Sentence Completion Questions

Sentence Completion Questions
Directions : In each of the following questions are given one or more blanks. Each question is followed by five choices, only one of which fits the blank(s) appropriately. That correct choice is your answer. If options (A), (B), (C) and (D) are not correct, your answer is (E). In case there is more than one blank, each answer choice has more than one filler which should fit the blanks in their respective order.

1. Dowry is no longer permitted by law even in..........marriages.
(A) natural (B) conventional (C) love
(D) polygamous (E) None of these
Ans : (B)

2. Contemporary economic development differs..........from the Industrial Revolution of the 19th century.
(A) usually (B) specially (C) literally
(D) markedly (E) None of these
Ans : (D)

3. Boswell's Life of Samuel Johnson is considered to be the greatest..........ever written.
(A) novel (B) autobiography (C) biography
(D) fiction (E) None of these
Ans : (C)

4. The bloodbath that..........the assassination is now part of history.
(A) ensued (B) led (C) dissipated
(D) anticipated (E) None of these
Ans : (A)

5. My very thoughts were like the..........rustle of dead leaves.
(A) lively (B) funny (C) welcome
(D) ghostly (E) None of these
Ans : (D)

6. An employment advertisement should..........the number of vacancies.
(A) provide (B) specify (C) contain
(D) declare (E) None of these
Ans : (B)

7. The good are often..........with their bones.
(A) bury (B) interred (C) cover
(D) exhumed (E) None of these
Ans : (B)

8. More men adore the sun rising than the sun.......... .
(A) shining (B) setting (C) darkening
(D) blazening (E) None of these
Ans : (B)

9. We were brought up in a village and my grandfather was a simple..........and quite illiterate.
(A) pheasant (B) peasant (C) pleasant
(D) man (E) None of these
Ans : (B)

10. Children below the age of 12 can be tried only by the..........Court.
(A) Supreme (B) High (C) District
(D) Juvenile (E) None of these
Ans : (D)

11. Women should be paid the same as men when they do the same job, for surely, what is sauce for the..........is sauce for the.......... .
(A) goose, gander (B) cock, hen (C) fox, vixen
(D) duck, doe (E) None of these
Ans : (A)

12. It is time that professors came down from their..........towers and studied the real needs of the students.
(A) gold (B) silver (C) clock
(D) isolated (E) None of these
Ans : (D)

13. Everyone was..........by surprise when the announced her plan to marry that boy.
(A) moved (B) shaken (C) taken
(D) deadened (E) None of these
Ans : (C)

14. Our..........lived in caves and used crude implements.
(A) ancients (B) ancestors (C) antecedents
(D) antipodes (E) None of these
Ans : (B)

15. ..........my knowledge, Mr. Ashok has a prejudice..........foreigners.
(A) In, for (B) As, towards (C) For, at
(D) To, against (E) None of these
Ans : (A)

16. The police..........him of stealing a car.
(A) charged (B) warned (C) accused
(D) threatened (E) None of these
Ans : (A)

17. His bad driving almost..........an accident.
(A) created (B) caused (C) resulted
(D) made (E) None of these
Ans : (B)

18. Ravi was always..........of the good fortune of others.
(A) miserable (B) irritable (C) greedy
(D) envious (E) None of these
Ans : (D)

19. Two of the fugitives managed to remain free by adeptly avoiding the..........of the police.
(A) pursuit (B) discovery (C) following
(D) expression (E) None of these
Ans : (A)

20. Known as a devout and serious person, she also has a..........sense of humour.
(A) better (B) plentiful (C) quick
(D) good (E) None of these
Ans : (D)

21. The victim tried to tell us what had happened but his..........were not audible.
(A) assailants (B) sounds (C) letters
(D) words (E) None of these
Ans : (D)

22. Survival of mankind itself is in danger due to..........of atomic weapons.
(A) perpetuation (B) regularisation (C) provocation
(D) proliferation (E) None of these
Ans : (D)

23. Continuous unemployment has induced in the people a kind of..........which is most depressing.
(A) laziness (B) encouragement (C) satisfaction
(D) anger (E) None of these
Ans : (A)

24. The writer, like a spider, ..........a web; the creatures caught in the web have no substance, no reality.
(A) spins (B) catches (C) writes
(D) compiles (E) None of these
Ans : (A)

25. I am sorry that I have been unable to find a suitable vacancy for you. The ..........is that most of the vacancies require technical qualification that you do not possess.
(A) difficulty (B) trouble (C) atmosphere
(D) offer (E) None of these
Ans : (A)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *