National Defence Academy and Naval Academy Exam Paper

Union Public Service Commission
National Defence Academy and Naval Academy Exam 2012
General Knowledge Solved Paper

( Previous Questions No. 1-50 )
51. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Magnet)
A. Artificial magnet B. Permanent magnet
C. Temporary magnet D. Earth as a magnet
List II (Property)
1. Long lived 2. Lasts for infinitely long period
3. Short lived 4. Induced magnet
Code:
A B C D
(A) 3 1 4 2
(B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3
(D) 2 4 1 3
Ans : (A)

52. A body weighs 5 kg on equator. At the poles it is likely to weigh–
(A) 5 kg (B) less than 5 kg but not zero
(C) 0 kg (D) more than 5 kg
Ans : (D)

53. The polarity of an unmarked horse shoe magnet can be determined by using–
(A) a charged glass rod (B) a magnetic compass
(C) an electroscope (D) another unmarked bar magnet
Ans : (B)

54. A staircase has 5 steps each 10 cm high and 10 cm wide. What is the minimum horizontal velocity to be given to the ball so that it hits directly the lowest plane from the top of the staircase? (g = 10 ms2)
(A) 2 ms-1 (B) 1 ms-1
(C) √2 ms-1 (D) ½ ms-1
Ans : (B)

55. Consider the following statements–
1. If a piece of bar magnet is broken into two equally long pieces, the pieces will not lose the magnetic properties.
2. Magnetic properties of a substance lie in the atomic level.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

56. Consider the following circuit–

The current flowing through each of the resistors connected in the above circuit is–
(A) 2A (B) 1A
(C) 9A (D) 4A
Ans : (A)

57. Consider the following statements–
The state government shall appoint a Finance Commission to review the financial position of the Panchayats and to make recommendations as to–
1. the distribution between the state and Panchayats of the net proceeds of taxes, tolls and fees leviable by the states.
2. the determination of the taxes, duties, tolls and fees which may be assigned to the Panchayats.
3. the principles that will determine grant-in-aid to the Panchayats.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only (B) 2 and 3 only
(C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans : (D)

58. Which one among the following monuments was earlier known as ‘All India War Memorial’ ?
(A) Gateway of India (B) India Gate
(C) Charminar (D) Lal Quila
Ans : (B)

59. Which of the following statements regarding the Preamble of the Constitution of India is/are correct?
1. The Preamble is an integral part of the Constitution.
2. The words ‘secular’ and ‘socialist’ have been a part of the Preamble since its inception.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (A)

60. Normally the Parliament can legislate on the subjects enumerated in–
(A) the Union List (B) the Concurrent List
(C) the State List (D) the Union as well as the Concurrent List
Ans : (D)

61. Which one among the following statements relating to the Home Rule movement is not correct ?
(A) The movement, instead of going forward after its great advance in 1917, gradually declined in 1918
(B) Annie Besant, ‘the leader of the movement did not oppose the entry of extremists
(C) The movement became weaker and weaker because of the continuous differences of opinion among the nationalist leaders
(D) The movement was again revived by Mahatma Gandhi
Ans : (D)

62. Why did Gandhiji go to Champaran ?
(A) To launch a Saryagraha movement (B) To launch a non-cooperation movement
(C) To enquire into the grievances of the indigo cultivators (D) To fight against the zamindars
Ans : (C)

63. Which one among the following was the fundamental cause of the first Karnataka War between the British and the French ?
(A) Participation of the English and the French in the native politics of Karnataka
(B) The ambition of Dupleix to drive out the English from the South
(C) The trade rivalry between the English and the French
(D) The war of Austrian succession because of which Britain and France became each other’s enemy in every part of the world
Ans : (D)

64. Which one among the following cities was the best producer of silk cloth under Gupta reign?
(A) Pataliputra (B) Murshidabad
(C) Ghazipur (D) Varanasi
Ans : (B)

65. Which one among the following is not correct about the cave paintings at Ajanta ?
(A) Scenes have no dividing frame and blend into each other
(B) Scenes are both religious and secular in nature
(C) The influence of the Gandhara art is seen
(D) Scenes mostly depict tales from Jatakas
Ans : (C)

66. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of–
(A) members of both Houses of Parliament
(B) members of Rajya Sabha only
(C) elected members of both Houses of Parliament
(D) elected members of Lok Sabha only
Ans : (A)

67. Who among the following has a right to speak and otherwise take part in proceedings of either House of Parliament and to be a member of any parliamentary committee but is not entitled to vote?
(A) Chairman, Finance Commission (B) The Attorney. General
(C) The Comptroller and Auditor-General (D) The Chief Election Commissioner
Ans : (B)

68. Which one among the following countries is not touched by the Stilwell Road constructed during the World War II ?
(A) Myanmar (B) Thailand
(C) China (D) India
Ans : (B)

69. Which one among the following wars ended by the Treaty of Salbai ?
(A) First Maratha War (B) Second Maratha War
(C) Third Maratha War (D) Fourth Mysore War
Ans : (A)

70. Navroze is a festival celebrated in India by the–
(A) Hindus (B) Muslims
(C) Parsis (D) Chris tians
Ans : (C)

71. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (River)
A. Volga B. Dnieper C. Rhine D. Don
List II (Sea)
1. Sea of Azov 2. Black Sea 3. Caspian Sea 4. Mediterranean Sea
Code:
A B C D
(A) 1 4 2 3
(B) 1 2 4 3
(C) 3 2 4 1
(D) 3 4 2 1
Ans : (C)

72. Which one among the following transitions is associated with the largest change in energy in hydrogen atom ?
(A) n = 5 to n = 3 (B) n = 2 to n = 1
(C) n = 3 to n = 2 (D) n = 4 to n = 2
Ans : (B)

73. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Compound)
A. Cellulose nitrate B. Potassium sulphate C. Potassium salt of fatty acids D. Calcium oxide
List II (Use)
1. Soft soap 2. Gun powder 3. Fertiliser 4. Glass
Code:
A B C D
(A) 2 3 1 4
(B) 2 1 3 4
(C) 4 1 3 2
(D) 4 3 1 4
Ans : (A)

74. Which one among the following does not have an allotrope ?
(A) Oxygen (B) Sulphur
(C) Nitrogen(D) Carbon
Ans : (C)

75. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Scientist)
A. Goldstein B. Chadwick C. J J Thomson D. John palton
List II (Discovery)
1. Atomic theory 2. Proton 3. Neutron 4. Electron
Code:
A B C D
(A) 2 3 4 1
(B) 2 4 3 1
(C) 1 4 3 2
(D) 1 3 4 2
Ans : (A)

76. Consider the following statements–
1. Diamond is hard and graphite is soft.
2. Diamond is soft and graphite is hard.
3. Diamond is a bad conductor but graphite is a good conductor.
4. Diamond is a good conductor but graphite is a bad conductor.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 and 3 (B) 1 only
(C) 2 and 3 (D) 1 and 4
Ans : (A)

77. The most important raw materials used in the manufacture of cement are–
(A) Potassium nitrate, charcoal and sulphur
(B) Limestone, clay and gypsum
(C) Transition metal oxides, sodium hydroxide or potassium hydroxide
(D) Limestone, sodium carbonate and silica
Ans : (B)

78. Which one among the following equations is correctly balanced ?
(A) NaOH + Al + H2O→ 2H2 + NaAlO2
(B) 2NaOH + 2Al + 2 H2O→ 3H2 + 2NaAlO2
(C) 2NaOH + 2Al + 3 H2O→ 4H2 + 2NaAlO2
(D) 2NaOH + 2Al + H2O→ H2 + 2NaAlO2
Ans : (B)

79. Three elements Na, S and O combine to form a compound Na2SO3. What is the valency of S in this compound?
(A) 2+ (B) 4+
(C) 6+ (D) 8+
Ans : (B)

80. Which one among the following is the equivalent weight of sulphuric acid?
(Atomic weight: H = 1, S = 32, O=16)
(A) 98 (B) 60
(C) 100 (D) 49
Ans : (D)

81. Deionised water is produced by–
(A) Calgon process (B) Ion-exchange resin process
(C) Clark’s process (D) Permutit process
Ans : (C)

82. Which one among the following is a double salt ?
(A) K4[Fe(CN)6] (B) K2SO4•Al2 (SO4)3•24H2O
(C) CuSO4•5H2O (D) NaCl
Ans : (B)

83. Which one among the following is the correct order of strength of acids?
(A) H2SO4> H3PO3 > CH3COOH
(B) H3PO3 > H2SO4> CH3COOH
(C) CH3COOH > H3PO3 > H2SO4
(D) CH3COOH > H2SO4> H3PO3
Ans : (A)

84. Given below is an approximate composition of a substance–
CaO 60-70%
SiO2 20-25%
Al2O3 5-10%
Fe2O3 2-3%
The substance is
(A) Plaster of Paris (B) Cement
(C) Marble Stone (D) Quartz
Ans : (B)

85. In KMnO4 molecule, the oxidation states of the elements Potassium (K), Manganese (Mn) and Oxygen (O) are respectively–
(A) + 1, + 5, – 2 (B) + 1, + 7, – 2
(C) 0, 0, 0 (D) + 1, + 7, 0
Ans : (B)

86. Which of the following statements is/are correct?
1. Inter-Tropical Convergence Zone is a low pressure belt which forms an important zone of contact over Northern India and Pakistan.
2. Inter-Tropical Convergence Zone invites inflow of winds from different directions.
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 and 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (B)

87. Consider the following characteristics of industries–
1. They can be located in a wide variety of places.
2. They are not dependent on any specific raw material.
3. They are generally not polluting industries.
4. The most important factor in their location is accessibility.
Which one of the following types of industries has the above characteristics?
(A) Market oriented (B) Foot loose
(C) Sunset (D) Sunrise
Ans : (B)

88. Consider the following statements regarding EI Nino effect on Indian Monsoon–
1. The surface temperature goes up in the Southern Pacific Ocean and there is deficient rainfall in India.
2. The Walker Circulation shifts eastward from its normal position and reduces monsoon rainfall in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(A) 1 only (B) 2 only
(C) Both 1 rand 2 (D) Neither 1 nor 2
Ans : (C)

89. In which among the following terrains the bore wells and canals can be dug easily ?
(A) Gneiss, granites and basaltic terrain of Peninsular India
(B) Rolling and dotted hilly terrain of North-East India
(C) Soft alluvium of the Northern Plains
(D) Confined aquifer below the normal water table
Ans : (C)

90. Wide range and variability in rainfall, torrential in character, reversal of winds and uncertain arrival are the characteristics of–
(A) Westerlies (B) Trade winds
(C) Monsoon (D) Anti trade winds
Ans : (C)

91. Which of the following statements is/are correct?
1. The local time of Itanagar (Arunachal Pradesh) is about two hours ahead than Dwarka (Gujarat).
2. The local time at Chennai (Tamil Nadu) and Lucknow (Uttar Pradesh) is almost same.
3. The local time of Mumbai (Maharashtra) is one hour ahead than Kolkata (West Bengal).
Select the correct answer using the code given below–
(A) 1 and 2 only (B) 2 only
(C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans : (A)

92. Mackeral sky is associated with cloud type–
(A) Cumulo-nimbus (B) Strata-cumulus
(C) Alto-cumulus (D) Cirro-cumulus
Ans : (c/d)

93. The average surface temperature of the earth’s surface is–
(A) 10°C (B) 15°C
(C) 8°C (D) 5°C
Ans : (B)

94. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Atomic poser station)
A. Narora B. Rana Pratap Sagar C. Tarapur D. Kalpakkam
List II (Position in map)
Code:
A B C D
(A) 2 4 3 1
(B) 1 3 4 2
(C) 2 3 4 1
(D) 1 4 3 2
Ans : (C)

95. Ferral’s law is related to deflection of–
(A) cold air-mass (B) hot air-mass
(C) monsoon air-mass (D) trade wind and ocean currents
Ans : (D)

96. The grassland region of South Africa is known as–
(A) Selvas (B) Downs
(C) Veldt (D) Llanos
Ans : (C)

97. In India, the Tropical Savanah (AW) type of climate prevails largely in–
(A) Rajasthan desert region (B) Peninsular plateau region
(C) Jammu and Kashmir region (D) North-Eastern region
Ans : (B)

98. The Nokrek biosphere reserve is located in–
(A) Arunachal Pradesh (B) Assam
(C) Sikkim (D) Meghalaya
Ans : (D)

99. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists–
List I (Place)
A. Jabalpur B. Bengaluru C. Modinagar D. Ballarpur
List II (Industry)
1. Petro-chemical 2. Information Technology 3. Paper 4. Automobile
Code:
A B C D
(A) 4 1 2 3
(B) 3 1 2 4
(C) 3 2 1 4
(D) 4 2 1 3
Ans : (D)

100. Where is Aghil Pass located?
(A) Nepal Himalayas (B) Sikkim Himalayas
(C) Eastern Himalayas (D) Trans Himalayas
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *