UGC-NET/JRF Psychology Question Paper-III 2012 (Solved)

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Psychology (Paper-III)
(Held in June 2012)

Note–This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.
( Previous Question No. 1-40 )

41. Threshold hypothesis indicates–
(A) positive correlation between intelligence and creativity upto a particular level of intelligence
(B) negative correlation between intelligence and creativity upto a particular level of intelligence
(C) curvilinear relationship between intelligence and creativity after a particular level of intelligence
(D) negative correlation between intelligence 'and creativity after a particular level of intelligence
Ans : (A)

42. Using Sternberg's theory as the reference, match List-I with List-II–
List-I (Components)
(a) Experiential (b) Contextual (c) Componential
List-II (Type)
1. Analytic 2. Creative 3. Practical 4. Successful
Codes:
(a)  (b)  (c)
(A)  2
(B)  1
(C)  3
(D)  3
Ans : (B)

43. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of the given codes–
List-I (Type of Memory)
(a) echoic memory  (b) iconic memory (c) auto biographical memory (d) implicit memory
List-II (Type of Information)
1. episodic information 2. auditory information 3. visual information  4. priming
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  2
(B)  4
(C)  1
(D)  3
Ans : (B)

44. Which of the following illnesses caused by long term abuse of alcohol often involves profound retrograde amnesia ?
(A) Alzheimer's disease (B) Parkinson's disease (C) Huntington's disease (D) Korsakoff's disease
Ans : (D)

45. Applied behaviour analysis involves four steps. Which of the following two pairs are included?
1. Define and observe  2. Enumerate and reward
3. Observe and reinforce 4. Intervene and test
(A) (1) and (2) are correct
(B) (1) and (4) are correct
(C) (2) and (4) are correct
(D) (3) and (4) are correct
Ans : (B)

46. Match List-I with List-II and indicate your answer with the help of given codes–
List-I (Route)
(a) Central route to persuasion (b) Peripheral route to persuasion
(c) Distinct routes to persuasion (d) Attitude-behaviour discrepancies
List-II (Processing)
1. heuristic processing  2. elaboration likelihood processing
3. cognitive dissonance 4. systematic processing
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3
(B)  1
(C)  3
(D)  1
Ans : (A)

Directions (Q. 47-50) – Read the following passage and answer the four questions that follow- A psychologist developed a new Anxiety Inventory of 25 items. The Cronbach alpha for the inventory was found to be 0.80. The inventory was administered to a group of 50 anxiety disorder patients before beginning their psychotherapy. The patients had a significantly higher mean than the normative group of normals. The same group of patients was retested after 12 weeks of psychotherapy. The post-test mean was significantly lesser than the pre- test mean. The new Anxiety Inventory was correlated with an established anxiety inventory and the correlation turned out to be 0.20. The norms of the inventory were developed in terms of normalized T scores.

47. What would be the median T score for the new Anxiety Inventory ?
(A) 50  (B) 100 (C) 120 (D) Inadequate data on median T score
Ans : (A)

48. The above data indicate that the new inventory has–
(A) Satisfactory parallel form reliability (B) Unsatisfactory parallel form reliability
(C) Satisfactory concurrent validity (D) Unsatisfactory concurrent validity
Ans : (D)

49. What can you infer about the internal consistency reliability of the new inventory ?
(A) Satisfactory internal consistency reliability
(B) Unsatisfactory internal consistency reliability
(C) Split-half reliability needs to be computed first to infer about internal consistency
(D) Inadequate data in the above passage to infer about internal consistency
Ans : (A)

50. The above data indicate that the new inventory has–
(A) Unsatisfactory construct validity (B) Satisfactory construct validity
(C) Unsatisfactory test-retest reliability (D) Satisfactory test-retest reliability
Ans : (B)

51. Which one of the following theories predicts that work motivation will be low if an employee perceives that an increased effort will have little, or no effect on his/her performance ?
(A) Just-world theory  (B) Need-drive theory
(C) Expectancy theory (D) Normative theory
Ans : (C)

52. Assertion (A) : If higher order factor analysis is to be carried out, first order factors should not be subjected to varimax rotation.
Reason (R) : Varimax rotation provides oblique factors.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (C)

53. Where are oxytocin and vasopressin hormones synthesized ?
(A) Posterior pituitary (B) Anterior pituitary (C) Gonads (D) Hypothalamus
Ans : (D)

54. Match List-I with List-II–
List-I (Concept)
(a) Parenting styles  (b) Attachment (c) Reciprocal determinism (d) Centration
List-II (Psychologist)
1. Bowlby  2. Piaget 3. Bandura  4. Baumrind
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  3
(B)  3
(C)  4  2
(D)  1
Ans : (C)

55. Which of the following is not a component of Emotional Intelligence as described by Mayer and Salovey–
1. The ability to use emotions to facilitate thinking.
2. The ability to perceive, appraise and express emotions accurately.
3. The ability to perceive, appraise and express emotions appropriately.
4. The ability to adapt to new and different contexts, select appropriate contexts and effectively shape one's environment to suit one's needs.
Codes:
(A) 4 only  (B) 1 and 4 (C) 1,2 and 4  (D) 1,3 and 4
Ans : (A)

56. Which of the following are the characteristics of Cattell's Cul- ture Fair Intelligence Test ?
1. Speed  2. Power 3. Non-Verbal  4. Performance
Codes:
(A) 1 and 3  (B) 1, 2 and 3 (C) 1, 2 and 4  (D) 1 and 2
Ans : (B)

57. Technique of shaping is based on which of the following principle ?
(A) Reciprocal inhibition (B) Response inhibition
(C) Stimulus discrimination (D) Successive approximation
Ans : (D)

58. What did Chomsky not argue about language development ?
(A) There is a universal grammar  (B) It is genetically wired
(C) There is an innate modular language (D) It is based on reinforced learning
Ans : (D)

59. What are the two types of declarative memory given by Edel Tulving ?
(A) Episodic and semantic  (B) Semantic and procedural
(C) Reconstructive and semantic (D) Procedural and reconstructive
Ans : (A)

60. Assertion (A) : Illusions are instances in which perception yields false interpretation of physical reality .
Reason (R) : Theory of misapplied constancy suggests that when looking at illusions, we interpret certain cues as suggesting that some parts are farther than others because of our powerful tendency toward size constancy .
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (A)

61. Match List-I with List-II and indicate your answer using the codes given below–
List-I (Psychologists)
(a) Buss  (b) Milgram (c) Rosenzweig (d) Spielberger
List-II (Measures)
1. Aggression machine  2. Picture-Frustration study
3. State-trait Anger Inventory  4. Obedience Laboratory Shock generator
Codes:
(a)  (b)  (c)  (d)
(A)  4
(B)  2
(C)  1
(D)  3
Ans : (B)

62. Components of empathy are–
(A) Perceiving and Advancing (B) Advancing and Interpreting
(C) Judging and Communicating  (D) Perceiving and Communicating
Ans : (D)

63. Assertion (A) : Paper-pencil self- report personality inventories are very useful in personnel selection.
Reason (R) : In selection situation, paper-pencil, self-report inventories are sensitive to impression management.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, (R) is false
(D) (A) is false, (R) is true
Ans : (D)

64. Which of the following statements would be false about multiple correlation ?
1. It ranges from -1.00 to 1.00 only  2. It ranges from 0 to 1.00 only
3. It ranges from -∞ to +∞  4. It ranges from -1.00 to 0 only
Codes:
(A) 1 only  (B) 2 only (C) 3 and 4 only (D) 1, 3 and 4 only
Ans : (D)

65. Which of the following components pave been proposed by Torrance ?
1. Divergent thinking 2. Elaboration 3. Transformation 4. Flexibility
Codes:
(A) 1 and 2 (B) 2 and 3 (C) 2 and 4 (D) 1, 2 and 4
Ans : (C)

66. Which of the following strategies are used to gain compliance ?
1. Ingratiation and commitment 2. Reciprocity and obedience
3. Reciprocity and scarcity  4. Respect and ingratiation
Codes:
(A) 1 and 2 are correct (B) 2 and 4 are correct
(C) 3 and 4 are correct (D) 1 and 3 are correct
Ans : (D)

67. Which is not the component of Kluver-Bucy syndrome following the removal of anterior temporal lobes ?
(A) Rejection of anything that is edible
(B) A tendency to investigate objects with the mouth
(C) Lack of fear
(D) Increased sexual activity often directed at inappropriate objects
Ans : (A)

68. Arrange the following tests in increasing order of their saturation on projective criteria–
1. Thematic Apperception Test 2. Differential Aptitude Test
3. Rorschach Ink Blot Test  4. Incomplete Sentence Blank
(A) 3 1 2 4 (B) 2 4 3 1
(C) 3 1 4 2 (D) 2 4 1 3
Ans : (D)

69. A listener totally rejects the conclusion that the death penalty is justified for the purpose of preventing further social evil despite he cannot readily refute the premises the speaker is presenting for his conclusion. His reasoning is biased. Why ?
(A) Due to his mood states (B) Due to his beliefs
(C) Confirmation bias  (D) Hindsight
Ans : (B)

70. Jensen uses Regression argument to account for–
(A) Genetic contribution in abilities (B) Context specific abilities
(C) Group differences in intelligence (D) Age related changes in intelligence
Ans : (C)

71. Assertion (A) : Working memory involves both storage capacity and the capacity to process information held in the memory system.
Reason (R) : The serial position effect provides evidence for the existence of two distinct memory systems, working memory and long term memory .
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Ans : (A)

72. In the multiple components model of working memory, the Central Executive supervises and coordinates the functioning of which of the components ?
1. Episodic information and procedural information.
2. Phonological loop and visuospatial sketch pad.
3. Procedural information and abstract semantic information
4. Semantic information and episodic information.
(A) 1 and 2 are correct
(B) 1 and 4 are correct
(C) 2 and 3 are correct
(D) 2 and 4 are correct
Ans : (C)

73. Bio feedback therapy is based on which of the following ?
(A) Classical conditioning (B) Observational learning
(C) Operant conditioning (D) Cognitive learning
Ans : (C)

74. Assertion (A) : People go out of their way to maintain self-esteem and to sustain the integrity of their self concept.
Reason (R) : 'Self-handicapping' is a deliberate attempt to sabotage one's performance so as to have a readymade excuse for failure.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) is false but (R) is true
Ans : (B)

75. According to Freud, different types of anxiety are–
1. Neurotic anxiety 2. State anxiety
3. Moral anxiety 4. Reality anxiety
(A) 1, 2 and 3 only (B) 1, 2 and 4 only
(C) 1, 3 and 4 only (D) 2, 3 and 4 only
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *