UPSC Important General Knowledge Questions with Answers


UPSC Important General Knowledge Questions with Answers
1. The shares in a co-operative society–
(A) can be sold (B) cannot be transferred
(C) can be transferred (D) none of these
Ans : (C)

2. Which of the following planets and their moons are not correctly matched?
1. Jupiter Theme 2. Saturn Rhea
3. Mars Neried 4. Uranus Triton
5. Pluto Charon
(A) 1, 3 and 5 (B) 1 and 3
(C) 2 and 5 (D) 3 and 4
Ans : (D)

3. Light from the nearest star (other than the sun) reaches the earth in–
(A) 42 years (B) 42 seconds
(C) 4.2 years (D) 4.2 seconds
Ans : (C)

4. Which is the brightest star in the sky?
(A) Sirius (B) Alpha centauri
(C) Proxima centauri (D) Venus
Ans : (A)

5. Light from the sun reaches the earth in– (A) 8 minutes (B) 8 seconds
(C) 8 hours (D) 1 year
Ans : (A)

6. The new moon–
(A) rises at dawn and sets at sunset (B) rises at sunset and sets at dawn
(C) rises at noon and sets at midnight (D) rises at midnight and sets at noon
Ans : (A)

7. Which one of the following pairs of travellers and nationalities is correctly matched?
(A) Abdur Razzaq : Arab (B) Nicolo Conti : Dutch
(C) Nuniz : Italian (D) Domingo Paes : Portuguese
Ans : (A)

8. The Inscriptions of Ashoka are written in–
I. Greek II. Kharosthi
III Arabic IV. Sanskrit
(A) I, II and IV (B) I, II and III
(C) II and III (D) II, III and IV
Ans : (B)

9. Which of the following is not one of the animals carved on the Sarnath Pillar?
(A) Elephant (B) Horse
(C) Deer (D) Humped bull
Ans : (C)

10. ‘Dhamma’ or ‘Law of Piety’–
(A) had the essence of all religions
(B) was a revolt against inefficiency in the Buddhist Sangha.
(C) was a new religion which Ashoka founded
(D) laid emphasis on following a mild religious policy
Ans : (A)

11. Consider the following literary works–
I. Kumara Sambhavam II. Mudraraksasa
III. Raghuvamsa IV. Ritusamhara
Which of these were the works of Kalidas?
(A) I, II and III (B) II, III and IV
(C) I, III and IV (D) I, II and IV
Ans : (C)

12. Who was the political Guru of Netaji?
(A) Patel (B) Gokhale
(C) C.R. Das (D) Tilak
Ans : (C)

13. In which year did the Congress Party form the Government under the British Rule?
(A) 1937 (B) 1939
(C) 1936 (D) 1938
Ans : (A)

14. Who was the editor of the Magazine ‘Harijan’?
(A) M. K. Gandhiji (B) Tilak
(C) Bharathiyar (D) Motilal
Ans : (A)

15. Jallianwala Bagh Massacre, 1919 occurred at–
(A) Meerut (B) Panipat
(C) Amritsar (D) Patiala
Ans : (C)

16. In a sense the political guru of Gandhiji was–
(A) Motilal Nehru (B) Gopal Krishna Gokhale
(C) Dadabhai Naoroji (D) Surendra Nath Banerjee
Ans : (B)

17. How is the change in government in modern State carried out?
(A) Through violence and bloodshed
(B) Through compromise and electoral adjustments among the competing forces
(C) Through elections and smooth transfer of power
(D) By bringing all aspects of life to a standstill
Ans : (C)

18. The President of India must have completed the age of–
(A) 25 years (B) 35 years
(C) 30 years (D) 40 years
Ans : (B)

19. The President of India by order constitutes a Finance Commission every–
(A) third year (B) fifth year
(C) fifth year or earlier as necessary (D) seventh year
Ans : (B)

20. As per the Constitution of India, the intervening period between two sessions of Parliament should not be more than–
(A) one year (B) nine months
(C) six months (D) three months
Ans : (C)

21. In an election, electioneering has to cease in a constituency–
(A) 2 days before the poll (B) 48 hours before the commencement of polling
(C) 48 hours before the closing hour of polling (D) 24 hours before the poll
Ans : (C)

22. When the goods are imported for the purpose of export, it is called–
(A) import (B) export
(C) entrepot (D) none of these
Ans : (C)

23. Cash paid to the creditors can be calculated from–
(A) Debtors account (B) Creditors account
(C) Balance Sheet (D) Bank account
Ans : (C)

24. The Profit and Loss of a Partnership concern is shared among the partners–
(A) equally (B) in agreed ratio
(C) in capital ratio (D) none of these
Ans : (B)

25. The Dividend is declared in–
(A) Annual General Body Meeting (B) Statutory Meeting
(C) Director’s Meeting (D) Shareholder’s Meeting
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *