Solved Paper SSC Combined Higher Secondary Level Exam 2012

Dates of Exam : November 10 and 24, 2013

SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Exam 2012
For Data Entry Operators and Lower Division Clerks 
General Awareness Question Paper (Fully Solved)

1. Division of labour is a concept advocated by–
(A) Keynes (B) Marshall
(C) Smith (D) Baumol
Ans : (C)

2. Which one of the following is not a direct determinant of demand?
(A) Savings (B) Income
(C) Price of the commodity (D) Taste
Ans : (A)

3. Which one of the following is a characteristic of oligopolistic industries?
(A) Product differentiation (B) Homogeneous goods
(C) Price rigidity (D) Price discrimination
Ans : (C)

4. When a leather industry discharges its waste in the river causing water pollution the cost incurred on health hazards is called–
(A) Implicit cost (B) Social cost
(C) Private cost (D) Opportunity cost
Ans : (B)

5. Who said that “Parliamentary democracy means one individual and one vote”?
(A) Jawaharlal Nehru (B) M. K. Gandhi
(C) Dr. B. R. Ambedkar (D) Sardar Patel
Ans : (C)

6. Which of the following Directive Principles of State Policy was based on Gandhian Philosophy ?
(A) Organisation of Village Panchayats (B) Equal wage for equal labour
(C) Protection of labourers (D) All of the above
Ans : (A)

7. Which of the following ensures grass-root democracy in India?
(A) Panchayati Raj (B) Inter-State Council
(C) President (D) CAG
Ans : (A)

8. Which article empowers Parliament to formulate law on State list subjects?
(A) 115 (B) 183
(C) 221 (D) 249
Ans : (D)

9. Which part of the Constitution is associated with the provisions of citzenship ?
(A) II (B) III
(C) IV (D) V
Ans : (A)

10. Democratic Decentralisation refers to–
(A) Federal Government (B) Parliamentary Government
(C) Democratic Government (D) Local Government
Ans : (D)

11. Which one among the following was the Harappan trading station ?
(A) Kalibangan (B) Lothal
(C) Surkotda (D) Ropar
Ans : (B)

12. Which one of the following recorded the transformation of King Ashoka after the Kalinga War ?
(A) Rock Edict II (B) Rock Edict IV
(C) Rock Edict VI (D) Rock Edict XIII
Ans : (D)

13. Where was the early capital of Harshavardhana ?
(A) Prayag (B) Kannauj
(C) Thaneswar (D) Mathura
Ans : (C)

14. What portion of actual produce was fixed as the State’s demand under the Zabti System ?
(A) One-fourth (B) One-third
(C) One-half (D) One-fifth
Ans : (B)

15. Which among the following ended the French power in India ?
(A) Battle of Buxar (B) Third Carnatic War
(C) Battle of Plassey (D) Battle of Wandhiwash
Ans : (B)

16. The Tropic of Cancer does not pass through–
(A) India (B) Pakistan
(C) Bangladesh (D) Myanmar
Ans : (B)

17. Among the following problems of developing countries, which one is not correct?
(A) Low level of technological development.
(B) Lack of diversification of economy.
(C) High proportion of old age population.
(D) Weak industrial base.
Ans : (C)

18. Which of the following rivers flows from South to North ?
(A) Krishna (B) Kaveri
(C) Son (D) Godavari
Ans : (C)

19. Hurricanes are also called ……….in Australia.
(A) Baguio (B) Willy Willy
(C) Taifu (D) Typhoon
Ans : (B)

20. The State having largest area under waste land is–
(A) Rajasthan (B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh (D) Jammu and Kashmir
Ans : (D)

21. Which one is a bioferiliser ?
(A) Urea (B) Azospirillum
(C) Compost (D) Superphosphate
Ans : (B)

22. ACTH hormone is secreted from–
(A) Adrenal cortex (B) Adrenal medulla
(C) Pituitary gland (D) Pineal body
Ans : (C)

23. Pepsin secreting, cells of gastric glands are–
(A) Oxyntic cells (B) Parietal cells
(C) Chief cells (D) Goblet cells
Ans : (C)

24. Which of the following is a chromoprotein?
(A) Mucin (B) Haemoglobin
(C) Peptones (D) Vitelline
Ans : (B)

25. Sieve plate is a part of–
(A) Cambium (B) Xylem
(C) Cortex (D) Pholem
Ans : (D)

26. System of growing plants through water culture methods is known as–
(A) Hydrotropism (B) Hydrophobia
(C) Hydroponics (D) Hydrophytes
Ans : (C)

27. A transformer is used to–
(A) increase A.C. voltage.
(B) increase D.C. voltage.
(C) convert electrical energy to heat energy.
(D) convert A.C. energy to D.C. energy.
Ans : (A)

28. Light year is a unit of–
(A) time (B) distance
(C) light (D) intensity of light
Ans : (B)

29. Radio telescopes are better than optical telescopes because–
(A) They can detect faint galaxies which cannot be done by optical telescopes.
(B) They can work even in cloudy conditions.
(C) They can work during the day and night.
(D) All of the above.
Ans : (D)

30. ………. programs are used to create numeric-based documents such as budgets.
(A) Word Processing (B) Presentation
(C) Spread sheet (D) Graphics
Ans : (C)

31. The process of eliminating logical errors is known as–
(A) testing (B) debugging
(C) maintenance (D) evaluation
Ans : (B)

32. ………. is unwanted e-mail or junk mail.
(A) Bomb (B) Phat Bot
(C) Spain (D) Worm
Ans : (C)

33. Which of the following is a natural polymer?
(A) Bakelite (B) Cellulose
(C) PVC (D) Nylon
Ans : (B)

34. ‘Saponification’ is a process by which–
(A) soap is prepared. (B) plastic is prepared.
(C) sulpur is extracted. (D) protein is identified.
Ans : (A)

35. Heat of a reaction does not depend on–
(A) temperature of the reaction.
(B) the path by which final product is obtained.
(C) physical states of the reactants and products.
(D) whether the reaction is carried out at constant pressure or at constant volume.
Ans : (B)

36. The presence of ‘Entamoeba histolytica’ in drinking water is an indication of–
(A) bacterial outbreak (B) polluted water
(C) clean water (D) decay of organic matter
Ans : (A)

37. Disadvantage of using DDT as pesticide is–
(A) it becomes ineffective after sometime. (B) not easily degraded in nature.
(C) less effective than others. (D) its high cost.
Ans : (B)

38. Green house gases are–
(A) CO2, CH4, NO and CFC (B) CO2, CH4, SO2 and NO
 (C) SO2, NO, H2S and CO (D) CO2, NH3, H2S and N2
Ans : (A)

39. Highly polluting industries come under the category of–
(A) Orange (B) Red
(C) Yellow (D) Black
Ans : (B)

40. Temperature inversion is–
(A) Positive lapse rate (B) Negative lapse rate
(C) Neutral condition (D) None of the these
Ans : (B)

41. “My Unforgettable Memories” is the autobiography of–
(A) Mayawati (B) Pratibha Patil
(C) Mamata Bannerjee (D) Suu Kyi
Ans : (C)

42. Which country was the latest entrant to G-8 ?
(A) France (B) Italy
(C) Russia (D) Japan
Ans : (C)

43. Which is the capital of South Sudan ?
(A) Suva (B) Juba
(C) Khartoum (D) Taichung
Ans : (B)

44. In which one of the following States, there had been only one woman Chief Minister?
(A) Delhi (B) Rajasthan
(C) Tamil Nadu (D) Uttar Pradesh
Ans : (B)

45. Which one of the following statements about Ms. Mayawati, Ex. C.M. of U.P. is correct?
(A) She is now a member of the U.P. State Legislative Council.
(B) She is the leader of opposition in U.P. State Assembly.
(C) She is an elected member of the Rajya Sabha.
(D) She is a nominated member of the Rajya Sabha.
Ans : (C)

46. Who among the following sports personalities was the first to receive Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
(A) Sachin Tendulkar (B) Viswanathan Anand
(C) Geet Sethi (D) Sunil Gavaskar
Ans : (B)

47. Karagam is a folk dance of–
(A) Andhra Pradesh (B) Tamil Nadu
(C) Karnataka (D) Kerala
Ans : (B)

48. Who is the Union Minister for Information and Broadcasting ?
(A) Kumari Selja (B) Anand Sharma
(C) Manish Tewari (D) C. P. Joshi
Ans : (C)

49. Dronacharya Awards are given to–
(A) Outstanding teachers (B) Outstanding athletes
(C) Best performers in archery (D) Outstanding coaches in the sport field
Ans : (D)

50. Who among the following Union Ministers in the UPA-II Government resigned for reasons not connected with charges of corruption ?
(A) A. Raja (B) Dayanidhi Maran
(C) Dinesh Trivedi (D) Virbhadra Singh
Ans : (C)


Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *