SSC Combined Graduate Level Exam GK Question Paper

Staff Selection Commission
Combined Graduate Level (Tier-I) Exam 2013
General Knowledge Solved Paper

1. Externality theory is the basic theory of the following branch of Economics–
(A) Macro Economics (B) Environomics
(C) Fiscal Economics (D) International Economics (Ans :D)

2. Diamonds are priced higher than water because–
(A) consumers do not buy them at lower prices.
(B) they are sold by selected firms with monopolistic powers.
(C) their marginal utility to buyers is higher than that of water.
(D) their total utility to buyers is higher than that of wafer. (Ans :C)

3. Transboundary pollution (or) Acid rain is caused by–
(A) Nitrogen oxide and sulphur dioxide (B) Carbon monoxide
(C) Carbon dioxide (D) Hydrocarbon (Ans : A)

4. “Functional Finance” is associated with–
(A) Abba ‘P’ Lerner (B) Adolph Wogner
(C) Adam Smith (D) Adams (Ans :A)

5. Of the following land uses, which is restricted to Special Economic Zones?
(A) Information Technology Companies (B) Educational Institutions
(C) Free Trade Centres (D) Marketing Centres (Ans :C)

6. Who among the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Deputy Chairman of Planning Commission
(B) Judge of Supreme Court
(C) Secretary to Government of India
(D) Political Advisor to PM (Ans :A)

7. Who gave the title of ‘Mahamana’ to Madan Mohan Malaviya ?
(A) Bal Gangadhar Tilak (B) Dadabhai Nauroji
(C) Gopal Krishna Gokhale (D) Mahatma Gandhi (Ans : D)

8. The vacancy of the office of the President must be filled within–
(A) 3 months(B) 6 months (C) 12 months (D) 1 month (Ans :B)

9. In which part of the Indian Constitution, the Fundamental Duties are enshrined?
(A) IV (B) IV-A (C) IV-B(D) V (Ans :B)

10. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage?
(A) B. R. Ambedkar (B) Mahatma Gandhi
(C) Rajendra Prasad (D) Pt. Jawaharlal Nehru (Ans :D)

11. Who was the Viceroy at the time of Quit India Movement?
(A) Lord Irwin (B) Lord Mountbatten
(C) Lord Wavell (D) Lord Linlithgow (Ans : D)

12. Who was the other Congress leader who joined with Motilal Nehru to start the Swaraj Party in 1923 ?
(A) G. K. Gokhale (B) B. G. Tilak
(C) Chittaranjan Das (D) M. K. Gandhi (Ans :C)

13. What is the first sermon of Buddha called as ?
(A) Mahaparinirvansutta (B) Brahmajalasutta
(C) Dhammachakkapabattanasutta (D) Kachchayanagottasutta (Ans :C)

14. From which of the following banks did Madan Mohan Malaviya take loans for financing “The Hindustan Times” ?
(A) State Bank of India (B) Punjab National Bank
(C) Bank of Maharashtra (D) Bank of Baroda (Ans :B)

15. Who wrote the book “Why Socialism” ?
(A) Jayaprakash Narayan (B) Mahatma Gandhi
(C) Acharya Narendra Dev  (D) M .N. Roy (Ans :A)

16. Multi-purpose river valley projects are the “New temples of modern India”.
The above statement is made by–
(A) Jawaharlal Nehru (B) Motilal Nehru
(C) Mahatma Gandhi (D) Rajiv Gandhi (Ans :A)

17. Where are the Todas found?
(A) Madhya Pradesh  (B) Tamil Nadu (C) Rajasthan (D) Arunachal Pradesh (Ans :B)

18. The eastward continuation of the Brazil current is called–
(A) North Atlantic drift (B) South Atlantic drift
(C) Counter Equatorial drift (D) West Atlantic drift (Ans :B)

19. Which of the following is an endemic species?
(A) Nicobar pigeon (B) Horn bill
(C) Indian Rhino (D) Pink-head duck (Ans :A)

20. The natural disaster in which carbon-dioxide suddenly erupts from a deep lake water is known as–
(A) Liminic (B) Lacaustrine (C) Fluvial (D) Glacial (Ans :A)

21. Blood group was discovered by–
(A) Alexander Fleming (B) William Harvey
(C) Landsteiner (D) Pavlov (Ans : C)

22. Pick out the correct match–
(A) Egg yolk – Protein and Fat (B) Fleshy food – Calcium and Protein
(C) Fish – Starch and Vitamin (D) Milk – Fibre and Mineral (Ans :A)

23. Blood is a–
(A) reproductive tissue (B) connective tissue
(C) epithelial tissue (D) muscular tissue (Ans :B)

24. DPT vaccine is administered to prevent diseases like–
(A) Diphtheria, Pertussis and Typhoid
(B) Diphtheria, Pertussis and Tetanus
(C) Dengue, Pertussis and Typhoid
(D) Dengue, Polio and Tetanus (Ans :B)

25. The disease that has been eradicated from the world is–
(A) Smallpox (B) Leprosy (C) Poliomyelitis (D) Chickenpox (Ans :A)

26. In dicots the pollen-grains possess–
(A) one germ pore (B) two germ pores
(C) three germ pores (D) four germ pores (Ans :C)

27. ‘Farad’ is the unit of–
(A) Conductance (B) Capacitance (C) Inductance (D) Resistance (Ans :B)

28. Steel is more elastic than rubber because it–
(A) is harder than rubber (B) requires larger deforming force
(C) is never deformed (D) is deformed very easily (Ans :B)

29. Communication satellites are used to–
(A) transmit communication signal only
(B) receive communication signal only
(C) receive and redirect communication signal
(D) provide information of natural resources only (Ans :C)

30. What type of information system would be recognised by digital circuits ?
(A) Hexadecimal system (B) Binary system
(C) Both hexadecimal and binary system (D) Only Roman system (Ans :B)

31. Which of the following is an impact printer?
(A) Daisy wheel printer (B) Ink-jet printer
(C) Bubble-jet printer (D) Laser printer (Ans :A)

32. Identify the odd term amongst the following group–
(A) Coaxial cable (B) Optical fibre (C) Twisted pair wire (D) Microwaves (Ans :D)

33. Stains of rust on clothes can be removed by–
(A) H2O2 (B) Oxalic acid (C) Petrol (D) Alcohol (Ans :B)

34. The percentage of nitrogen present in ammonia sulphate is–
(A) 18% (B) 21% (C) 25% (D) 30.5% (Ans :B)

35. Ethanol containing 5% water is known as–
(A) Absolute alcohol (B) Dilute alcohol
(C) Power alcohol (D) Rectified spirit (Ans :D)

36. The hormone used as an oral contraceptive is–
(A) Aldesterone (B) Cortisone (C) Progesterone (D) Testosterone (Ans :C)

37. Expand the term IPCC–
(A) International Pollution Control Council
(B) International Panel of Climate Control
(C) Interim Panel of Climate Change
(D) Intergovernmental Panel on Climate Change (Ans :D)

38. The “One Straw Revolution” was written by–
(A) Masanobu Fukuoka (B) Richael Carlson
(C) M. S. Swaminathan (D) Norman Borlaug (Ans :A)

39. Acceptable “Noise Pollution Level” in India ranges between–
(A) 10 - 15 dec (B) 16 - 35 dec
(C) 40 - 45 dec (D) 70 - 100 dec (Ans :C)

40. Endosulfan spray on cashew crop resulted in the pollution to the tune of tragedy in–
(A) Tamil Nadu (B) Kerala (C) Andhra Pradesh (D) Karnataka (Ans :B)

41. Aung San Suu Kyi is a native to–
(A) Tibet (B) China (C) Myanmar (D) Arunachal Pradesh (Ans :C)

42. India and Japan inked two agreements during November 2012 to enable Tokyo to import from India–
(A) Leather goods (B) Rare earth minerals
(C) Basmati type rice (D) Rubber-based products (Ans :B)

43. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on–
(A) January 7 (B) January 9
(C) January 17 (D) January 19 (Ans :B)

44. ‘‘Whether I earned your vote or not, I have listened to you, I have learned from you. You have made me a better President”, was said by–
(A) Pranab Mukherjee (B) Barack Obama
(C) George Bush (D) APJ Abdul Kalam (Ans :B)

45. First Hindu-American to enter in the US House of Representative as senator is–
(A) Tulsi Gabbard (B) Sunita Williams
(C) Jyoti Sengupta (D) Ami Bera (Ans :A)

46. Who was not a politician?
(A) H. N. Bahuguna (B) I. K. Gujral
(C) S. L. Bahuguna (D) J. Jayalalithaa (Ans :C)

47. The WISE Prize-2012, also known as the “Nobel Prize for Education”, was conferred by the WISE Summit in Doha on–
(A) Dr. APJ Abdul Kalam (B) Dr. Madhav Chavan
(C) Dr. Yash Pal (D) Dr. M. S. Swaminathan (Ans :B)

48. The most powerful woman in business in India as rated by the” “Fortune” for the year 2012 is–
(A) Chanda Kochhar (B) Prabha Parameswaran
(C) Debjani Ghosh (D) Anjali Bansal (Ans :A)

49. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development - 2012 was awarded to–
(A) Tereza Fajksova (B) Sunita Williams
(C) Chanda Kochhar (D) Ellen Johnson Sirleaf (Ans :D)

50. Hypothermia occurs due to loss of excessive heat from body due to sudden low body temperature in–
(A) Snakes (B) Frogs (C) Human beings (D) Lizards (Ans : C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *