UPSC Combined Defence Services GK Solved Paper 2013

UPSC Combined Defence Services Exam, February 2013
General Knowledge Question Solved Paper

( Previous Questions No. 1 - 60 )
61.Which parts of the earth's surface experience least variation in incoming solar radiation throughout the year ?
(a) Poles (b) Equatorial Regions
(c) Tropics of Cancer and Capricorn (d) Arctic and Antarctic Circles
Ans : (b)

62. The highest of all spring tides occurs at the time of–
(a) full or new moon in association with winter solstice
(b) full or new moon in association with equinox
(c) full or new moon in association with summer solstice
(d) winter as well as summer solstices
Ans : (c)

63. Which one among the following is not a cause of generation of ocean currents?
(a) Planetary winds (b) Variation in ocean water temperature
(c) Revolution of the earth (d) Shape and configuration of the coastlines
Ans : (c)

64. Which one among the following statements about the International Date Line is not correct?
(a) The International Date Line is largely based on the 180° meridian
(b) The difference in time between the places just either side of the International Date Line is almost one day
(c) The difference in time to the extent of one day on either side of the International Date Line is caused by inclined axis of the earth
(d) The International Date Line mostly passes through the Pacific Ocean
Ans : (c)

65. If the time of a place located on 165° E meridian is 11:00 p.m. on Sunday, what would be the time at the place located on 165° W meridian?
(a) 11:00 p.m. on Sunday (b) 12:00 noon on Sunday
(c) 1:00 a.m. on Sunday (d) 11:00 p.m. on Saturday
Ans : (d)

66. Which one among the following is not an igneous rock?
(a) Granite (b) Basalt
(c) Gabbro (d) Gneiss
Ans : (d)

67. The Karewas of Kashmir refers to which among the following types of deposits?
(a) Aeolian and glacial (b) Fluvial
(c) Lacustrine (d) Volcanic
Ans : (a)

68. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists:
List-I (Place) 
A. Kollam B. Tuticorin C. Ongole D. Nellore
List-II (Location in Map) 
Indian Map
Code: 
     A BCD
(a) 2 3 4 1
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 1 3 4 2
Ans : (*)

69. On which one among the following islands does the Negrito tribe called 'the Onge' live ?
(a) North Andaman (b) Little Andaman
(c) Little Nicobar (d) Great Nicobar
Ans : (b)

70. Veliconda Hills, which is a part of Eastern Ghats, is situated in–
(a) Odisha (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh
Ans : (d)

71. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I (Cement Production Centre) 
A. Sikka   B. Bhadrawati C. Ranchi D. Kurnool
List-II (State) 
1. Karnataka 2. Jharkhand 3. Gujarat 4. Andhra Pradesh
Code: 
     A BCD
(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 1 2 3
(d) 4 2 1 3
Ans : (a)

72. Consider the following statements :
1. In any nation, human development outcomes are a function of economic growth, social policy and poverty reduction measures at the macro-level.
2. The expansion of human development in terms of health and education attainment, reduction of income poverty and economic growth is linked in a synergistic manner.
3. Investment in health and education can enhance human functioning which can eventually alleviate income poverty by improving employability.
4. Resources generated through income poverty reduction and economic growth can be used to enhance human development.
Which of the statements given above are logical and correct?
(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 3 only
Ans : (c)

73. Whether India is experiencing inclusive growth in the true sense can be assessed by looking at–
1. the economic growth indicators of the different States of India
2. whether different social groups like the SCs, STs and Minorities are getting excluded from the development process
3. whether the government's various flagship programmes are reaching the socially excluded
4. State-by-State human development profile
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2, 3 and 4
(c) 2 and 4 only (d) 1, 3 and 4
Ans : (d)

74. Besides representation, the Parliament of India is also a deliberative body with diverse functions. Which one among the following is not a function of the Parliament of India ?
(a) Ventilating the grievances of the people
(b) Executing major policy decisions
(c) Holding the government accountable for its actions and expenditure
(d) Amending the Constitution
Ans : (c)

75. Which one among the following statements is not correct?
(a) The right conferred by Article 32 cannot be suspended except by virtue of Article 359 (1) of the Constitution of India
(b) The enforcement of Articles 20 and 21 cannot be suspended
(c) Punishments can be prescribed by a State legislation for offences under Part III of the Constitution of India
(d) The Fundamental Rights can be abrogated by law made by the Parliament with regard to members of the forces charged with the maintenance of public order
Ans : (c)

76. Which allotropy of carbon is in rigid three-dimensional structures?
(a) Graphite (b) Fullerene
(c) Diamond (d) Carbon black
Ans : (c)

77. What is the role of positive catalyst in a chemical reaction ?
(a) It increases the rate of reaction
(b) It decreases the rate of reaction
(c) It increases the yield of the products
(d) It provides better purity of the products
Ans : (a)

78. Why hard water does not give lather with soap ?
(a) Hard water contains Ca and Mg ions which form precipitate with soap
(b) Hard water contains sulphate and chloride ions which form precipitate
(c) pH of hard water is high
(d) pH of hard water is less
Ans : (a)

79. Which one among the following metals is used in fireworks to make a brilliant white light?
(a) Sodium (b) Magnesium
(c) Aluminium (d) Silver
Ans : (b)

80. Which of the following gases in the atmosphere is/are responsible for acid rains?
1. Oxides of sulphur 2. Oxides of nitrogen 3. Oxides of carbon
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 only (d) 1, 2 and 3
Ans : (a)

81. Which one among the following gases readily combines with the haemoglobin of the blood ?
(a) Methane (b) Nitrogen dioxide
(c) Carbon monoxide (d) Sulphur dioxide
Ans : (c)

82. In human, which one among the following, with reference to breathing, is correct?
(a) During inhalation, diaphragm relaxes
(b) During exhalation, thorax cavity expands
(c) During inhalation, intrapleural pressure becomes more negative
(d) Unlike inhalation, normal exhalation is an active process
Ans : (c)

83. Dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) is used to measure–
(a) spread of solid tumour (b) bone density
(c) ulcerous growth in stomach (d) extent of brain haemorrhage
Ans : (b)

84. Human blood is a viscous fluid. This-viscosity is due to–
(a) proteins in blood (b) platelets in plasma
(c) sodium in serum (d) RBC and WBC in blood
Ans : (a)

85. Cancer is more common in older people because–
(a) their immune systems have degenerated
(b) the supply of certain hormones declines with age
(c) their bodies are unable to adjust to the changing environment
(d) they have accumulated more mutations
Ans : (d)

86. What would happen if human blood becomes acidic (low pH) ?
(a) Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is increased
(b) Oxygen-carrying capacity of haemoglobin is decreased
(c) RBC count increases
(d) RBC count decreases
Ans : (b)

87. Which one among the following statements about blood transfusion is correct ?
Blood group B can give blood to–
(a) blood group B, and receive from group AB
(b) blood groups B and AB, and receive from group B
(c) blood groups B and AB, and receive from group A
(d) blood group O, and receive from group B
Ans : (b)

88. Confirmation of the presence of Higgs Boson will justify–
(a) both the standard model and superstring theory
(b) the unification of all the four fundamental forces
(c) the steady-state model of the universe
(d) the mass of the fundamental particles
Ans : (a)

89. The gastrointestinal hormones namely secretin and cholecystokinin secreted by duodenal epithelium activate respectively which organs to discharge their secretions ?
(a) Pancreas and gallbladder (b) Gallbladder and stomach
(c) Pancreas and stomach (d) Stomach and small intestine
Ans : (c)

90. Milk is unique in its nutritive value. However, it is a poor source of–
(a) calcium (b) iron
(c) copper (d) sodium
Ans : (b)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *