SSC Combined Graduate Level Tier-I Question Paper 2013 (Solved)

SSC Combined Graduate Level (Tier-I) Exam., 2013

 General Awareness : Solved Paper
 (Held on 21-4-2013)

1. Which one of the following is responsible for the working of Newton's colour disc experiment ?
(A) Formation of pure spectra (B) Formation of impure spectra
(C) Persistence of vision (D) Principle of complementary colour
Ans : (C)

2. The dimension MLT-2 corresponds to–
(A) force (B) work done
(C) acceleration (D) velocity
Ans : (A)

3. Who is the founder of quantum theory of radiation ?
(A) Einstein (B) Bohr
(C) Plank (D) S. N. Bose
Ans : (C)

4. Fiber optics cable used in communication, works on the principle of–
(A) regular reflection of light (B) diffuse reflection of light
(C) reflection of light (D) total internal reflection of light
Ans : (D)

5. Which was the first electronic computer constructed at the Moore School of Engineering ?
(A) EOVAC (B) ONIVAC
(C) ENIAC (D) EDSAC
Ans : (C)

6. Which among the following standard protocols is the most widely used by the Internet?
(A) HTTP (B) TCP/IP
(C) SMTP (D) SLIP
Ans : (A)

7. The outer skin most of the crustaceans are made up of a carbohydrate. This carbohydrate is–
(A) cellulose (B) galactose
(C) chitin (D) starch
Ans : (C)

8. Rutherford's scattering experiment proved the presence of–
(A) atoms in all matter (B) electrons in atoms
(C) neutrons in atoms (D) nucleus in atoms
Ans : (D)

9. When a metal is heated in a flame, the electrons absorb energy and jump to higher energy state. On coming back to the lower energy state, they emit light, which we can observe in–
(A) Raman spectra (B) Absorption spectra
(C) Emission spectra (D) Fluorescence
Ans : (C)

10. Blood pressure may be increased by the excessive secretion of–
(A) Thyroxine (B) Testosterone
(C) Estradiol (D) Estrol
Ans : (B)

11. The concept of 'Green House Gases' was postulated by–
(A) Joseph Furier (B) Abdul Kalam
(C) M. S. Swaminathan (D) Richael Carlson
Ans : (A)

12. 'Bhopal gas tragedy' 1984 is related to–
(A) Aluminium Phosphide (B) Methyl bromide
(C) Methyl isocyanate (D) Carbon dioxide
Ans : (C)

13. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of–
(A) Coughing (B) Sneezing
(C) A and B (D) Urination
Ans : (C)

14. Sarus crane is the state bird of–
(A) Rajasthan (B) Uttar Pradesh
(C) Madhya Pradesh (D) West Bengal
Ans : (B)

15. The Tongario volcano erupted on November 21, 2012 is in–
(A) Australia (B) Indonesia
(C) Papua New Guinea (D) New Zealand
Ans : (D)

16. The Daocheng Yading Airport is located in–
(A) Thailand (B) Philippines
(C) China (D) Tibet
Ans : (C)

17. BCCI named the "Indian Cricketer of the year 2011-12" to honour–
(A) Sunil Gavaskar (B) VVS Laxman
(C) Virat Kohli (D) Yuva Raj
Ans : (C)

18. 'Martyr's Day' is marked on–
(A) January 1 (B) January 15
(C) January 30 (D) January 9
Ans : (C)

19. Who won the World Carrom Championship 2012 ?
(A) Rashmi Kumari (B) Mirabai Chanu
(C) Nishantha Fernando (D) Nuthaki Priyanka
Ans : (A)

20. The animal who can consume more salt among the following is–
(A) Sheep (B) Camel
(C) Donkey (D) Dog
Ans : (A)

21. Which of the following is only domestic Airport ?
(A) Dabolin Airport Goa (B) Srinagar Airport
(C) Devi Ahilyabai Holkar Airport (D) None of the above
Ans : (D)

22. Tick the correct option with regards to the contribution towards GDP (Gross Domestic Product) from Agriculture–
(A) During 1950-51 (GDP 51.88%) and 2011-12 (GDP 14.01%)
(B) During 1950-51 (GDP 11.00%) and 2011-12 (GDP 25%)
(C) During 1990-91 (GDP 29.53%) and 2011-12 (GDP 66.77%)
(D) During 1980-81 (GDP 35.69%) and 2011-12 (GDP 20.69%)
Ans : (A)

23. Second India-Africa Forum summit-2011 was held in–
(A) Eretrea (B) Ethiopia
(C) Sudan (D) Nigeria
 Ans : (B)

24. Where did Aurangzeb die ?
(A) Pune (B) Aurangabad
(C) Ahmad Nagar (D) Mumbai
Ans : (C)

25. The principle of maximum social advantage is the basic principle of–
(A) Micro Economics (B) Macro Economics
(C) Fiscal Economics (D) Environmental Economics
Ans : (C)

26. Which Five Year Plan is not correct among the following ?
(A) First 1951-56 (B) Second 1956-61
(C) Third 1961-66 (D) Fourth 1966-71
Ans : (D)

27. The ordinary and maximum tolerance limit of sound by human being is–
(A) 50 db to 70 db (decibel) (B) 60 db to 80 db (decibel)
(C) 65 db to 75 db (decibel) (D) 70 db to 85 db (decibel)
Ans : (D)

28. An economic theory is a / an–
(A) Axion (B) Proposition
(C) Hypothesis (D) Tested hypothesis
Ans : (B)

29. Indian Special Economic Rules amendment came in the year–
(A) 2000 (B) 2002
(C) 2004 (D) 2006
 Ans : (D)

30. Provisions of citizenship in Indian Constitution, became applicable in–
(A) 1950 (B) 1949
(C) 1951 (D) 1952
Ans : (B)

31. Who gave the title of 'Sardar' to Ballabh Bhai Patel ?
(A) Mahatma Gandhi (B) Vinoba Bhave
(C) Women of Bardoli (D) Peasants of Gujrat
Ans : (C)

32. According to Marx, the source of value is–
(A) Capital (B) Land
(C) Labour (D) None of the above
Ans : (C)

33. The National Emergency in India declared by the President of India due to the external aggression or armed revolt through–
(A) Article-352 (B) Article-356
(C) Article-360 (D) Article-368
Ans : (A)

34. The Community Development Programme was launched in the year–
(A) 1950 (B) 1952
(C) 1951 (D) 1953
Ans : (B)

35. What Satyagraha was held at Nagpur in 1923 ?
(A) Salt Satyagraha (B) Individual Satyagraha
(C) Ryots Satyagraha (D) Flag Satyagraha
Ans : (D)

36. Which one of the following is not a sect of Buddhism ?
(A) Mahayana (B) Hinayana
(C) Digambar (D) Theravad
Ans : (D)

37. Who was the viceroy when Delhi became the capital of British India ?
(A) Lord Curzon (B) Lord Minto
(C) Lord Hardinge (D) Lord Wavell
Ans : (C)

38. Who established the Indian Civil Liberties Union in 1936 ?
(A) Subhash Chandra Bose (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Rajendra Prasad
Ans : (C)

39. Which of the following Was established first ?
(A) Banaras Hindu University 1916 (B) University of Bombay 1857
(C) Aligarh Muslim University 1875 (D) University of Allahabad 1889
Ans : (B)

40. 'Yosemite' is a–
(A) River (B) Peak
(C) Waterfall (D) Dam
Ans : (C)

41. The first Indian Satellite Arybhatta was launched in–
(A) 1972 (B) 1975
(C) 1977 (D) 1979
Ans : (B)

42. Where is the shore based steel plant located ?
(A) Tuticorin (B) Salem
(C) Vishakhapatnam (D) Mangalore
Ans : (C)

43. Which two of the following are connected by the North South corridor ?
(A) srinagar and Kanyakumari (B) Mumbai and Chennai
(C) Amritsar and Kolkata (D) Hyderabad and Bhopal
Ans : (A)

44. The pollutants which move downward with percolating groundwater are called–
(A) Leachates (B) Pollutates
(C) Earthites (D) Percolates
Ans : (A)

45. Lungs are located in the–
(A) abdominal cavity (B) pericardial cavity
(C) peritoneal cavity (D) pleural cavity
Ans : (D)

46. Which one of the following is the ideal food for newborn babies?
(A) Water (B) Sugar
(C) Honey (D) Milk
Ans : (D)

47. Transcription means synthesis of–
(A) Lipids (B) Protein
(C) DNA (D) RNA
Ans : (D)

48. Hydrochloric acid is secreted by the cells lining the–
(A) Oral cavity (B) Stomach
(C) Ileum (D) Colon
 Ans : (B)

49. Emulsification is–
(A) breaking fats into small globules (B) digestion of fats
(C) absorption of fats (D) storage of fats
Ans : (A)

50. Taxonomy is a science that deals with–
(A) Morphology (B) Anatomy
(C) Classification (D) Economic uses
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *