UGC NET/JRF Geography Question Paper– III (Fully Solved)

UGC-NET/JRF Examination, 2012
Geography (Paper-III) Solved Paper
(Held in June 2012)

Note: This paper contains seventy-five objective type questions of two marks each. All questions are compulsory.

1. The valleys which drain in the same direction as the original consequent drainage but at the lower topographic levels and have developed with respect to new base levels are known as–
(A) Resequent  (B) Obsequent (C) Insequent (D) Subsequent
Ans : (A)

2. The concept of 'base level erosion' was proposed by–
(A) Davis (B) Malott (C) Johnson (D) Powell
Ans : (D)

3. Given below are the two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)–
Assertion (A) : The velocity of  moving ice increases with steepness of slope of the area and  thickness of glacial ice.
Reason (R) : The velocity decreases to the sides owing to lesser depth of ice and friction against the valley walls and the bottom floor.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Ans : (B)

4. The normal cycle of erosion is associated with–
(A) Marine erosion (B) Wind erosion (C) River erosion (D) Glacial erosion
Ans : (C)

5. Which of the following groups of scholars stressed the role of lateral erosion by streams in the formation of pediments ?
(A) Mc. Gee, Paige, Blackwelder (B) Mc Gee, Blackwelder, Johnson
(C) Paige, Blackwelder, Johnson (D) Paige, Johnson, Lawson
Ans : (C)

6. Which of the following is not a topographic evidence of rejuvenation in landscape ?
(A) Incised meanders (B) Structural benches (C) Paired valley terraces (D) Multi-cyclic valley
Ans : (A)

7. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below–
(a) Loess  (b) Moraines (c) Gravels (d) Silt
1. river deposit 2. glacial deposit 3. wind deposit 4. marine deposit
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 4 3
(B) 3 2 4 1
(C) 4 1 3 2
(D) 3 4 1 2
Ans : (B)

8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)–
Assertion (A) : Ozone hole is observed only over Antartica.
Reason (R) : Ozone depleting gases are present throughout the stratosphere.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?
(A) Both (A) and (R) are true (B) (A) is true and (R) is wrong
(C) Both (A) and (R) are wrong (D) (A) is wrong, but (R) is true
Ans : (B)

9. Which of the following types of clouds appears at the highest level in the sky ?
(A) Alto-cumulus (B) Cirro-cumulus (C) Cumulo-nimbus (D) Strato-cumulus
Ans : (C)

10. Atmospheric temperature decreases with height in the troposphere because–
(A) Air at higher altitude is less dense
(B) Solar radiation is less at higher level
(C) There are more atmospheric gases at higher altitudes
(D) The atmosphere is heated by radiation from the surface
Ans : (A)

11. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(A) Foehn-Warm dry winds moving down the Alps
(B) Mistral-Cold wind blowing from Alps over France
(C) Santa Ana-Warm dry wind moving down Appalachian
(D) Bora-Cold winds experienced along the eastern coast of the Adriatic sea
Ans : (C)

12. Which one of the following gases is not a natural element of the atmosphere ?
(A) Krepton (B) Argon (C) Chloroflurocarbon (D) Water vapour
Ans : (C)

13. In Koppen's classification of climate, the symbol Aw refers to–
(A) Tropical Savanna climate (B) Monsoon climate (C) Tropical Rainforest climate (D) Steppe climate
Ans : (A)

14. The strongest winds in a hurricane are found in–
(A) the eye of the hurricane (B) the spiral bands of thunderstorm
(C) the eye wall of the hurricane (D) the easterly waves
Ans : (A)

15. Which one of the following characterizes paternoster lake ?
(A) A lake of volcanic origin
(B) A shallow stretch of water separated from the sea
(C) A crescent shaped lake formed due to cut-off of a river meander
(D) Lake formed on glacial stairways
Ans : (D)

16. Thornthwaite's modified climatic classification is based on the concept of–
(A) Effective temperature (B) Precipitation index
(C) Potential evapotranspiration (D) Potential precipitation
Ans : (C)

17. Selva forests are–
(A) Broad leaf evergreen forests (B) Broad leaf deciduous forests
(C) Coniferous evergreen forests (D) Coniferous deciduous forests
Ans : (A)

18. The specific place of an organism in an ecosystem is called as–
(A) Niche (B) Autotroph (C) Trophic level (D) Food pyramid
Ans : (A)

19. Which of the following is referred to as producer in marine ecosystem ?
(A) Small fish (B) Fungi (C) Zooplanktons (D) Phytoplankton
Ans : (D)

20. Saline soils are the results of–
(A) very high precipitation and leaching of the soil
(B) high rate of evaporation and very little leaching of the soil
(C) high precipitation and very little leaching of the soil
(D) All of the above
Ans : (B)

21. "There is no holiday for vegetation-growth is rapid, uninterrupted and continuous." This statement applies to–
(A) Taiga region (B) Monsoon region (C) Mediterranean region (D) Rainy tropics
Ans : (D)

22. The largest variety of plants and animals is found in the–
(A) Temperate forests (B) Monsoon forests (C) Tropical forests (D) Tropical grassland
Ans : (C)

23. Which one of the following statements about salinity is not correct ?
(A) Salinity is directly related to precipitation
(B) There exists a direct relationship between the rate of evaporation and salinity
(C) Low salinity is found near the mouth of a river
(D) The salinity is highest at the tropics and decreases towards poles and equator
Ans : (A)

24. The origin of the ocean currents is related to–
(A) Gravitational force (B) Winds (C) Salinity and density (D) All of the above
Ans : (D)

25. Schaefer was in favour of–
(A) Exceptionalism (B) Idiography (C) Areal differentiation (D) Scientific generalization
Ans : (C)

26. Which of the following principles does not belong to logical positivism ?
(A) Principle of causation (B) Structuralism (C) Behaviourism (D) Functionalism
Ans : (A)

27. Which of the following matches is not correct?
Author — Book
(A) William Bunge — Theoretical Geography
(B) David Harvey — Social Well being : A Spatial Perspective
(C) David Smith — Human Geography: A Welfare Approach
(D) R. Peet — Modern Geographical Thought
Ans : (B)

28. The statement that "Egypt is the gift of the river Nile" is attributed to–
(A) Aristotle (B) Herodotus (C) Strabo (D) Seneca
Ans : (B)

29. Who among the following pleaded that history be treated geographically and geography be treated historically ?
(A) Homer (B) Thales (C) Hecataeus (D) Herodotus
Ans : (D)

30. Who among the following Arab scholars made corrections to Ptolemy's book ?
(A) Al-Masudi (B) Al-ldrisi (C) Ibn-Khaldun (D) Ibn-Batuta
Ans : (A)

31. Which one of the following is the philosophical basis of quantitative revolution ?
(A) Existentialism (B) Idealism (C) Phenomenology (D) Positivism
Ans : (A)

32. The concept of paradigm was propounded by–
(A) Kant (B) Peet (C) Kuhn (D) Haggett
Ans : (C)

33. Who among the following wanted to develop 'Universal Science' encompassing all aspects of knowledge ?
(A) Humboldt (B) Ritter (C) Recluse (D) Guyot
Ans : (B)

34. Who among the following geographers, focussed on man centered geography ?
(A) W. H. Davis (B) Jefferson (C) Semple (D) Huntington
Ans : (B)

35. Who, among the following developed the concept of mental map?
(A) Downs and Stea (B) Gould and White (C) Saarinen (D) Boulding and Hagerstrand
Ans : (D)

36. Who among the following first initiated the concept of Second Demographic Transition ?
(A) Van de Kaa (B) Lesthaeghe (C) Coleman (D) Fitzgerald
Ans : (A)

37. The Age-Specific Fertility Rate is maximum in the age-group of–
(A) 20–24 years (B) 25–29 years (C) 30–34 years (D) 35–39 years
Ans : (B)

38. Which one of the following reasons dominates is Rural to Urban migration in India ?
(A) Marriage (B) Education (C) Family movement (D) Employment
Ans : (D)

39. Who argued that multiple centres of nuclei were responsible for urban growth ?
(A) Harris and Ullman (B) Hoyt (C) Park and Burgess (D) Nelson
Ans : (A)

40. The largest and most dominating city in a State with respect to commercial, industrial, educational and political activities refers to–
(A) City Region (B) Urbanfield (C) Primate city (D) Neckropolis
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *