Management Aptitude Test MAT Solved Paper 2013

Management Aptitude Test, 2013
(Held on 3-2-2013)
Indian and Global Environment

1. Julia Gillard is currently the Prime Minister of–
(A) UK (B) Holland
(C) France (D) None of the above
Ans : (D)

2. World Post Day is celebrated on–
(A) October 9  (B) January 30
(C) November 2 (D) November 27
Ans : (A)

3. Who among the following became the President of Venezuela for the third consecutive term ?
(A) Henrique Capriles  (B) Hugo Chavez
(C) Tanvir Mahmud (D) None of the above
Ans : (B)

4. Britain the Scotland have signed an agreement to hold a referendum in …………on the latter’s independence.
(A) 2015 (B) 2014
(C) 2016 (D) 2017
Ans : (B)

5. Who among the following is the teenaged Pakistani girl activist who became famous world wide after a near fatal attack on her ?
(A) Kainat (B) Shazia
(C) Malala (D) None of the above
Ans : (C)

6. Monisha Kaltenborn is associated with which sport ?
(A) Golf  (B) Cycling
(C) Formula One (D) Lawn Tennis
Ans : (C)

7. Who was captain of the West Indies cricket team that won the T-20 Cricket World Cup 2012 held in Sri Lanka ?
(A) Kieron Pollard (B) Chris Gayle
(C) Dwayne Bravo (D) Darren Sammy
Ans : (D)

8. Wayne Rooney of England is a well known player of–
(A) Polo  (B) Football
(C) Lawn Tennis (D) Chess
Ans : (B)

9. Which of the following cities will be hosting the next Olympic Games to be held in 2016 ?
(A) Moscow  (B) Melbourne
(C) Rio de Janeiro (D) Toronto
Ans : (C)

10. Which car company has recently launched SUV segment vehicle ‘Quanto’ in India ?
(A) BMW   (B) Skoda
(C) Mahindra and Mahindra (D) Ford
Ans : (C)

11. The Diesel Loco Modernization Works of Indian Railways is situated in–
(A) Ludhiana  (B) Chennai
(C) Patiala  (D) Kolkata
Ans : (C)

12. The government recently can-celled the permission given to……………..for setting up of a Special Economic Zone (SEZ) in Mundra in Gujarat due to charges of violation of the SEZ Act.
(A) Reliance Group (B) Aditya Birla Group
(C) Adani Group (D) Godrej Group
Ans : (C)

13. Which Indian IT company has recently acquired consulting firm Lodestone ?
(A) TCS (B) Wipro
(C) Infosys (D) Mahindra-Satyam
Ans : (C)

14. Which of the following is an Indian origin banking firm ?
(A) HSBC  (B) Citibank
(C) Yes Bank  (D) RBS
Ans : (C)

15. POSCO is a major steel of which country ?
(A) Korea (B) China
(C) Indonesia (D) None of the above
Ans : (D)

16. Steve Ballmer is the CEO of which corporate ?
(A) Vodafone (B) Microsoft
(C) Google (D) None of the above
Ans : (B)

17. Which of the following brand of cars is owned by the Japanese automobile major Nissan ?
(A) Rapid  (B) Brio
(C) Sunny  (D) EON
Ans : (C)

18. The tag line ‘The power to do more’ is linked with–
(A) Dell  (B) Lenovo
(C) HP  (D) Sony
Ans : (A)

19. Timothy Geither is currently the treasure secretary of which country ?
(A) France (B) US
(C) England (D) None of the above
Ans : (B)

20. Information technology corporate giant Apple recently won a $ 1.05 billion patent case against–
(A) Samsung (B) LG
(C) Hyundai (D) Philips
Ans : (A)

21. World Bank has recently appointed …………… its chief economist and senior Vice–President.
(A) Montek Singh Ahluwalia
(B) Kaushik Basu
(C) Amartya Sen
(D) C. Rangarajan
Ans : (B)

22. Which of the following corporate houses is the India Partner of global coffee chain ‘starbucks’ ?
(A) Tatas (B) Aditya Birla
(C) Godrej (D) None of the above
Ans : (A)

23. Which state has the largest urban population in India ?
(A) Maharashtra (B) Kerala
(C) Chhattisgarh (D) West Bengal
Ans : (A)

24. Mr. Hamid Ansari was re-elected as India’s ……………..Vice-President.
(A) 13th  (B) 14th
(C) 12th  (D) 1lth
Ans : (C)

25. ‘Dream Yuga’ is a motorbike launched by which company?
(A) Hero  (B) Honda
(C) TVS  (D) Yamaha
Ans : (B)

26. Which Insurance Company uses the tag line ‘jiyo befikar’ ?
(A) LIC  (B) ICICI Prudential
(C) TATA-AIG (D) Bajaj Allianz
Ans : (D)

27. Which Indian city has an IIT and IIM both situated there ?
(A) Indore (B) Raipur
(C) Kozikhode  (D) Bangalore
Ans : (A)

28. Who became the first woman speaker of Lok Sabha in India?
(A) Sarojini Naidu (B) Meira Kumar
(C) Aruna Asaf Ali (D) Indira Gandhi
Ans : (B)

29. Kargil Vijay Divas is celebrated on ……………..every year in honour of Kargil war heroes.
(A) November 2 (B) July 26
(C) November 27 (D) July 15
Ans : (B)

30. CBDT stands for–
(A) Central Boards of Direct Tariffs
(B) Central Boards of Direct Taxation
(C) Central Board of Direct Taxes
(D) Central Boards of Daily Taxes
Ans : (C)

31. Which is the most mobile chess piece ?
(A) Rook  (B) Horse
(C) Queen  (D) Bishop
Ans : (C)

32. Thomas Cup is associated with which sport ?
(A) Badminton (B) Golf
(C) Tennis (D) Hockey
Ans : (A)

33. Indian Institute of Sugarcane Research is located at–
(A) Nasik  (B) Lucknow
(C) Meerut  (D) Pune
Ans : (B)

34. Telecom giant ‘NOKIA’ comes from–
(A) Germany (B) Finland
(C) Poland  (D) Australia
Ans : (B)

35. Which Indian state projects itself as ‘God’s Own Country’?
(A) Uttarakhand (B) U.P.
(C) Kerala (D) M.P.
Ans : (C)

36. Which country includes its income from cocaine and narcotics in its GDP ?
(A) Columbia  (B) Venezuela
(C) Afghanistan (D) Peru
Ans : (A)

37. Which of the following sectors is not the part of infrastructure ?
(A) Railways  (B) Power
(C) Food processing (D) Roads
Ans : (C)

38. Which among the following is the oldest development financial institution of India ?
Ans : (D)

39. ‘Prima’ is a newly launched–
(A) Car  (B) Tractor
(C) Truck  (D) Motor-cycle
Ans : (C)

40. Dudhwa National Park is located on–
(A) U.P. (B) Uttarakhand
(C) M.P. (D) West Bengal
Ans : (A)

41. Jaffna is situated in the ……………..part of Sri Lanka.
(A) Western  (B) Southern
(C) Northern  (D) Eastern
Ans : (C)


Comments & Contact Form


Email *

Message *