UGC-NET/JRF Psychology Question Paper-III (Fully Solved)

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Psychology (Paper-III)
(Held in June 2012)

Note–This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

1. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of given codes–
List-I (Task)
(a) Free recall and recognition (b) Sentence verification task (c) Priming (d) Scanning task
List-II (Type of Memory)
1. semantic memory 2. sensory memory 3. episodic memory 4. implicit memory
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3
(B)  4
(C)  3
(D)  2
Ans : (D)

2. Development of Super-Ego according to Freud is a result of–
(A) Identification with the opposite sex parent (B) Resolution of Oedipus/Electra complex
(C) Age advancement (D) Anatomical superiority
Ans : (B)

3. Which of the following dimension/ s do not belong to Costa and McCrae's NEO-PI-R ?
1. Conscientiousness 2. Psychoticism 3. Agreeableness 4. Lie scale
Codes:
(A) 2 only  (B) 2 and 4 only (C) 1, 3 and 4 only (D) 2, 3 and 4 only
Ans : (B)

4. When information currently being learned adversely affects the retention of information acquired previously, the phenomena is referred to as–
(A) Distortion   (B) Retroactive interference (C) Proactive interference  (D) Retrieval failure
Ans : (B)

5. Read the following two statements Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below–
Assertion (A) : Median is used as a measure of scale value in method of equal appearing intervals.
Reason (R) : In normal distribution mean, median and mode are identical.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, (R) is false
(D) (A) is false, (R) is true
Ans : (B)

6. Assertion (A) : Research suggests that delay conditioning is generally the most effective method for establishing a conditioned response.
Reason (R) : Conditioned stimulus helps predict forthcoming presentation of the unconditioned Stimulus.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (A)

7. Which of the following is not a cause of forgetting ?
(A) Interference  (B) Decay (C) Selective attention  (D) Retrieval inhibition
Ans : (C)

8. Which of the following attributions of an event with positive outcome shall be optimistic (non depressogenic) ?
(A) Internal, stable and specific causes (B) External, unstable and global causes
(C) Internal, stable and global causes (D) External, unstable and specific causes
Ans : (C)

9. A child was classified as a case of mental retardation. OnDSM IV / IV (TR), this diagnosis would be recorded on–
(A) Axis I  (B) Axis II (C) Axis III  (D) Axis IV
Ans : (B)

10. Awareness of one's own thought processes enabling effective learning through correction is called–
(A) Algorithm  (B) Analogies (C) Meta cognition (D) Constructive process
Ans : (C)

11. How many subjects would be required in 3 × 3 × 2 factorial design with ten subjects per cell ?
(A) 10   (B) 18
(C) 90   (D) 180
Ans : (D)

12. Mechanistic model of growth focuses on–
1. Role of environmental input and behaviour output.
2. Evolutionary origin. 3. Quantitative increase in learned responses
Codes: 
(A) 1 and 2  (B) 1 and 3 (C) 2 and 3  (D) 1, 2 and 3
Ans : (B)

13. Selye largely ignored the Contribution of one of the following in Stress–
(A) Adrenal medulla (B) Anterior pituitary (C) Adrenal cortex (D) Chronic psychological factors
Ans : (A)

14. Which of the following clinical procedure / s is / are not based on classical conditioning ?
1. Flooding   2. Transference 3. Client centered therapy 4. Systematic desensitization
(A) 1 only  (B) 2 and 3 only (C) 1, 2 and 3 only (D) 1, 3 and 4 only
Ans : (B)

15. Annual or semi-annual ratings of each employee's performance, coupled with feedback about the ratings they receive are referred to as–
(A) Performance appraisals (B) Rating inventories
(C) Behaviourally anchored rating scales (D) Graphic rating scales
Ans : (A)

16. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below–
List-I (Hormones)
(a) Steroidal Hormones (b) Peptide hormones (c) Protein hormones  (d) Amino acid derivates
List-II (Synthesized from)
1. An amino acid 2. Long chain of amino acids 3. Fat molecule 4. Short chain of amino acids
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  2
(B)  3
(C)  1
(D)  4
Ans : (A)

17. Arrange the following needs in accordance with Maslow's hierarchy–
1. Esteem needs   2. Love-belongingness 3. Physiological needs
4. Safety needs 5. Self-actualization
(A) 3 2 1 4 5 (B) 3 2 4 1 5
(C) 3 4 1 2 5 (D) 3 4 2 1 5
Ans : (D)

18. What is true for the contention that we are normally driven to eat by the anticipated pleasure of eating ?
(A) Set point theory  (B) Negative feedback system (C) Positive incentive theory (D) Homeostatis
Ans : (C)

19. What does reduce the problem distance between starting point and the goal ?
(A) Normative – utilitarian (B) Means – end analysis
(C) Normative – logical (D) Heuristic short cuts
Ans : (B)

20. In an experiment if a light is repeatedly presented just before the electric shock is given, the animal learns–
(A) Operant escape and then operant avoidance (B) Operant avoidance and then operant escape
(C) Only operant escape (D) Only operant avoidance
Ans : (C)

21. The contention that our facial expressions influence our emotional experience, attests to which of the following hypo-theses ?
(A) Universality hypothesis of facial expressions (B) Emotional specificity hypo-thesis of ANS activity
(C) Emotional generality hypo-thesis of ANS activity (D) Facial feedback hypothesis
Ans : (D)

22. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of given codes–
List-I (Cognitive Process/System)
(a) feature based processing (b) whole based processing
(c) abstract category system (d) specific exemplar subsystem
List-II (Process/Locale)
1. right cerebral hemisphere 2. top down processing
3. bottom-up processing 4. left cerebral hemisphere
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  2
(B)  1
(C)  3
(D)  2
Ans : (B)

23. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below–
List-I (Symptom)
(a) Waxy flexibility (b) Rapid speech and flight of ideas
(c) Excessive fear of crowded places (d) Cataplexy
List-II (Disorder)
1. Agoraphobia 2. Schizophrenia 3. Narcolepsy  4. Mania
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  2
(B)  1
(C)  3
(D)  3
Ans : (D)

24. In the two-way ANOVA, with A and B as the independent variables, if the F ratio computed as MS AxB / MSw is significant, it can be concluded that–
1. Main effect of A is significant.
2. Main effect of 8 is significant.
3. Interaction effect is significant.
Codes:
(A) 3 only  (B) 1 and 2 only  (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans : (A)

25. Which among the following is a reversible lesion ?
(A) Cryogenic lesion  (B) Aspiration lesion (C) Radio Frequency lesion (D) Knife cut lesion
Ans : (A)

26. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of codes given below–
List-I (Type of Bias)
(a) Anchoring (b) Hind sight (c) Framing (d) Representativeness
List-II (Decision)
1. Making estimates from an initial value
2. Adjusting past events by current knowledge
3. Phrasing of situation guides biased decision
4. Most stereotypical exemplars are selected
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3
(B)  4
(C)  1
(D)  4
Ans : (D)

27. Arrange different types of 'Play' in an increasing order of cognitive complexity–
1. Constructive 2. Dramatic 3. Functional  4. Games
(A) 2 1 3 4 (B) 2 3 1 4
(C) 1 2 3 4 (D) 1 3 2 4
Ans : (B)

28. Some people believe that certain objects bring luck and help them in being successful. Such superstitions may be the result of–
(A) insight  (B) a programme of bebaviour modification
(C) autoshaping (D) toten economy systems
Ans : (C)

29. Assertion (A) : Fear of stress prior to surgery has been associated with slower post surgical recovery, including delays in wound healing.
Reason (R) : Psychological factors can influence physical illness.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (B)

30. The way in which a child's efforts to master a new or challenging
task is supported in a flexible and contingent way by teachers, parents or more competent persons is called–
(A) Scaffolding (B) Social influence
(C) Social mediation (D) Social referencing
Ans : (A)

31. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Term in factor   Meaning/ analysis Example
(A) Factor extraction method  –Principal axes
(B) Factor rotation method  –Promax
(C) Inter factor correlation  –Correlation between orthogonal factors
(D) Cattell's scree   –Plot to decide number of factors retained for interpretation
Ans : (C)

32. Choose the right sequence for stages of a sleep bout.
(A) II III IV REM (B) III II REM II
(C) REM II III I (D) I II III REM
Ans : (B)

33. Child using whole arm movement in writing before he uses his fingers in holding a pen or pencil is indicative of–
(A) Proximo – Distal Principle (B) Cephalo – Caudal Principle
(C) Specific movement (D) Neural control
Ans : (A)

34. Principle stating that a more preferred activity can be used to reinforce a less preferred activity, is referred to as-
(A) Trace conditioning   (B) Hull's principle (C) Principle of stimulus generalization (D) Premack principle
Ans : (D)

35. According to Atkinson and Shiffrin model of human memory which of the following sequence of events is correct ?
(A) attention – sensory memory – short term memory – long term memory – elaborative rehearsal
(B) sensory memory – attention – short term memory – elaborative rehearsal – long term memory
(C) attention – short term memory – sensory memory – elaborative rehearsal – long term memory
(D) sensory memory – short term memory – attention – long term memory – elaborative rehearsal
Ans : (B)

36. Attribution, the process by which we determine the causes behind other's behaviour, involves focusing on which aspects of behaviour ?
(A) consensus, distinctiveness and attraction
(B) distinctiveness, consistency and influence
(C) consensus, consistency and distinctiveness
(D) distinctiveness, influence and attraction
Ans : (C)

37. Deliberate application of known strategies to tasks, planning their use in advance, monitoring them in action, evaluating their output and modifying subsequent behaviour on the basis of performance is called–
(A) Self regulated learning (B) Implicit learning (C) Deductive reasoning (D) Cognitive learning
Ans : (A)

38. At what level do we understand the complete meaning and sense of a language structure ?
(A) Phonemes  (B) Syntax (C) Prosodic contour (D) Morphemes
Ans : (C)

39. In terms of the percentage of common variance shared by the two variables, arrange the following correlations in descending order–
1. 0.60  2. -0.50 3. -0.70  4. 0.40
(A) 3, 1, 2, 4 (B) 1, 4, 3, 2
(C) 1, 4, 2, 3 (D) 1, 3, 4, 2
Ans : (A)

40. What do characterize Rapid Eye Movement Sleep ?
1. Delta waves 2. Loss of muscle tone
3. Low voltage-high frequency waves 4. Higher cerebral activity
(A) 1, 2 and 3 (B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *