Combined Defence Services Exam 2013 GK Solved Paper

UPSC Combined Defence Services Exam, February 2013
General Knowledge Question Solved Paper

( Previous Questions No. 1 - 90 )
91. The Government of India Act, 1919–
1. established a bicameral legislature at the Centre
2. introduced dyarchy in the provincial executive
3. introduced a federal system of government in India
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 2 only
Ans : (d)

92. Which one among the following is a Fundamental Duty of citizens under the Constitution of India ?
(a) To provide friendly cooperation to the people of the neighbouring countries
(b) To visit the monuments of national importance
(c) To defend the country and render national service when called upon to do so
(d) To know more and more about the religions of India
Ans : (c)

93. Who among the following was not associated with the foundation of the All India Trade Union Congress ?
(a) N. M. Joshi (b) Lajpat Rai
(c) V. V. Giri (d) Joseph Baptista
Ans : (c)

94. India's Look East Policy was conceived in the early 1990s at a time when India was in the process of adjusting to the post-Cold War watershed changes in the international geostrategic environment. The Look East Policy–
1. reflects both historical imperatives and contemporary compulsion of the post-Cold War new world order
2. seeks to optimise India's synergies in the extended Asia-Pacific neighbourhood
3. has led to India's participation in Asia-Pacific forums like ASEAN, East Asia Summit, BIMSTEC and other institutions
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 3 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 only
Ans : (c)

95. In his lectures on nationalism, Rabindranath Tagore argued that
1. nationalism frees men and women from narrow loyalties and bonds, and connects them to wider and better community of fellowship
2. nationalism will foster a feeling of rootedness and cultural belonging, and put an end to warmongering
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (c)

96. Several nationalist leaders in India wrote commentaries on the Bhagavad Gita to argue the case for an ethical foundation to Indian nationalism. Who among the following is an exception to it ?
(a) Sri Aurobindo (b) Mahatma Gandhi
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Ram Manohar Lohia
Ans : (d)

97. Which one among the following Committees of the Parliament of India has no members of the Rajya Sabha ?
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Public Undertakings Committee
(d) Departmentally Related Standing Committee on Finance
Ans : (b)

98. Which one among the following is not a constitutional body in India?
(a) Comptroller and Auditor-General
(b) National Commissioner of Linguistic Minorities
(c) National Commission for Scheduled Castes
(d) National Human Rights Commission
Ans : (d)

99. Consider the following statements:
1.The anti-defection law bans an elected member from voting against the explicit mandate of his/her party.
2. The anti-defection provisions do not apply if one-third of the members of a party disobey the mandate of the party and constitute themselves as a separate party.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans : (a)

100. The Constituent Assembly of India convened to prepare the Constitution of India appointed a sub-committee headed by Gopinath Bordoloi. Which of the following recommendations was/were made by the Committee ?
1. Fifth Schedule for the North-East Frontier (Assam) Tribal and Excluded Areas
2. Constitution of District Councils in all autonomous districts of Assam
3. Sixth Schedule for the North-East Frontier (Assam) Tribal and Excluded Areas
4. Demarcation of territories in North-East India
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 3 only (d) 4
Ans : (c)

101. How does participatory budgeting seek to make the functioning of local governance institutions more transparent and accountable ?
1. By allowing citizens to deliberate and negotiate over the distribution of public resources
2. By allowing citizens to play a direct role in deciding how and where resources should be spent
3. By allowing historically excluded citizens with access to important decision-making venues
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans : (a)

102. Janani Suraksha Yojana (JSY) was proposed by the Central Government under the overall umbrella of National Rural Health Mission (NRHM). Which of the following are the objectives of the scheme?
1. Provision of better diet for pregnant women from BPL families
2. To reduce overall maternal mortality ratio and infant mortality rate
3. To provide cash assistance with antenatal care during the pregnancy period
4. To provide institutional care during delivery and immediate postpartum period in a health centre
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only (d) 2, 3 and 4 only
Ans : (a)

103. Who amongst the following was put on trial for genocidal war at the United Nations International War Crime Tribunal?
(a) Augusto Pinochet (b) Paul Kagame
(c) Slobodan Milosevic (d) Ne Win
Ans : (c)

104. Which one among the following countries redefined the principles of 'Pancashila' for the purpose of domestic politics?
(a) Ghana (b) China
(c) Indonesia (d) Sri Lanka
Ans : (c)

105. The Parliament of India passed the Panchayats (Extension to Scheduled Areas) Law popularly known as PESA Law. Which one among the following statements regarding PESA Law is not correct?
(a) PESA was meant to provide self-governance in the scheduled areas
(b) PESA disempowers Gram Sabhas
(c) PESA protects the interests of the tribals
(d) PESA conducts public hearings to protect inheritance rights of the tribals.
Ans : (b)

106. Consider the following statements regarding antibiotics–
1. They are used to destroy disease-causing bacteria.
2. They can be applied to the skin, swallowed or injected to fight micro-organisms inside the body.
3. They are effective against disease-causing viruses.
4. The first antibiotic to be discovered was tetracycline.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4 (d) 1 only
Ans : (a)

107. In terms of magnetic properties, oxygen belongs to–
(a) magnetic materials (b) ferromagnetic materials
(c) paramagnetic materials (d) diamagnetic materials
Ans : (c)

108. Light-emitting diode (LED) converts–
(a) light energy into electrical energy
(b) electrical energy into light energy
(c) thermal energy into light energy
(d) mechanical energy into electrical energy
Ans : (b)

109. The Celsius temperature is a/an–
(a) relative temperature (b) absolute temperature
(c) specific temperature (d) approximate temperature
Ans : (a)

110. The gas used in a refrigerator is–
(a) cooled down on flowing (b) heated up on flowing
(c) cooled down when compressed (d) cooled down when expanded
Ans : (d)

111. If two conducting spheres are separately charged and then brought in contact–
(a) the total energy of the two spheres is conserved
(b) the total charge on the two spheres is conserved
(c) both the total energy and the total charge are conserved
(d) the final potential is always the mean of the original potential of the two spheres
Ans : (c)

112. Which type/types of pen uses/use capillary action in addition to gravity for flow of ink?
(a) Fountain pen (b) Ballpoint pen only
(c) Gel pen only (d) Both ballpoint pen and gel pen
Ans : (c)

113. Nearly 30% of the solar radiations return back to the space without contributing anything to the earth's surface temperature. This amount of radiation is known as–
(a) black body (b) tropopause
(c) earth's albedo (d) mesopause
Ans : (c)

114. The crew and passengers of a flying aircraft suffer generally from chronic obstructive pulmonary disease due to the effect of–
(a) solar radiation (b) ozone concentration
(c) nitrogen oxide (d) particulate pollutant
Ans : (d)

115. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I (Agent) 
A. Arsenic  B. Fluoride C. Dust D. Noise
List-II (Disease) 
1. Fluorosis 2. Melanosis 3. Presbycusis 4. Silicosis
Code: 
     ABCD
(a) 3 1 4 2
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 2 4 1 3
Ans : (c)

116. Which of the following statements regarding recycling is/are correct?
1. Recycling is just the collection and separation of the waste materials.
2. Recycling is the collection and separation of the materials from the waste stream and their subsequent processing to produce a marketable product.
3. Recycling leads to reduction of waste disposal cost.
Select the correct answer using the code given below–
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans : (c)

117. Which one among the following Indian rivers originates in Maharashtra and flows through Karnataka and Andhra Pradesh to meet the Bay of Bengal in Andhra coast ?
(a) Mahanadi (b) Cauvery
(c) Krishna  (d) Godavari
Ans : (c)

118. The planetary winds that blow from the subtropical high-pressure belts to the Equator are known as–
(a) westerlies (b) doldrums
(c) polar winds (d) trade winds
Ans : (d)

119. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I (Dam)
A. Ukai Dam B. Bhakta Dam C. Nagarjuna Sagar Dam D. Pandoh Dam
List-II (Rivet) 
1. Beas 2. Krishna 3. Sutlej 4. Tapi (Tapti)
Code: 
ABC D
(a) 1 3 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 4 2 3 1
Ans : (c)

120. Which one among the following is a cold ocean current?
(a) Canary Current (b) Brazil Current
(c) Gulf Stream (d) Kuroshio Current
Ans : (a)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *