Bihar TET Solved Question Paper English Language

Bihar TET Exam 2011 (Held on 20-12-2011) First Bach (for I-V)
English Language Solved Paper

1. Which sentence has no mistake ?
(A) The man thought he was in the desert.
(B) The man thought was on the desert
(C) The man is thinking he was on the desert now
(D) The man thought he was in the dessert

2. Which sentence has an error ?
(A) The bus went down the mountain road slowly
(B) The train goes swiftly through the tunnels
(C) The ship sails under the water smoothly
(D) The airplane flies high in the sky

3. The letters in steam can be rearranged to make which word meaning friends ?
(A) meats (B) mates
(C) stame (D) astem

4. Choose the word closest in sound to the italicized word.
The tennis court was painted with a..........of pain.
(A) quote (B) coyote
(C) coat (D) cot

5. The opposite of the word ‘dear’ is.
(A) expensive (B) cheap
(C) darling (D) sweet

6. Which word means ‘the sound goats make’ ?
(A) Blate (B) Bleat
(C) Balet (D) Ablet

7. According to Piaget there are four major cognitive stages. Which are the correct stages ?
(A) Sensorimotor, pre-operational, concrete operations and formal operations
(B) Sensorimotor, post-operational, concrete operations and formal operations
(C) Emotional, pre-operational, concrete operations and formal operations
(D) Sensorimotor, pre-operational, concrete operations and tangible operations

8. Which of the following statements is correct ?
(A) Piaget—language is a symptom of existing cognitive structures of the children
(B) Bruner—language is crucial for mental development and is not merely a symptom of underlying cognitive structures.
(C) Chomsky—language is the result of our uniquely human bioogical inheritance called LAD.
(D) Skinner—language acquisition in terms of learning principles or more particularly his operant conditioning techniques.

9. Experiential Learning refers to.
(A) experience as the source of learning
(B) learning takes place before experiencing something
(C) learning takes place before experience
(D) learning is always possible without experience.

10. Through close test.........is tested.
(A) extrapolative skills (B) creative skills
(C) listening skills (D) spelling

11. The concept of pronunciation includes
(A) sounds, vocabulary and structure
(B) sounds, stress, rhythm and intonation
(C) sounds, transcription and spelling
(D) None of these

12. intensive reading stands for.
(A) reading the text in parts or minutest details
(B) reading for pleasure
(C) reading for enrichment of vocabulary
(D) reading for developing literary sensitivity

13. Nursery rhymes at the primary level are taught to.
(A) develop vocabulary
(B) make class more meaningful
(C) introduce new sentences
(D) familiarize with the sounds

14. CCE deals with the performance of the learners in.
(A) maths and languages
(B) science and other subjects
(C) all the curricular subjects and literary activities
(D) scholastic and scholastic activities

15. English in India is treated as.
(A) classical language (B) western language
(C) associate official (D) colonial language

16. Semantics deals with.
(A) sounds (B) structure
(C) legends (D) words and their meanings

Directions : (Question Nos. 17- 20) Read the information on hot water springs and answer the question.
Why Does Hot Water Come out of the Ground ?
Water gushing from a crack in the ground is called a spring. If the water comes from deep down in the ground, it is hot. This is because the interior of the Earth is hot. Rainwater that has gone down the cracks deep into the Earth becomes heated. The hot water is then forced up out of the ground under pressure.
Some hot springs come from volcanic rock nearer the surface. These are called geysers. Hot water and steam is forced out of a tubular crack in the ground and springs out quite high in the air.
There is a geyser in Yellowstone National Park, USA, called Old Faithful. This is because it erupts every 65 minutes without fail. If reaches a height of 50 meters.

17. The passage describes.
(A) how to get hot water from the ground
(B) how geysers are manu-factured
(C) how hot water springs are formed
(D) how the Earth heats up the surface

18. The word in the passage whose meaning is opposite to ‘outer’ is.
(A) inside (B) internal
(C) interior (D) inwards

19. According to the passage, ‘geysers’ are.
(A) instruments found in the bathroom to heat water
(B) hot springs pushing out hot water and steam
(C) tubular cracks in the ground
(D) big machines inside the Earth

20. The spring in Yellowstone national Park gets its name Old Faithful because.
(A) the spring forces hot water out very regularly
(B) the spring is as faithful as a dog
(C) the spring reaches a height of 50 metres
(D) the spring is very old.

21. I had the opportunity........(see) a race brid in Ranganathitu.
(A) of see (B) to seeing
(C) of seeing (D) seeing

22. The ozone layer prevents ultraviolet rays.............the earth's atmosphere.
(A) entering into (B) from entering
(C) of entering (D)entering throught

23. Which punctuation marks should go at the end of this sentence ?
(A) ? (B) l
(C) ! (D) "

24. Which word is a noun ?
(A) Brid (B) Sing
(C) Easy (D) Blunt

25. Which set of words is arranged in the correct alphabetical order ?
(A) (B)
(C) (D)

26. Learners make pronunciation errors because.
(A) they do not make extraordinary effort
(B) they are not exposed to language lab
(C) a particular sound may not exist in the mother-tongue
(D) all of these

27. Monophthong is a type of.
(A) vowel (B) consonant
(C) morpheme (D) phoneme

28. Brainstorming technique is useful for developing.
(A) listening skills
(B) grammatical concepts
(C) vocabulary
(D) writing skills

29. Dictation tests.
(A) vocabulary
(B) spelling only
(C) handwriting
(D) aural recognition and spelling

30. Grammar is defined as.
(A) study of words and sentences
(B) the way word's are put together
(C) the study of words and their meaning
(D) science of studying lexical items.

Answers:

1. (A) 2. (B) 3. (B) 4. (C) 5. (B) 6. (B) 7. (B) 8. (B) 9. (A) 10. (A)
11. (B) 12. (C) 13. (D) 14. (A) 15. (C) 16. (D) 17. (C) 18. (C) 19. (C) 20. (A)
21. (C) 22. (B) 23. (B) 24. (A) 25. (C) 26. (D) 27. (D) 28. (D) 29. (A) 30. (B)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *