MAT General Knowledge Question Paper and Answers 2012

Management Aptitude Test (MAT) 2012
Conducted By All India Management Association 

General Knowledge Solved Question Paper

1. Christian Louboutin, who designed the shoe named ‘Bollywoody’ is based in–
(A) France (B) Italy
(C) Russia (D) Romania
Ans : (A)

2. Who has developed the world’s first hydrogen-powered three-wheeler, HyAlfa which was showcased at Delhi Auto Expo 2012 ?
(A) UN Industrial Development Organisation
(B) International Centre for Hydrogen Energy Technologies
(C) Mahindra and Mahindra and IIT-Delhi
(D) All these
Ans : (D)

3. “You look the world, we look after you” is the tag line of which brand?
(A) Microsoft (B) LIC
(C) SOTC (D) Bharti Airtel
Ans : (C)

4. Recently, Iran’s first nuclear power plant has started contributing to its national grid. Where in Iran is it located?
(A) Siraf (B) Bushehr
(C) Knvormuj (D) Borazjan
Ans : (B)

5. Infocrossing was acquired by–
(A) Wipro (B) JSW Steel
(C) Craves Software International (D) Godrej Sana Lee
Ans : (A)

6. Boston Communications Group was acquired by–
(A) Elder Pharmaceutical (B) Megasoft
(C) Novo Zymes (D) Wipro
Ans : (B)

7. MTV Networks India was acquired by–
(A) The Television 18 group (B) Reliance Communications
(C) Punjab Chemicals and Crop Protection (D) Fashion TV
Ans : (A)

8. The web driven photo printing service ‘Snapfish’ is owned by–
(A) HP (B) Microsoft
(C) Yahoo (D) Google
Ans : (A)

9. Which mobile company has signed a deal with Apple to sell their iPhone in India?
(A) Vodaphone (B) RCom
(C) Airtel (D) Idea
Ans : (A)

10. Which one of the following is the most famous product of Harley Davidson?
(A) Cars (B) Motorcycles
(C) Jackets (D) Helicopters
Ans : (B)

11. In IPL-5, Kevin Pietersen has been selected to play with which team ?
(A) Delhi Daredevils (B) Deccan Chargers
(C) Rajasthan Royals (D) Royal Challengers
Ans : (A)

12. Who partnered Leander Paes to win Chennai Open Tennis Championship in January 2012 ?
(A) Janko Tipsarevic (B) Mahesh Bhupathi
(C) Andy Ram (D) Rohan Bopanna
Ans : (A)

13. Which player has won FIFA’s Ballon d’Or Trophy for the straight third time as world’s Best Player in 2011 ?
(A) Lionel Messi (B) Xavi Hernandez
(C) Christiano Ronaldo (D) Carlos Tevez
Ans : (A)

14. Who was the first Indian to win the World Amateur Billiards tide?
(A) Geet Sethi (B) Wilson Jones
(C) Michael Ferreira (D) Manoj Kothari
Ans : (B)

15. Who has won the recent Africa Open Golf tide ?
(A) Louis Oosthuizen (B) Van der Walt
(C) Retief Goosen (D) Jaco Van Zyl
Ans : (A)

16. Who is the Governor of Andhra Pradesh?
(A) E.S.L. Narasimham (B) Kiran Kumar Reddy
(C) Y.S.R. Reddy (D) Jalagam Vengala Rao
Ans : (A)

17. Who has inaugurated NCC Republic Day Camp 2012 ?
(A) Hamid Ansari (B) Pratibha Patil
(C) Mira Kumar (D) Manmohan Singh
Ans : (A)

18. Who is the Chairman of SAIL ?
(A) C. S. Verma (B) C. Rangarajan
(C) P. Chidambaram (D) Veerappa Moily
Ans : (A)

19. Kisan Ghat is the memorial ground of which political leader ?
(A) Chaudhary Charan Singh (B) Jagjivan Ram
(C) Jayaprakash Narayan (D) Rajendra Prasad
Ans : (A)

20. Who was the first Indian scientist to become the Member of Parliament ?
(A) Vikram Sarabhai (B) Sir C. V. Raman
(C) Meghnad Saha(D) S. Chandrasekhar
Ans : (C)

21. RBI’s action to reduce CRR would–
(A) increase stress on money markets.
(B) decrease stress on money markets.
(C) warrant banks to invest more in government securities.
(D) warrant increase in interest rates by banks.
Ans : (B)

22. How does RBI ease liquidity in the economy?
A. By cutting frequency of open market operations.
B. By cutting cash reserve ratio.
C. By cutting the repo and reverse repo rates.
(A) A and B (B) B and C
(C) A, B and C (D) A and C
Ans : (B)

23. Which among the following has been discontinued recently after the Cabinet decision on small saving schemes?
(A) National Savings Certificates (B) Kisan Vikas Patras
(C) Monthly Income Schemes (D) Recurring Deposit Schemes
Ans : (B)

24. Which among the following organised the annual India Economic Summit in India ?
(C) AIMA (D) World Economic Forum
Ans : (B)

25. Interest payable on Savings Bank Accounts in India is–
(A) not regulated. (B) regulated by RBI.
(C) regulated by State Governments. (D) regulated by Central Government.
Ans : (A)

26. Slogan ‘Applying Thought’ is used by?
(A) TCS (B) Wipro
(C) Infosys (D) Mahindra Satyam
Ans : (B)

27. What was the approximate pay package (equivalent in Rs.) of Apple CEO Tim Cook drawn in 2011 ?
(A) 2000 Cr (B) 800 Cr
(C) 100 Cr (D) 500 Cr
Ans : (A)

28. Which among the following is also known as a pacific Rim Trade Group?
(A) Marcosur (B) ASEAN
Ans : (C)

29. Which country’s Parliament has passed laws recently against 500 polluting companies to pay a price equivalent to US$ 22.90 A ton for carbon emissions from mid 2012 ?
(A) USA (B) Canada
(C) Australia (D) New Zealand
Ans : (C)

30. ‘Tranquility Base’ is situated on the surface of–
(A) Moon (B) Mars
(C) Jupiter (D) Saturn
Ans : (A)

31. Which of these political leaders won the Nobel Prize for Literature?
(A) Benito Mussolini (B) Woodrow Wilson
(C) Winston Churchill (D) William Gladstone
Ans : (C)

32. Who was the Danish Anatomist, whose 374th Birth Anniversary was celebrated on Jan 11 and was widely regarded as the Father of Geology ?
(A) Nicholas Steno (B) Jon Hronsky
(C) Joannes Janssonius (D) Johan Huizinga
Ans : (A)

33. What is the real name of the fictional character ‘Winnie-the-Pooh’ ?
(A) Edward Bear (B) Christopher Robin
(C) A. A. Milen (D) None of these
Ans : (C)

34. What is the name of the tallest bridge in the world ?
(A) Baluarte, Mexico (B) London Bridge, Arizona
(C) Golden Gate Bridge, California (D) Brooklyn Bridge, New York
Ans : (A)

35. Who is the Director of Agni-IV Missile?
(A) Tessy Thomas (B) Avinash Chander
(C) A.P.J. Abdul Kalam (D) S. K. Sharma
Ans : (A)

36. Who is the absolute owner of the luxury Tourist Train ‘Maharaja Express’ as per Delhi High Court ?
(A) IRCTC (B) Cox and Kings
(C) Thomsons (D) None of these
Ans : (A)

37. The tag line ‘Pure bhi Poora bhi’ belongs to–
(A) Reliance Petroleum (B) Indian oil
(C) Bharat Petroleum (D) IBP
Ans : (D)

38. The software named ‘Seamonkey’ is used in computer to–
(A) delete the virus infected flies (B) recover lost data
(C) browse the Internet (D) use as a media player
Ans : (C)

39. Which company has bagged the ICS national award for adopting governance practices ?
(C) Indian oil (D) BHEL
Ans : (A)

40. Stephen Hawking, the famous Scientist who turned 70 recently, has been working throughout his life on the theory of the origin of the Universe. What do Scientist call this theory?
(A) The Universal Truth (B) The Theory of Everything
(C) The Grand Unified Theory (D) The Theory of Universe
Ans : (B)


Comments & Contact Form


Email *

Message *