Bihar Teacher Eligibility Test (BTET) - English Solved Question Paper

Bihar Teacher Eligibility Test (BTET) Exam 2012 (Held on 29-10-2012)
English Language Solved Question Paper 

Directions :
Answer the following questions by selecting the most appropriate option.

1. ‘Prediction’ as a subskill is associated whit.
(A) Drafting (B) Summarising
(C) Note making (D) Reading

2. Minimal pairs are usually used to give practice in.
(A) Reading (B) Vocabulary
(C) Structures (D) Pronunciation

3. When a teacher uses lessons in Science and Social Science to teach language, such an approach can be termed as.
(A) Objective language teaching (B) Pluralistic language teaching
(C) Discipline-wise language teaching (D) Language across the curriculum

4. Language skills should be taught.
(A) Through imitation (B) In isolation
(C) Through clear explanations (D) In an integrated manner

5. Remedial teaching refers to teaching.
(A) To test learners periodically (B) To address gaps in learning
(C) After the regular school hours (D) To help bright learners to excel

6. A teacher gives many sentences and asks her students to arrange them into a letter using appro-priate connectors. The skill that is chiefly involved in this task is.
(A) Collecting information (B) Expanding notes
(C) Organizing (D) Rewriting

7. After reading a story on fish, if a teacher asks children to answer —‘‘Imagine you are a fish in a pond. What do you see around you ?’’ This is an example of.
(A) Comprehension (B) Cloze type question
(C) Open-ended question (D) Multiple choice question

8. Which of the following is not a study skill ?
(A) Writing formal reports (B) Note taking
(C) Using a dictionary (D) Getting information from an encyclopaedia

9. The language skills that cannot be assessed through a traditional penpapertest are.
(A) listening and speaking (B) reading and speaking
(C) writing and listening (D) reading and listening

10. A teacher uses a report from a newspaper to teach writing. The material used thus for teaching is referred to as.
(A) External material (B) Realistic material
(C) Natural material (D) Authentic material

11. When students learn a language for bright employment oppor-tunities, their motivation is.
(A) extrinsic (B) intrinsic
(C) exotic (D) eccentric

12. A child-centred classroom is characterized by.
(A) A variety of learning activities for the learners
(B) Children sitting in the certre of the classroom
(C) Children teaching other children under the supervision of the teacher
(D) Very passive teachers and active learners

13. Constructivist approach to language teaching expects the teacher to.
(A) Give pre-constructed knowledge to learners
(B) Construct his own curriculum
(C) Make learners prepare their own textbooks
(D) Help construct knowledge using their experiences

14. When a test item expects the learners to use tense forms, voice, connectors, prepositions and articles accurately, such an approach can be called.
(A) Improper grammar testing (B) Integrated grammar testing
(C) Asserted grammar practice (D) Mixed grammar task

15. Which of the following is not a legitimate purpose of assessment in education ?
(A) To find out to what extent curricular objectives have been achieved
(B) To identify individual and special needs of learners
(C) To improve the teaching-learning process
(D) To rank the learners on the basis of marks

Directions : Read the poem given below and answer the questions that follow (Q. No. 16-21) by selecting the most appropriate option.
I Build Walls
I build walls:
Walls that protect,
Walls that shield
Walls that say I shall not yield
Or reveal
Who I am or how I feel.

I build walls:
Walls that hide,
Walls that cover what's inside
Walls that stare or smile or look away,
Silent lies,
Walls that even block my eyes
From the tears I might have cried.

I build walls:
Walls that never let me
Truly touch
Those I love so very much.
Wall that need to fall !
Walls meant to be fortresses
Are prisons after all.

16. What are the walls in this poem made of ?
(A) Hidden feelings and thoughts (B) Bricks or any physical material
(C) Cement and tiles (D) Blood and flesh

17. The poet uses ‘‘walls’’ as a.
(A) Alliteration (B) Simile
(C) Personification (D) Metaphor

18. When walls act as a protection, they
(A) Surrender to strong feelings (B) Do not reveal what is inside
(C) Make one shed tears (D) Touch the ones who are truly loved

19. The expression ‘silent lies’ in the second stanza implies that.
(A) Walls lie silently around all of us (B) walls are silent
(C) Walls are liars (D) Walls make one hide one's true feelings

20. Why is it not a good idea to have these ‘‘walls’’ ?
(A) They hurt others. (B) They act as a fortress.
(C) They act as a prison and keep loved ones away (D) They are made of bricks.

21. Walls built to protect us ultimately turn into a prison. It is an example of a.
(A) Riddle (B) Satire
(C) Paradox (D) Puzzle

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 22 to 30) by selecting the most appropriate option.
The Big Ben
Every evening, some part of the British Commonwealth hears the chimes of Big Ben, largest of the bells in the clock tower of the Palace of Westminster. The bell is popularly ealld Big Ben, and it is this bell which chimes out the quarter hours to the people of London. For Britons at sea or living in distant lands, the sound of Big Ben is still a link wiht home, for the chimes are broadcast each evening by the British Broadcasting Corporation.

Big Ben has been chiming out the quarter hours now for more thatn one-and-a-half centuries. It started chimong on June 11, 1859.

At that time, the Parliament couldn't decide what to name the bell. A light-hearted Member of Parliament called attention, in a speech, to the impressive bulk of Sir Benjamin Hall, Queen Victoria's Chief Lord of the Woods and Forests.

‘‘Call it Big Ben,’’ said the speaker, and the name stuck.

Big Ben is 9 feet in diameter, 7 feet 6 inches tall, and the thickness where the hammer strikes is 8.75 inches.

The clock that regulates the chiming of Big Ben keeps good time. In 1939, the Royal Astronomer made a 290-day check on the performance of the clock. He found that during this test, the margin of error was less than two-teeth of a second in 24 hours on 93 days and greater than one second only on 16 of the 290 days.

There was an unexpected lapse on August 12, 1945, and consternation swept throught the Ministry of Works. On that dark day, the clock was five minutes slow. A flock of starlings had roosted on the minute hand.

22. Aside from popular usage, Big Ben is really the ............
(A) Name of Chief Lord of the Woods and Forests
(B) Clock tower of the Palace of Westminster
(C) Great bell in the clock tower of the Place of Westminster
(D) Exclusive radio signal of the BBC

23. The year 1959 was the .............
(A) Year in which Big Ben was restored
(B) 59th aniversary of Big Ben
(C) Last year Big Ben was heard
(D) 100th aniversary of Big Ben

24. The word ‘consternation’ used in the last paragraph stands for.
(A) Sorrow (B) Anxiety
(C) Despair (D) Alarm

25. In the Royal Astronomer's 290-day check, it was established that.
(A) The clock was maintainig accurate time on all days
(B) The clock was reasonably accurate
(C) the clock was losing time alarmingly
(D) the clock did not function properly for 93 days

26. On August , 1945, Big Ben's clock was ...............
(A) 5 minutes fast (B) Bombed
(C) 5 minutes slow (D) Being checked for accuracy

27. For te Britons at sea or living in distant lands, the Big Ben serves as a link with home. It shows that.
(A) The British are very sentimental
(B) The British are fond of travelling to far-off lands
(C) The Big Ben has become a powerful national symbol
(D) The British are very patriotic

28. People outside London can hear the chimes of the Big Ben because.
(A) The recording of the bell's chime is available all over the world
(B) The bell's sound is so loud that it can travel to all parts of the world
(C) The legendary bell has become a global phenomenon
(D) The BBC broadcasts the chimes

29. The clock lost five minutes once because.
(A) There was an unexpected lapse
(B) The maintenance was not done by the Ministry of Works
(C) It was a dark day
(D) Some starlings had roosted on the minute hand

30. ‘‘Call it Big Ben’’ can be written in passive voice as
(A) You will call it Bing Ben (B) Let it be called Big Ben
(C) People should call it Big Ben (D) We may call it Big Ben

Directions : answer the following questions by selecting the most appropriate option.

31. Comprehensive Evaluation refers to assessment of.
(A) Co-curricular activities (B) Academic subjects
(C) Both scholastic and co-scholastic areas (D) Summative assessment tests

32. A mixed ability group is heterogeneous in.
(A) Economic status (B) Gender and age
(C) Social strata (D) Knowlege and skill

33. Teachers should not give corporal punishment to learners because.
(A) It makes parents very angry
(B) It is risky
(C) It creates stress and fear in learners
(D) It is only an emotional release for the teachers

34. Pre-reading tasks are meant for.
(A) evaluating the reading skill of the learners
(B) Giving the meanings of difficult words and pharases
(C) Introducing the main idea and motivation the learners
(D) Explaining the grammatical items used in the reading text

35. When a teacher asks her students to write a letter after having a group discussion, she is.
(A) Adopting the Direct Method of languade
(B) Integrating different language skills
(C) following a traditional method
(D) likely to confuse the students

36. Speaking skill can be best developed by enabling the learners to.
(A) Read challenging and difficult texts
(B) Communicate in real-life situations
(C) Listen to the model provided by the teacher
(D) Avoid all errors while speaking

37. Curriculum is an educational programme which does not state.
(A) The lesson planing details of the topics
(B) The educational purpose of a programme
(C) The content (material, etc.), teaching strategies and learning experiences which will be necessary to achieve this purpose
(D) The means of evaluating whether these educational ends have been achieved or not

38. A good test on reading comprehension will have questions.
(A) That focus primarily on the structures and words used in the text
(B) That test the textual knowledge thoroughly
(C) That encourage learners to write answers without errors
(D) That test inference, interpretation and evaluation besides comprehension

39. Teaching grammar is useful to improve.
(A) Accuracy (B) Fluency
(C) Literacy (D) Numeracy

40. Picture comprehension is effective to promote.
(A) Artistic skill (B) Speaking skill
(C) Listening skill (D) Literary skill

41. Seating arrangement should be flexible in a language classroom because.
(A) It facilitates pair work and group work
(B) It reduces the responsibility of the teacher
(C) It helps the teacher in maintaining discipline
(D) It helps learners change their places frequently

42. Learners acquire a language by.
(A) Using the language in a natural interactive environment
(B) Analysing the structure of the language
(C) Studying the literature of that language
(D) Learning about the culture of the speakers of that language

43. All-round development of a child implies.
(A) Providing vocational education for the learner to function in any work environment
(B) Harmonious development of physical, emotional and mental faculties
(C) Specialized training to make the learner a ‘Jack of all Trades’
(D) Following the natural stages of child development

44. The most important feature of an effective language classroom is opportunity for learners to.
(A) Relax (B) Interact
(C) Evaluate (D) Imitate

45. In learning a new language, multilingualism is.
(A) A methodology
(B) An asset
(C) An interference
(D) A burden

Directions :
Read the passage given below and answer the question (Q. No. 46-51) that lollow by choosing the most appropriate option.

The study of history provides many benefits. First, we learn from the past. We may repeat mistakes, but, at least, we have the opportunity to avoid them. Second, history teaches us what questions to ask about the present. Contrary to some people's view, the study of history is not the memorization of names, dates, and places. It is the thoughtful examination of the forces that gave shaped the courses of human life. We can examine events from the past and then draw inferences about current events. History teaches us about likely outcomes.

Another benefit of the study of history is the broad range of hman experience which is covered. War and peace are certainly covered as are national and international affaires. However, matters of clture (art, literature, and music) are also included in historical study. Human nature is an important part of history: emotions like passion, greed, and insecurity have influenced the shaping of world affairs. Anyone who thinks that the study of history is boring has not really studied history.

46. By studying history we can.
(A) Question the authority
(B) Repeat mistakes
(C) Predict the future
(D) Avoid mistakes

47. Which method of teaching history would the author of this passage support ?
(A) Analyzing wars and their causes
(B) Applying historical events to modern society
(C) Using flash cards to remember specific facts
(D) Weekly quizzes on dates and events

48. History is all about.
(A) Maps, information and detailed data
(B) Memorizing names, dates and places
(C) Understanding international affairs
(D) Studying about a broad range of human experience

49. History is not boring because.
(A) It is about the mistakes we make
(B) It covers both war and peace
(C) It studies human nature and culture
(D) It is full of historical events

50. What is the main idea of this passage ?
(A) Students should study both national and international history
(B) Studying history helps us to learn from the past
(C) Studying history is not just memorization
(D) The role of history is to help students deal with real life

51. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘results’
(A) Outcomes (B) Benefits
(C) Inferences (D) Forces

Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. No. 52-60) by selecting the most appropriate option.

It is your duty to train and develop your mind and acuire knowledge, as much knowledge as you possibly can obtain. Knowledge is like a deep well, fed by perennial springs, and your Mind is the little bucket that you drop into it; you will get as much as you can assimilate. The Brain, which is the physical organ of the mind, is one of the two precious products of the aeons of Evolution: the other is the imponderable ‘Social instinct’. This wonderful Brain, whose every convolution represents millions of years of Time, really distinguishes you from the animals. Many animals have very powerfull sense organs; the eagle, the ant and the dog have keener sense of sight than Man. But no animal has a more evolved Brain and higher Intelligence. If you do not develop and use this Brain to the utmost of your power, you are more akin to the beasts than to homo-Sapiens.

Knowledge and mental self-culture will confer untold blessings upon you. You will not be the victim of superstition and demagogy in religion and politics.You will know your duty and do it. To be wise and independent in your religion and your politics, not to be doped and duped by the selfish priests and the scheming politicians of Capitalism and so called Socialism: is this not a noble aim worth striving for ? Most ment and women today are not free and wise: they are like kites flown by the priests and politicians who hold the string.

They are fleeced and fooled on account of their ignorance. Half the ills of man are dueto ignorance.

52. What, according to the passage, is the duty of human beings ?
(A) To digest knowledge
(B) To study correctly
(C) To acquire knowledge and develop the mind
(D) To make ourselves cultured

53. Mind has been compared to.
(A) A perennial spring
(B) A bucket
(C) A deep well (D) A deep sea

54. For human beings, their brain is one of the two products of evolution. The other is their.
(A) Self-culture and knowledge
(B) keener sense of sight
(C) Instinct for living in a society
(D) Physical strength

55. What is man like if he does not develop and use his brain ?
(A) He is greater than gods
(B) He is akin to the motionless statues
(C) He is like an angel
(D) He is akin to the beasts

56. What will knowledge and mental self-culture confer upon man ?
(A) Untold miseries
(B) Richness of knowledge
(C) Money and material things
(D) Many blessings

57. If on e acquires knowledge and dvelops mental self-culture, one will not be the victim of.
(A) Superstition and demagogy
(B) Breed
(C) Lust and carnal appetites
(D) Pugnacity

58. The author implies that most ment and women.
(A) Are manipulated by priests and politicians
(B) Are arrgant in their behaviour
(C) Luck social instinct
(D) do not possess capacity for free judgement

59. Pick out a word from the first paragraph that means the same as ‘inexhaustible’.
(A) Imponderable
(B) Aeons
(C) Convolution
(D) Perennial

60. The word ‘untold’ as used in the second paragraph is.
(A) An adverb (B) A verb
(C) A noun (D) An adjective

Answer : 
1. (D) 2. (C) 3. (D) 4. (D) 5. (B) 6. (C) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (A)
11. (A) 12. (A) 13. (D) 14. (B) 15. (D) 16. (A) 17. (C) 18. (B) 19. (D) 20. (C)
21. (C) 22. (C) 23. (D) 24. (A)25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (D)29. (D) 30. (B)31. (C) 32. (A) 33. (C) 34. (D) 35. (B) 36. (B) 37. (A) 38. (D) 39. (A) 40. (A)
41. (A) 42. (A) 43. (B) 44. (B) 45. (B) 46. (D) 47. (A) 48. (D) 49. (C) 50. (D)
51. (A) 52. (C) 53. (B) 54. (C) 55. (D) 56. (D) 57. (C) 58. (D) 59. (B) 60. (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *