SBI PO Exam 2012 General Awareness Questions with Answers

State Bank of India Probationary Officers’ Exam 2012

General Awareness Solved Paper


1. A major Public Sector Bank raised interest rates on loans by 25 basis point was news in some major financial newspapers recently. This means bank has raised interest by 25 basis points of–
(A) Savings Bank Interest Rate (B) Base Lending Rate (C) Repo Rates
(D) Present Rates on Deposits (E) Discounted Rates of Interest
Ans : (B)

2. The Finance Minister of India in one of his press conferences said that inflationary pressure is likely of continue following recent increase in rates of some commodities in international markets. Which of the following commodities was he referring to as it gets frequent increase at international levels and disturbs our Home Economy substantially ?
(A) Gold and Silver (B) Petroleum products (C) Tea and Coffee
(D) Sugar (E) Jute and Jute products
Ans : (B)

3. Immediately prior to change in the measure of Food Inflation, which of the following indexes was being used for measuring it ?
(A) Wholesale Price Index (B) Consumer Price Index
(C) Interest Rates offered by banks on deposits (D) Sensex and Nifty
(E) None of these
Ans : (A)

4. What is the full form of ‘FINO’ a term we see frequently in financial newspapers ?
(A) Financial Investment Network and Operations
(B) Farmers’ Investment in National Organisation
(C) Farmers Inclusion News and Operations
(D) Financial Inclusion Network and Operations
(E) None of these
Ans : (D)

5. Which of the following is/are commodity/ies on which subsidy is given to farmers/poor in India?
A. Fertiliser B. Kerosene C. LPG
(A) Only A (B) Only B (C) Only C
(D) Only A and C (E) All A, B and C
Ans : (E)

6. ‘Bhagyam Oil fields’ which were recently in news are located in which of the following States in India ?
(A) Rajasthan (B) Gujarat (C) Assam
(D) Maharashtra (E) Karnataka
Ans : (A)

7. The Finance Minister of India recently decided to review the position of ‘Bad Debts’ in priority sector. Which of the following is/are the reason(s) owing to which FM took this decision?
A. Bad Debt in agriculture is still rising substantially every year despite special treatment to it.
B. Bad Debt in other areas of priority sector is almost nil now.
C. Govt. is planning to disburse another installment of Rs. 1,60,000 crore which will bring ‘Bad Debts’ almost at ‘Nil level’ and no special treatment will be needed in next fiscal year.
(A) Only A (B) Only B
(C) Only C (D) Both A and B
(E) All A, B and C
Ans : (E)

8. Which amongst the following countries is not a member of the TAPI pipe line project, which was in news recently?
(A) India (B) Afghanistan (C) Portugal
(D) Pakistan (E) Turkmenistan
Ans : (C)

9. An agreement on Arms Reduction popularly known as ‘START’ is one of the major issues in the way of smooth relations between which of the following two countries?
(A) India – Pakistan (B) India – China (C) China – Japan
(D) USA – Russia (E) Russia – Iran
Ans : (D)

10. The International WWW Conference-2011 was organized in which of the following places in March 2011 ?
(A) London (B) Paris (C) Vienna
(D) Manila (E) Hyderabad
Ans : (E)

11. Which of the following international agencies/organisations had initiated an International Convention for the ‘Protection of All Persons from Enforced Disappearance’, which came into effect recently?
(A) World Health Organisation (WHO) (B) International Court of Justice
(C) International Maritime Organisation (D) International Atomic Energy Agency
(E) United Nations Organisation
Ans : (E)

12. ‘BRIC’ which was the Organisation of 4 nations namely Brazil, Russia, India and China has now become ‘BRICS’. Which is the fifth nation included in it ?
(A) South Korea (B) Sri Lanka (C) Singapore
(D) Spain (E) South Africa
Ans : (E)

13. The process of acguisition of agricultural land and its compensation to farmers recently came up as a major issue in which of the following States? (It also created law and order problem in the State)–
(A) Haryana (B) Gujarat (C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan (E) Punjab
Ans : (C)

14. What does the letter ‘L’ denote in term ‘LAF’ as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI?
(A) Liguidity (B) Liability (C) Leveraged
(D) Longitudinal (E) Linear
Ans : (A)

15. BP Plc which was in news recently is a major international company in the field of–
(A) Heavy Machinery (B) Oil exploration and processing (C) Atomic Energy
(D) Information Technology (E) None of these
Ans : (B)

16. Who amongst the following has been appointed as the new coach of the Indian Cricket team for a period of two years?
(A) Stuart Law (B) Allan Border (C) Gary Kirsten
(D) Duncan Fletcher (E) Allan Donald
Ans : (D)

17. Why was Kanishtha Dhankhar’s name in news recently?
(A) She was crowned Femina Miss India-2011
(B) She was adjudged Best Actress-2010 by Filmfare
(C) She is the new Captain of India’s woman cricket team
(D) She is the new Dy. Minister of Textiles in place of Dayanidhi Maran
(E) None of these
Ans : (A)

18. K. Balachander, who was awarded the prestigious Dada Saheb Phalke Award-2010, is basically a/an–
(A) Actor(B) Director (C) Photographer
(D) Music Director (E) Choreographer
Ans : (B)

19. Banks and other financial institutions in India are required to maintain a certain amount of liquid assets like cash, precious metals and other short term securities as a reserve all the time. In Banking World this is known as–
(A) CRR (B) Fixed Asset (C) SLR
(D) PLR (E) None of these
Ans : (A)

20. Which of the following Space agencies recently launched three satellites and placed them into Polar Sun Synchronous Orbit successfully ?
(A) NASA (B) ROSCOSMOS (C) CNSA
(D) ISRO (E) JAXA
Ans : (D)

21. As per the decision taken by the Govt. of India recently, “Bamboo is a liberated item now”. What does it really mean?
(A) Bamboo, henceforth will be treated as a minor forest produce only.
(B) Now villagers are free to sell bamboo in their community forest areas.
(C) Gramsabha is given right to issue transport passes to legally transport the produce.
(A) Only A (B) Only B
(C) Only C (D) All A, B and C
(E) None of these
Ans : (D)

22. Union Cabinet recently passed a Rs. 7000 crore project to cleanup which of the following rivers in India ?
(A) Narmada (B) Ravi (C) Ganga
(D) Chambal (E) Krishna
Ans : (C)

23. As per estimates of the Planning Commission of India the target growth rate of 12th Five-Year Plan is set to
(A) 7 to 8% (B) 8.0% to 8.5% (C) 9% to 9.5%
(D) 10 to 10.5% (E) 11%
Ans : (C)

24. Goodluck Jonathan was recently re-elected the President of–
(A) South Africa (B) Nigeria (C) Kosovo
(D) Haiti (E) None of these
Ans : (B)

25. Which of the following schemes is not launched by the Ministry of Rural Development, Govt. of India ?
(A) National Old Age Pension Scheme (B) National Maternity Benefit Scheme
(C) National Family Benefit Scheme (D) Mid-Day Meal Scheme
(E) All are launched by Ministry of Rural Development
Ans : (D)

26. Where you are likely to find an embedded operating system ?
(A) on a desktop operating system (B) on a networked PC (C) on a network server
(D) on a PDA (E) on a mainframe
Ans : (D)

27. An online discussion group that allows direct “live” communication is known as–
(A) Webcrawler (B) chat group (C) regional service provider
(D) hyperlink (E) email
Ans : (B)

28. Which of the following is a program that uses a variety of different approaches to identify and eliminate spam ?
(A) Directory search (B) Anti-spam program (C) Web server
(D) Web storefront creation package (E) Virus
Ans : (B)

29. Connection or link to other documents or Web Pages that contain related information is called–
(A) dial-up (B) electronic commerce (C) hyperlink
(D) e-cash (E) domain name
Ans : (C)

30. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets ?
(A) Java (B) cable (C) domain name
(D) Net (E) COBOL
Ans : (A)

31. The system unit–
(A) coordinates input and output devices (B) is the container that houses electronic components
(C) is a combination of hardware and software (D) controls and manipulates data
(E) does the arithmetic operations
Ans : (C)

32. System software–
(A) allows the user to diagnose and troubleshoot the device (B) is a programming language
(C) is part of a productivity suite (D) is an optional form of software
(E) helps the computer manage internal tesources
Ans : (E)

33. Computer and communication technologies, such as communication links to the Internet that provide help and understanding to the end user is known as–
(A) presentation file (B) information technology (C) program
(D) worksheet file (E) FIP
Ans : (B)

34. Which of the following is contained on chips connected to the system board and is a holding area for data instructions and information ?
(processed data waiting to be output to secondary storage)–
(A) program (B) mouse (C) Internet
(D) memory (E) modem
Ans : (D)

35. Microsoft’s Messenger allows users to–
(A) to bypass a browser to surf the Web (B) create a blog
(C) communicate via direct live communication (D) identify and eliminate spam
(E) make graphic presentations
Ans : (C)

36. Portable computer, also known as laptop computer, weighing between 4 and 10 pounds is called–
(A) general-purpose application (B) Internet (C) scanner
(D) printer (E) notebook computer
Ans : (E)

37. The main circuit-board of the system unit is the–
(A) computer program (B) control unit (C) motherboard
(D) RAM (E) None of these
Ans : (C)

38. Which of the following is billionth of a second?
(A) Gigabyte (B) Terabyte (C) Nanosecond
(D) Microsecond (E) Terasecond
Ans : (C)

39. Online Marketing is the function of which of the following ?
(A) Purchase Section (B) Production Department (C) I.T. Department
(D) Designs Section (E) A collective function of all staff
Ans : (E)

40. Customisation is useful for–
(A) Designing customer specific products (B) Call centres (C) Publicity
(D) Motivating the staff (E) Cold calls
Ans : (A)

41. The key challenge to market-driven strategy is–
(A) Selling maximum products (B) Employing maximum DSAs
(C) Delivering superior value to customers (D) Being rigid to changes
(E) Adopting short term vision
Ans : (C)

42. Effective Selling Skills depends on–
(A) Size of the sales teams (B) Age of the sales teams (C) Peer strength
(D) Knowledge level of the sales team (E) Educational level of the sales team
Ans : (C)

43. Generation of sales leads can be improved by–
(A) Being very talkative (B) Increasing personal and professional contacts
(C) Being passive (D) Engaging Recovery Agents
(E) Product designs
Ans : (B)

44. A Market Plan is–
(A) Performance Appraisal of marketing staff (B) Company Prospectus
(C) Documented marketing strategies (D) Business targets
(E) Call centre
Ans : (C)

45. Marketing channels mean–
(A) Delivery objects (B) Sales targets (C) Delivery outlets
(D) Delivery boys (E) Sales teams
Ans : (C)

46. Social Marketing means–
(A) Share market prices (B) Marketing by the entire society (C) Internet Marketing
(D) Marketing for a social cause (E) Society bye-laws
Ans : (D)

47. Service Marketing is the same as–
(A) Internet Marketing (B) Telemarketing (C) Internal Marketing
(D) Relationship Marketing (E) Transaction Marketing
Ans : (D)

48. Market-driven strategies include–
(A) identifying problems (B) Planning marketing tactics of peers
(C) Positioning the organisation and its brands in the market place
(D) Internal marketing (E) Selling old products
Ans : (C)

49. Innovation in marketing is same as–
(A) Motivation (B) Perspiration (C) Aspiration
(D) Creativity (E) Team work
Ans : (D)

50. Personal Loans can be canvassed among–
(A) Salaried persons (B) Pensioners (C) Foreign Nationals
(D) NRI customers (E) Non-customers
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *