UGC NET Mass Communication and Journalism Solved Paper

UGC-NET/JRF Examination, 2012
(Held in June 2012)
Mass Communication and Journalism (Paper-II)

1. The Shannon and Weaver model of communication is–
(A) Modular (B) Circular
(C) Linear (D) Non-linear
Ans : (C)

2. The medium that has the widest reach in India is–
(A) Print (B) Radio
(C) Television (D) Internet
Ans : (B)

3. The Surgeon-General’s report focused on the impact of television violence on–
(A) youth (B) women
(C) children (D) ethnic minorities
Ans : (C)

4. The ‘Limited effects’ model of mass communication was a counter to–
(A) ABX model (B) Circular model
(C) Diffusion model (D) Hypodermic needle model
Ans : (D)

5. The issue of monopoly press was debated extensively during the Prime Ministership of–
(A) Jawaharlal Nehru (B) Indira Gandhi
(C) I. K. Gujral  (D) H. D. Deve Gowda
Ans : (B)

6. The code of ethics drawn in 1978 was a form of self-censorship by–
(A) The Indian Languages Newspaper Association
(B) The Advertising Standards Council of India
(C) The All-India Newspaper Editors’ Conference
(D) The Editors’ Guild
Ans : (C)

7. A licence in copyright matters creates in the license–
(A) public right (B) personal right
(C) proprietory right (D) statutory right
Ans : (B)

8. The distinction of being the editor of two major English newspapers, The Times of India and the Statesman was held by–
(A) Robert Knight (B) James Bryce
(C) Peter Reed (D) Rudyard Kipling
Ans : (A)

9. The community radio concept is identified with–
(A) broadcasting (B) narrowcasting
(C) personalcasting (D) podcasting
Ans : (B)

10. One of the major recommendations of the First Press Commission of India was I introduction of–
(A) Price-page schedule
(B) Right to Information Act
(C) Press freedom as a constitutional guarantee
(D) Codification of journalistic privileges
Ans : (A)

11. The communication theory of developmental communication emphasized–
(A) top-down communication (B) mechanistic communication
(C) epistemological approach (D) extensive demonstrations
Ans : (C)

12. A strategy that is integrated into communication for development is–
(A) religious lecture (B) social marketing
(C) propaganda (D) rural publicity
Ans : (B)

13. The middle range theory of communication was advocated by–
(A) John Fiske (B) Robert Merton
(C) Karl Marx (D) M. S. Archer
Ans : (B)

14. F. R. Leavis stressed on ……………… of media text.
(A) practical criticism (B) inter-relatedness
(C) transience (D) commercial elements
Ans : (A)

15. A universal generalisation is the main feature of ………………explanation.
(A) purposive (B) accidental
(C) inductive (D) deductive
Ans : (D)

16. The Likert scale is used to find out ………………of items selected.
(A) the argumentative structure (B) the meaning
(C) the objectives (D) the discriminative power
Ans : (D)

17. In the two-way symmetric model of public relations, the model of communication used is–
(A) person-to-person (B) group-to-group
(C) person-to-group (D) group-to-person
Ans : (B)

18. The single-sheet advertisements printed on one-side are known as–
(A) brochures (B) fliers
(C) leaflets (D) posters
Ans : (B)

19. Multi-tasking in journalism is due to–
(A) media globalization (B) economic liberalisation
(C) social integration (D) technology convergence
Ans : (D)

20. After determining its advertising objectives, a company has to set ………………for each product.
(A) advertising strategies (B) advertising budget
(C) advertising format (D) advertisement positioning
Ans : (B)

21. Which of the following is the combination of sound bite and stand up ?
(A) Package (B) Talking heads
(C) Voice-over (D) Supers
Ans : (A)

22. The social network medium that has gone for global IPO recently is–
(A) Facebook (B) Twitter
(C) Orkut (D) Youtube
Ans : (A)

23. The soviet media theory had its roots in–
(A) Italian Fascist philosophy
(B) Free enterprise approach of the west
(C) German ideology
(D) Japanese imperialist edicts
Ans : (C)

24. The readability tests, Fog Index and Reading. Ease score, were first employed by–
(A) newspapers (B) syndicates
(C) television networks (D) news agencies
Ans : (D)

25. The television news writing these days includes–
(A) hyperboles (B) non-sequiturs
(C) gender-neutral words (D) uncommon abbreviations
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *