IBPS Bank Clerk CWE General Awareness 2012 Solved Paper


IBPS Common Written Examination (CWE) 2012
Bank Clerical Cadre
General Awareness Solved Paper

1. Which of the following is the Currency of Bahrain ?
(A) Peso (B) Dinar (C) Riyal
(D) Baht (5) Kwacha
Ans : (B)

2. Which of the following organisations/bodies formulates the rule of international trade among/between the nations ?
(A) World Trade Organisation (B) Asian Development Bank
(C) International Monetary Fund (D) World Bank
(5) United Nations Development Programme
Ans : (A)

3. Which of the following services is provided only by the Reserve Bank of India?
(A) Compilation of economic data (B) Issue of currency notes
(C) Purchase and sale of gold/gold coins (D) Sale of Demand Drafts
(5) Safe deposit lockers for keeping valuables
Ans : (B)

4. Which of the following Committees/Task Force was set up to suggest reforms in Banking Sector ?
(A) Task Force on Infrastructure (B) Narasimham Committee
(C) Rajinder-Sachar Committee (D) Swaminathan Committee
(5) None of these
Ans : (B)

5. Pranab Mukherjee won the Presidential election against–
(A) P. A. Sangma (B) Pratibha Pail (C) Hamid Ansari
(D) A. P. J. Abdul Kalam (5) None of these
Ans : (A)

6. ‘SEBI’ Tightens Consent Normswas the headline in some papers/magazines recently. What is the full form of SEBI ?
(A) Secured Economy Bureau of India (B) Small Economy Based Investment
(C) Securities and Exchange Board of India (D) Severe Ecological Balance and Internet
(5) Society for Ecological Balance and Internet
Ans : (C)

7. Which of the following is the Capital of Australia?
(A) Perth (B) Sydney (C) Hobart
(D) Darwin (5) Canberra
Ans : (5)

8. Which of the following nations is not the member of OPEC ?
(A) Algeria (B) Iran (C) Libya
(D) Qatar (5) France
Ans : (5)

9. Ms. Christine Lagarde is the–
(A) Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) (B) President, World Bank
(C) Secretary General of UNO (D) Foreign Minister of Russia
(5) None of these
Ans : (A)

10. Which of the following terms is used in the game of Football ?
(A) Baseline (B) Chop (C) Back Pass
(D) Drop Shot (5) Grand Slam
Ans : (C)

11. Which of the following is a Public Sector Undertaking ?
(A) AXIS Bank (B) Reliance Power (C) Hindustan Motors
(D) Indian Oil Corporation Ltd. (5) Ambuja Cements
Ans : (D)

12. Ms. Hillary Clinton who was on a visit to India in May 2012 is the Secretary of State of–
(A) Britain (B) France (C) USA
(D) Germany (5) None of these
Ans : (C)

13. The 6th World Water Forum was organised in March 2012 in–
(A) London (B) Tokyo (C) Perth
(D) Berlin (5) Marseilles
Ans : (5)

14. Which of the following countries had launched a Spy Satellite Kobalt-M in May 2012?
(A) France (B) China (C) Iran
(D) Russia (5) USA
Ans : (D)

15. Which of the following countries is the newest member of the FIFA ?
(A) South Sudan (B) Bangladesh (C) Brazil
(D) Cuba (5) Chile
Ans : (A)

16. Which of the following is the name of a Patton Tank developed in India?
(A) Agni (B) Arjun (C) Shakti
(D) Basant (5) Pawan
Ans : (B)

17. Jim Yong Kim has taken over as the new President of–
(A) World Bank (B) IMF (C) ADB
(D) UNESCO (5) Bank of America
Ans : (A)

18. How many members are nominated by the President of India to the Rajya Sabha ?
(A) 5 (B) 6 (C) 8
(D) 9 (5) None of these
Ans : (5)

19. Which of the following is a food grain grown in India ?
(A) Rose (B) Mustard (C) Sunflower
(D) Banana (5) Paddy
Ans : (5)

20. Dr. D. Subbarao is a well known name in the field of–
(A) Science & Technology (B) Politics (C) Sports
(D) Banking (5) Literature
Ans : (D)

21. Viswanathan Anand is a world famous–
(A) Cricket player (B) Chess player (C) Hockey player
(D) Golf player (5) Lawn Tennis player
Ans : (B)

22. Which of the following is decided by the RBI?
(A) Interest rate on time deposits (B) Rent of safe deposit vaults
(C) Inflation Rate (D) Dearness Allowance to Govt. Employees
(5) Cash Reserve Ratio
Ans : (5)

23. Members of the Lok Sabha are elected for a period of–
(A) 4 years (B) 5 years (C) 6 years
(D) 3 years (5) 6 1/2 years
Ans : (B)

24. Which of the following Acts ensures that every child gets school education?
(A) RTI Act (B) RTE Act (C) Apprentice Act
(D) Govt. Grants Act (5) None of these
Ans : (B)

25. Which of the following books is written by Anita Desai ?
(A) Where Shall We Go This Summer (B) A General and His Army
(C) An Eye to China (D) Between Hope and History (5) Coolie
Ans : (A)

26. Which of the following Awards is given to Cine persons for their life time achievement ?
(A) Saraswati Samman (B) Kalidas Samman (C) Arjuna Award
(D) Dada Saheb Phalke Award (5) Kirti Chakra
Ans : (D)

27. Commonwealth Games-2014 will be organised in–
(A) London (B) New Delhi (C) Glasgow
(D) Toronto (5) Wellington
Ans : (C)

28. Who among the following is a Cabinet Minister in Union Cabinet?
(A) Sachin Pilot (B) Milind Deora (C) A. K. Antony
(D) Rahul Gandhi (5) None of these
Ans : (C)

29. Which of the following statements is true about Rashtriya Swasthya Bima Yojana launched by the Government of India?
(A) This scheme is only for children upto 14 years of age
(B) Scheme was launched in 1983 but was withdrawn in 2000
(C) In 12th Five-Year Plan about 7 crore families will be provided insurance cover under the scheme
(D) All those-who are above 60 will get an insurance cover of Rs. 10 lakh
(5) None of these
Ans : (5)

30. What does the letter ‘C’ denote in the term ‘CBS’ as used in banking operations ?
(A) Central (B) Critical (C) Commercial
(D) Core (5) Capital
Ans : (D)

31. Who among the following is the Foreign Secretary of India at present ?
(A) Ajit Seth (B) S. K. Tripathi (C) Pulok Chatterjee
(D) Mukul Joshi (5) None of these
Ans : (5)

32. Who among the following was a famous author of Sanskrit language ?
(A) Kalidas (B) Mirabai (D) Tulsidas
(D) Jaidev (5) Raskhan
Ans : (C)

33. Deepika Kumari’s name is associated with–
(A) Swimming (B) Archery (C) Billiards
(D) Golf (5) Cricket
Ans : (B)

34. Which of the following countries has imposed new sanctions on Iran and Syria?
(A) India (B) Sri Lanka (C) Russia
(D) USA (5) South Africa
Ans : (D)

35. Which of the following places in India does not have a nuclear power plant?
(A) Narora (B) Rawatbhata (C) Silchar
(D) Tarapore (5) Kalpakkam
Ans : (C)

36. Who among the following is from Trinamool Congress Party ?
(A) Srikant Jena (B) Navin Jindal (C) Gurudas Dasgupta
(D) Dinesh Trivedi (5) Sanjay Nirupam
Ans : (D)

37. Which of the following terms is not associated with banking/finance?
(A) RTGS (B) SLR (C) Repo Rate
(D) Credit (5) LBW
Ans : (5)

38. Oscar Awards are given in the field of–
(A) Economics (B) Social Service (C) Literature
(D) Films (5) Sports
Ans : (D)

39. Which of the following Cups/Trophies is associated with the game of Cricket?
(A) Ranji Trophy (B) Davis Cup (C) Thomas Cup
(D) Nehru Trophy (5) Agha Khan Cup
Ans : (A)

40. Which of the following is a Union Territory of India ?
(A) Uttarakhand (B) Chandigarh (C) Himachal Pradesh
(D) Kerala (5) West Bengal
Ans : (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *