SBI Clerk Exam General Awareness Questions with Answers

State Bank of India Clerical Staff Recruitment Exam 2012
General Awareness Solved Paper

1. Shri Mukul Roy who was inducted in the Union Cabinet belongs to which of the following political parties ?
(A) Communist Party (M) (B) Samajwadi Party (C) All India Trinamool Congress
(D) Congress (I) (E) Janata Dal
Ans : (C)

2. Providing bank finance to Self Help Groups (SHGs) is considered a part of–
(A) Micro Credit (B) Agricultural Finance (C) Mobile Banking
(D) Rural Banking (E) None of these
Ans : (A)

3. Which of the following is a function of the Reserve Bank of India?
(A) Issuing Kisan Credit Cards (B) Issuing Aadhar Cards (C) Acting as Banker’s Bank
(D) Deciding the slabs of personal income tax (E) Issuing National Savings Certificates
Ans : (C)

4. “The only way Greece can survive is to dramatically boost trade with Turkey” was the headline in a major newspaper. Why Turkey has to advise Greece like this ?
(A) Greece is passing through an economic crisis. Turkey wants to help it by more imports.
(B) Turkey which is a powerful nation has attacked Greece to settle a long pending border dispute with it.
(C) Greece and Turkey are partners in a plan launched by the IMF to rescue Greece from economic crisis.
(D) Greece has refused to honour an old trade agreement with Turkey. Hence Turkey is threatening Greece
(E) Turkey’s survival depends on Greece
Ans : (A)

5. Who among the following represented India in Conventional Indo-Russia Meet, organised in December 2011?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi (C) Mr. S. M. Krishna
(D) Mr. P. Chidambaram (E) None of these
Ans : (E)

6. Which of the following is the purpose of creating Eurozone Financial Stability Facility (EFSF) created by European Union (EU) ?
(A) To provide financial aid to member countries in case of crisis
(B) To ensure that the EURO does not get depreciated against pound sterling and/or yen
(C) To ensure that no non-euro member country enters into any currency swap agreement with euro members.
(D) To ensure that there is no shortage of essential goods and food products in euro zone countries.
(E) To pressurise UK to adopt Euro as its official currency
Ans : (A)

7. Which of the following countries had shown interest in purchasing nuclear reactors from India ? (The efforts are/were being made to finalise the deal) ?
(A) Russia (B) China (C) Turkey
(D) Kazakhstan (E) Bangladesh
Ans : (D)

8. Which of the following countries has launched a new index–Comparative Rating Index of Sovereigns (CRIS) ?
(A) USA (B) India (C) China
(D) Japan (E) Britain
Ans : (B)

9. Which of the following is the literacy rate in India as per new data released by the Census Commission ? About
(A) 60% (B) 68% (C) 70%
(D) 75% (E) 83%
Ans : (D)

10. Which of the following countries in India’s neighbourhood has agreed that Indians staying in the border areas will be allowed to visit up to 16 km. inside its boundary without obtaining visa/permits?
(A) Bangladesh (B) Nepal (C) China
(D) Myanmar (E) Pakistan
Ans : (D)

11. Sheikh Hasina who was on a two-day visit to Tripura in January 2012, is the present–
(A) President of Bangladesh (B) Prime Minister of Bangladesh (C) President of Indonesia
(D) Prime Minister of Indonesia (E) None of these
Ans : (B)

12. Who among the following is designated as the next Army General of India and will take charge in July 2012 ?
(A) Gen. V. K. Singh (B) Gen. Bikram Singh (C) Gen. Deepak Kapoor
(D) Gen. Joginder J. Singh (E) None of these
Ans : (B)

13. Who among the following is the Minister of Foreign Affairs of India at present ?
(A) Dr. Manmohan Singh (B) Shri Kapil Sibal (C) Shri Kamal Nath
(D) Shri S. M. Krishna (E) None of these
Ans : (D)

14. India got Olympic 2012 berth in Hockey after defeating which of the following countries in qualifying rounds held in February 2012 ?
(A) Pakistan (B) France (C) Spain
(D) England (E) South Korea
Ans : (B)

15. Who among the following won the Australian Open 2012, Men’s Singles title ?
(A) David Ferrer (B) Rafael Nadal (C) Novak Djokovic
(D) Leander Paes (E) Radek Stepanek
Ans : (C)

16. Who among the following won the Best Actress Award in 57th Filmfare Awards Function held in January 2012 ?
(A) Vidya Balan (B) Priyanka Chopra (C) Parineeti Chopra
(D) Rani Mukherjee (E) Neha Dhupia
Ans : (A)

17. Anup Jalota who was awarded Padrm Shri in 2012, is a well-known–
(A) industrialist (B) medical professional (C) social worker
(D) playback singer (E) politician
Ans : (D)

18. The members of the Rajya Sabha are elected for a period of
(A) 4 years (B) 5 years (C) 6 years
(D) 2 1/2 years (E) till the age of 65
Ans : (C)

19. Who represented India in 17th Summit of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) held in November 2011 in Maldives?
(A) Smt. Pratibha Patil (B) Smt. Sonia Gandhi (C) Dr. Manrnohan Singh
(D) Shri Pranab Mukherjee (E) Shri P. Chidambaram
Ans : (C)

20. Victoria Azarenka’s name was in news recently. She is a well-known–
(A) Cine actress (B) Lawn Tennis Player (C) Author
(D) Politician of Spain (E) Chess Player
Ans : (B)

21. Which among the following agencies/organisations will act as Regulator of Micro-finance Institutions in India?
Ans : (B)

22. The 3rd Summit of BRICS was organised in 2011 in–
(A) China (B) India (C) Brazil
(D) South Africa (E) Russia
Ans : (A)

23. Which of the following days is observed as ‘World Population Day’ every year?
(A) 11th March (B) 11th July (C) 11th August
(D) 10th January (E) 10th July
Ans : (B)

24. The 38th Summit of ‘G-8’ is being organised in which of the following countries in May 2012?
(A) Canada (B) Germany (C) China
(D) France (E) USA
Ans : (E)

25. What is the Bank Rate at present?
(A) 5% (B) 5.5% (C) 6%
(D) 6.5% (E) None of these
Ans : (E)

26. Which of the following schemes/programmes is launched to develop rural infrastrucrure in India?
(A) MG National Rural Employment Guarantee Act (B) Bharat Nirman
(C) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (D) Total Sanitation Campaign (E) Indira Awas Yojana
Ans : (B)

27. Which of the following terms is not used in the field of banking and finance?
(A) Real Time Gross Settlement (B) Special Drawing Rights (C) Ways and Means Advance
(D) Amplitude (E) Open Market Operations
Ans : (D)

28. Who among the following is the winner of Pulitzer Prize for Literature in 2011 ?
(A) Bob Dylan (B) Hank Williams (C) Janathan Dee
(D) Lee C. Bollinger (E) Jennifer Egan
Ans : (E)

29. Who among the following is the Chief Election Commissioner of India at present?
(A) Shri Navin Chawla (B) Shri S.V. Quraishi (C) Shri Ajit Seth
(D) Shri Vinod Rai (E) None of these
Ans : (E)

30. Which of the following is true about the Railway Budget 2012-13 finally passed by the Parliament?
(A) No hike in passenger fares up to 3rd AC
(B) 30 new trains introduced on Delhi/Mumbai route
(C) Three new Shatabdi trains introduced last year withdrawn
(D) A new zone created as Central Railway divided in two zones South Central and Central Main
(E) All of these
Ans : (A)

31. Which of the following countries is not a member of the Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) ?
(A) Angola (B) Libya (C) Bangladesh
(D) Venezuela (E) Qatar
Ans : (C)

32. Which of the following books is written by Vikram Seth ?
(A) The Golden Gate (B) A Peep into the Past (C) Between the Lines
(D) City of Joy (E) Revolution 2020
Ans : (A)

33. Which of the following awards is given for contribution in the field of literature ?
(A) Kirti Chakra (B) Jamnalal Bajaj Award (C) S. S. Bhatnagar Award
(D) Saraswati Samman (E) Kalidas Samman
Ans : (D)

34. Which of the following combinations of the States and their Chief Ministers (at present) is not correct?
(A) Uttar Pradesh – Akhilesh Yadav
(B) Rajasthan – Ashok Gehlot
(C) Himachal Pradesh – Shanta Kumar
(D) West Bengal – Mamata Banerjee
(E) All are correct
Ans : (C)

35. Which of the following terms is not used in the game of cricket ?
(A) Bouncer (B) Hit wicket (C) Cover Point
(D) Leg Spinner (E) Jockey
Ans : (E)

36. Which of the following is the Unit of work?
(A) Ohm (B) Ampere (C) Coulomb
(D) Newton (E) Joule
Ans : (E)

37. When the expenditure of the government exceeds the revenue, the difference of balance between the two is called–
(A) Balance of payment (B) Deflation (C) Devaluation
(D) Budget deficit (E) Depreciation
Ans : (D)

38. What does the letter ‘C’ denote in the term ‘ECB’ as used in the banking and financial operations ?
(A) Cartel (B) Credit (C) Control
(D) Caution (E) Commercial
Ans : (E)

39. Who among the following is the Secretary of State (Foreign Minister) of USA at present?
(A) Mr. Barak Obama (B) Mr. Jean Claude (C) Mrs. Hillary Clinton
(D) Mr. David Cameron (E) None of these
Ans : (C)

40. Which of the following cups/trophies is used in the game of Lawn Tennis?
(A) Duleep Trophy (B) D C M Trophy (C) Ryder Cup
(D) Merdeka Cup (E) Wimbledon Cup
Ans : (E)


Comments & Contact Form


Email *

Message *