bahadur Shah
(C) Akbar (D) Babur
Ans : (C)

22. Diarchy in the provinces was introduced through the–
(A) Government of India Act, 1919 (B) Government of India Act, 1935
(C) Indian Councils Act, 1861 (D) Indian Councils Act, 1892
Ans : (A)

23. Which of the following is the world’s largest desert?
(A) The Great Australian Desert (B) Arabian Desert
(C) Gobi (D) Sahara
Ans : (D)

24. The rate of erosion in a stream is lowest where–
(A) the river joins the sea (B) depth is greater
(C) breadth is greater (D) velocity is more
Ans : (A)

25. The name ‘Sahyadri’ is related to–
(A) A rain-bearing wind (B) Himalayan Peak
(C) Western Ghats (D) Cyclone hazards
Ans : (C)

26. People die in an atmosphere of carbon dioxide because–
(A) of want of oxygen (B) of suffocation
(C) it is a poisonous gas (D) it destroys tissues
Ans : (A)

27. Which of the following acts as photosensitizer during photosynthesis ?
(A) Chlorophyll (B) Chlorine
(C) Oxygen (D) Nitrogen
Ans : (A)

28. What happens when bleaching powder is left exposed to air ?
(A) It gradually loses its oxygen (B) It gradually loses its chlorine
(C) It turns dark brown in colour (D) It turns yellow in colour
Ans : (B)

29. Arsenic pollution leads to–
(A) Dyslexia (B) Allergy
(C) White foot disease (D) Black foot disease
Ans : (B)

30. Which one of the following does not contribute to pollution ?
(A) Hydroelectric Power Plant (B) Atomic Power Plant
(C) Thermal Power Plant (D) Nuclear Power Plant
Ans : (A)

31. Which of the following are the two major components of dry air (by volume) ?
(A) Nitrogen and Ammonia (B) Oxygen and Carbon dioxide
(C) Nitrogen and Oxygen (D) Oxygen and Argon
Ans : (C)

32. Tactile hair is found in the body of–
(A) Reptiles (B) Birds
(C) Insects (D) Mammals
Ans : (D)

33. The source of energy m the Sun is–
(A) radioactivity (B) electrical energy
(C) nuclear fission (D) nuclear fusion
Ans : (D)

34. Which one of the following materials is used as controller in a nuclear reactor power generator–
(A) Graphite (B) Heavy water
(C) Cadmium (D) Beryllium
Ans : (C)

35. Banking of curves on road or railway track is done to provide–
(A) gravitational force (B) angular velocity
(C) centripetal force (D) centrifugal force
Ans : (C)

36. ………. is type of application software used for communication.
(A) Database (B) Image editing
(C) FIP (D) Word processing
Ans : (C)

37. A floppy disk is–
(A) used as the primary memory in computer systems (B) made up of magnetic material
(C) a semiconductor random-access memory (D) an EPROM
Ans : (B)

38. MDI stands for–
(A) Multiple Design Interaction (B) Multiple Document Interaction
(C) Multiple Document Interface (D) Multiple Design Interface
Ans : (C)

39. Find the odd one out–
(A) FCI – Financial assistance to commercial institutions
(B) EXIM Bank– Financing of export-import trade
(C) IDBI – Industrial Finance
(D) SIDBI – Financial assistance to small industries
Ans : (A)

40. The Twelfth Five-Year Plan will be operative for the period–
(A) 2012 – 2017 (B) 2013 – 2018
(C) 2010 – 2015 (D) 2011 – 2016
Ans : (A)

41. The State with largest gap in male and female literacy is–
(A) Rajasthan (B) Kerala
(C) Uttar Pradesh (D) Madhya Pradesh
Ans : (A)

42. “Better to reign in hell than serve in heaven.” Who said these words?
(A) William Wordsworth (B) Lord Tennyson
(C) William Shakespeare (D) Milton
Ans : (D)

43. Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT) is associated with the ban on which of the following ?
(A) Ban on nuclear tests for developing arsenals (B) Ban on terrorism
(C) Ban on certain organisations under UN Laws (D) Ban on money laundering activities
Ans : (A)

44. The Pulitzer Prize is associated with which of the following?
(A) Journalism (B) Olympic Garnes
(C) Environmental Protection (D) Civil Aviation
Ans : (A)

45. Which one of the following is not an example of Lotic ecosystem ?
(A) Pond (B) Estuary
(C) Stream (D) Lagon
Ans : (A)

46. Permissible noise level at industrial area during daytime is–
(A) 120 dB (A) (B) 140 dB (A)
(C) 40 dB (A) (D) 75 dB (A)
Ans : (D)

47. Benazir Bhutto, the former Pakistan Prime Minister, was assassinated in–
(A) Rawalpindi (B) Islamabad
(C) Hyderabad (D) Karachi
Ans : (A)

48. Which of the following is correctly matched?
Research Institutes Headquarters
(A) Silk Research Institute – Bangalore
(B) Sugar Research Institute – Chennai
(C) Leather Research Institute – Lucknow
(D) Rice Research Institute – Cuttack
Ans : (D)

49. Who was affectionately known as the Grand Old Man of India ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Naoroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi
Ans : (B)

50. India test-fired successfully its Agni-V, surface-to-surface ICBM from Wheeler Island on–
(A) 17th March, 2012 (B) 19th April, 2012
(C) 7th March, 2012 (D) 7th April, 2012
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *