Objective Type General Knowledge Questions


Objective Type General Knowledge Questions
1. The National Income of a nation is–
(A) Governments annual income (B) Sum total of factor income
(C) Surplus of public sector undertakings (D) Export minus imports
Ans : (B)

2. Which of the following is not correctly matched?
(A) Priestley : Oxygen
(B) C. V. Raman : Theory of crystals
(C) Ronald Ross : Mathematics
(D) Shalimar : Paints
Ans : (C)

3. Which one of the following is not caused by a virus?
(A) Chicken pox (B) Measles
(C) Poliomyelitis (D) Tetanus
Ans : (A)

4. The gene for haemophilia is located on–
(A) a pair of autosomes (B) a pair of sex chromosomes
(C) the X chromosome (D) the Y chromosome
Ans : (D)

5. Genetic engineering is possible only due to the role of certain specific enzymes that cut DNA at particular points of the sequence. These enzymes are called–
(A) nucleases (B) restriction enzymes
(C) DNA polymerases (D) nitrogenases
Ans : (B)

6. Nerium and Acacia are examples of–
(A) xerophytes (B) hydrophytes
(C) mesophytes (D) halophytes
Ans : (A)

7. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic period?
(A) Indra (B) Vishnu
(C) Sun (D) Trimurti
Ans : (A)

8. Kautilya’s Arthashastra is a great treatise on–
(A) Economic policies (B) State-craft
(C) Inter-State relations (D) Ethics
Ans : (B)

9. The Upanishads are–
(A) A source of Hindu philosophy (B) Books of ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man (D) Prayers to God
Ans : (A)

10. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda (B) Rigveda
(C) Yajurveda (D) Atharvaveda
Ans : (B)

11. To whom is the Gayatri Mantra in the Rigveda addressed?
(A) Indra (B) Agni
(C) Savitri (D) Usha
Ans : (C)

12. The Indian Territory under Portuguese possession was–
(A) Daman (B) Pondicherry (C) Tranquebar (D) Mahe
Ans : (A)

13. ‘Bismarck of India’ was–
(A) Gokhale (B) Tilak
(C) Sardar Patel (D) Annie Besant
Ans : (C)

14. All-India Muslim League was formed at–
(A) Lahore (B) Aligarh
(C) Lucknow (D) Dhaka
Ans : (D)

15. ‘Jana Gana Mana’ was first sung at the 1896 session of–
(A) First Round Table Conference (B) Second Round Table Conference
(C) Indian National Congress (D) Third Round Table Conference
Ans : (C)

16. Which pact was signed during the year 1931?
(A) Minto-Morley Pact (B) Gandhi-Irwin Pact
(C) Cripps Pact (D) Both (A) and (C)
Ans : (B)

17. Which of the following will not constitute Consolidated Fund of India?
(A) All revenues received by the Government of India
(B) All loans raised by the Government of India
(C) Other Public Money
(D) None of these
Ans : (C)

18. The scientific name for wheat bread is–
(A) Triticum aestivum (B) Triticum monococcum
(C) Triticum turgidum (D) Triticum durum
Ans : (A)

19. The Preamble of our Constitution envisages–
(A) Theoratic state (B) Sovereign, democratic, secular and socialistic republic
(C) Secular democracy (D) Monarchy
Ans : (B)

20. The guardian of the Constitution of India is the–
(A) Indian Parliament (B) Supreme Court of India
(C) Prime Minister of India (D) High Courts of States
Ans : (B)

21. The write ‘prohibition’ ensures–
(A) Issuing directions by a higher court to lower court
(B) That no person remains in jail without any cause
(C) Issuing direction by Supreme Court or High Courts to anybody to do some particular thing
(D) Stopping proceedings in a lower court on the ground of excess of jurisdiction
Ans : (D)

22. The most important small scale industry of India is–
(A) Coir Industry (B) Matchbox Industry
(C) Handloom Industry (D) Toy-making Industry
Ans : (C)

23. The Indian Government is giving import entitlement to–
(A) Foreign Traders (B) Indian Exporters
(C) Indian Bankers (D) Industrialists
Ans : (B)

24. The important feature of ‘Green Revolution’ in India has been–
(A) using green manure (B) raising more crops
(C) high yielding variety programme (D) green crops
Ans : (C)

25. Who had introduced “Expenditures tax” in India for the first time?
(A) P.V. Narasmha Rao (B) N.T. Rama Rao
(C) T.T. Krishnamachari (D) R.K. Shanmugam Chettiar
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *