UPSC CDS General Knowledge Solved Paper 2013

UPSC Combined Defence Services Exam, February 2013
General Knowledge Question Solved Paper

Previous Questions No. 1 - 30 )

31. Between 1309 and 1311, Malik Kafur led two campaigns in South India. The significance of the expeditions lies in it that–
1. they reflected a high degree of boldness and spirit of adventure on the part of the Delhi rulers
2. the invaders returned to Delhi with untold wealth
3. they provided fresh geographical knowledge
4. Ala-ud-din promoted Malik Kafur to the rank of Malik-naib or Vie Regent of the Empire
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans : (c)

32. Ibn Batuta's work, Rihla, completed in 1355, is–
(a) an autobiography
(b) an account of the Delhi Sultans from Aibek to Ghiyas-ud-din Tughluq
(c) a religious text
(d) an account of trade with Morocco
Ans : (a)

33. Several socio-political organisations were formed in the 19th and 20th Centuries in India. Anguman-e-Khawatin-e-Islam, founded in the year 1914 was–
(a) All India Muslim Ladies Conference
(b) a radical wing of the All India Muslim League
(c) All India Muslim Students' Conference
(d) All India Islamic Conference
Ans : (a)

34. British colonialism in India saw the emergence of new cities. Calcutta (now Kolkata) was one of the first cities. Which of the following villages were amalgamated to form the city of Calcutta?
(a) Midnapur, Chittagong, Burdwan
(b) 24-Parganas, Kalikata, Thakurgaon
(c) Sutanuti, Kalikata, Gobindapur
(d) Midnapur, Thakurgaon, Gobindapur
Ans : (c)

35.What was ‘Ziyarat’ in the language of the Sufis ?
(a) Pilgrimage to the tombs of Sufi saints for seeking barkat (spiritual grace)
(b) Reciting divine name
(c) Offering free kitchens run on futub (unasked for charity)
(d) Setting up of auqaf (charitable trusts)
Ans : (a)

36. Which of the following was /were not related to Buddha's life ?
1. Kanthaka 2. Alara Kalama
3. Channa 4. Goshala Maskariputra
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 4 only
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans : (b)

Directions (Qs. 37-42) : The following six (6) items consist of two statements, Statement I and Statement II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below : 
Code: 
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I 
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I 
(c) Statement I is true but Statement II is false 
(d) Statement I is false but Statement II is true 

37. Statement I :
There was great exodus of Jaina monks under the leadership of Bhadrabahu to the Deccan following severe famine in the Ganga Valley towards the end of Chandragupta's reign
Statement II : 
Chandragupta Maurya joined the Jaina order as a monk.
Ans : (a)

38. Statement I : 
Mahavira initially joined a group of ascetics called Nirgranthas.
Statement II : 
The sect was founded 200 years earlier by Parsva.
Ans : (a)

39. Statement I : 
Lornash Rishi and Sudama caves in the Barabar Hills, modelled on wooden architectural prototypes, are examples of the earliest cave architecture in India.
Statement II : 
Barabar Hills caves were dedicated by Chandragupta Maurya to Ajivika monks.
Ans : (a)

40. Statement I : 
Sculptures of the Gandhara School stylistically are typically linked to the Graeco-Roman and the Parthian art of Iran.
Statement II : 
The earliest stone Buddha images in the Swat Valley pre-dated the Kushana period which suggests that certain iconographic conventions were already well-established in the pre-Kushana period.
Ans : (b)

41. Statement I : 
The Permanent Zamindari Settlement of land created a new class of landlords.
Statement II : 
The new class of landlords became strong political allies of the British and were interested in the continuance of British dominion.
Ans : (a)

42. Statement I : 
Chlorine radicals (Cl) initiate the chain reaction for ozone depletion.
Statement II :
Gaseous hypochlorous acid and chlorine are photolysed by sunlight.
Ans : (b)

43. Which chemical was an important symbol in our struggle for freedom?
(a) Glucose (b) Fertiliser
(c) Medicine (d) Sodium chloride
Ans : (d)

44. Which one among the following is responsible for the expansion of water in the ocean?
(a) Carbon dioxide (b) Nitrogen dioxide
(c) Carbon monoxide (d) Sulphur dioxide
Ans : (a)

45. Food cans are coated with tin but not with zinc because–
(a) zinc is costlier than tin (b) zinc has a higher melting point than tin
(c) zinc is more reactive than tin (d) tin is more reactive than zinc
Ans : (c)

46. Consider the following statements about Malala Yousafzai–
1. In November 2012, she was awarded with the Bravery Award by the World Peace and Prosperity Foundation.
2. The United Nations declared November 10 as 'Malala Day' in honour of her contribution in the field of girls' education.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

47. The President of India on 20th November, 2012 released a commemorative postage stamp on the occasion of Ramgopal Maheswari's birth centenary year celebration. Which of the following statements regarding Ramgopal Maheswari is/are correct?
1. He is regarded as a doyen of journalism in India.
2. He was a trusted aid of Netaji Subhas Chandra Bose and helped him in mobilising the forces of Indian National Army in Kohima.
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

48. Mention the odd man out.
(a) Didier Drogba (b) Oliver Kahn
(c) Lionel Messi (d) Cristiano Ronaldo
Ans : (b)

49. Why was Australian cricketer Michael Clarke in news recently ?
(a) He scored three triple hundreds in the year 2012
(b) He broke Sir Don Bradman and Ricky Panting's records by scoring four 200 plus runs in Test cricket in a calendar year
(c) He remained not out in his test appearances in the year 2012
(d) He had four double-century partnerships in his last four consecutive test appearances in the year 2012
Ans : (b)

50. The Government of India has recently made it mandatory for oil marketing companies to blend 5% ethanol with petrol. Which of the following is/are the likely consequence/ consequences of the policy ?
1. Lower India's dependence on fossil oil
2. Reduce fuel import bill
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

51. Consider the following statements regarding e-courts, launched recently in India :
1. They will facilitate hearing of cases via video-conferencing.
2. They will follow the same procedures that are laid out for the bench for hearing appeals in an open court.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (a)

52. Who among the following is the author of the book, ‘Sachin : Born to Bat—the Journey of Cricket’s Ultimate Centurian’?
(a) Khalid A. H. Ansari (b) Boria Majumdar
(c) Kiran Nagarkar (d) Ed Hawkins
Ans : (a)

53. Who among the following is/are the Indian writer(s) short-listed for the DSC Prize for South Asian Literature for the year 2013 ?
1. Amitabh Ghosh 2. Jeet Thayil 3. Uday Prakash
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1 only
Ans : (c)

54. Consider the following statement: “Rich countries have largely cheated the developing countries of the 30 billion dollar of funds they had committed to transfer to the poor ones between 2010 and 2012.”
Which one among the following relating to the above statement is not correct?
(a) The above statement is a report out of Oxfam research
(b) The developed nations only provided one-third of the total funding
(c) Green Peace International stated that it is a 'false start' than a 'fast start'
(d) Oxfam's research report says that levels of public climate finance are set to fall in the year 2013 compared to past three years
Ans : (*)

55. Which one among the following statements about Barack Obama is not correct ?
(a) In the year 2012, he was elected as the President of USA for the second time defeating the Republican candidate Mitt Romney
(b) He is the first African-American, President of USA
(c) He is the first Democratic President since Franklin D. Roosevelt to twice win the majority of the popular vote in CSA presidential election
(d) He is the only American President who won the Nobel Peace Prize
Ans : (d)

56. During the last part of November 2012, there was a severe fire accident which took away the lives of more than hundred people in Bangladesh. The accident occurred inside a–
(a) textile factory (b) jute factory
(c) polythene manufacturing factory
(d) cement factory
Ans : (a)

57. Who among the following was declared as the immediate future President of China, in the 18th National Congress of the Communist Party of China held in November 2012 ?
(a) Zhang Dejiang (b) Xi Jinping
(c) Liu Yunshan (d) Li Keqiang
Ans : (b)

58. Which one among the following statements about Grigori Perelman is not correct?
(a) He is a genius from Russia
(b) He rejected the offer of professorship in Princeton and Stanford University
(c) He works in the area of Cosmology
(d) He has refused to accept the 'Fields Medal' and the 'Millennium Prize' recently
Ans : (c)

59. Nobel Prize in Chemistry for the year 2012 was given for the work on–
(a) G-protein coupled receptors (b) human stem cell cloning
(c) antimalarial vaccine (d) neurotransmitters
Ans : (a)

60. 'Global Dimming' means–
(a) gradual increase of the temperature of ionosphere
(b) gradual loss of biodiversity hot spots
(c) gradual reduction in the amount of global direct irradiance at the earth surface
(d) gradual increase in the melting of ice in polar regions
Ans : (c)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *