Objective Current Affairs Questions 2013


Objective Current Affairs Questions 2013
1. An integrated and co-ordinated rail and road network helps in the economic development of a country by linking–
(A)  centres of production with consumption points (B) district headquarters with capital
(C)  National and state capitals (D) ports with hinterland
Ans : (D)

2. Conjunctivitis is a disease of the–
(A) liver (B) colon
(C) eyes (D) mouth
Ans : (C)

3. The organ labelled ‘1’ in the given diagram is–
(A) adrenal (B) thyroid
(C) pancreas (D) pituitary
Ans : (A)

4. A test-tube baby means, fertilisation of the ovum and development taking place in the–
(A) test-tube (B) test-tube and uterus respectively
(C) uterus (D) uterus and test-tube respectively
Ans : (B)

5. Which of the following parts of the ear and their function is/are matched correctly?
1. Pinna collects and directs sound down the ear tube.
2. Ossicles transmission of vibrations in the eardrum.
3. Eustrachian tube allows air pressure on either side of the eardrum to be equalised.
4. Cochlea contains the sensory organ concerned with hearing.
(A) 1 only (B) 3 only
(C) 1, 2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Ans : (D)

6. Which of the following processes occurs for a red giant to be produced?
(A) The star expands.
(B) The star contracts.
(C) The star explodes.
(D) The star ejects matter.
Ans : (A)

7. The religious literature of the Jains at the early stage was written in–
(A) Ardhamagadhi (B) Pali
(C) Prakrit (D) Sanskrit
Ans : (B)

8. The Indus valley civilization specialised in–
(A) Town planning (B) Architecture
(C) Craftsmanship (D) All of these
Ans : (D)

9. In the Kingdom of Satavahanas of ancient India, a district was called–
(A) an ahara (B) a kataka
(C) a rashtra (D) a vihara
Ans : (B)

10. Which of the following metals was not known to the Indus people?
 (A) Tin (B) Copper
 (C) Iron (D) Lead
Ans : (C)

11. The script used by the Indus valley people–
(A) has not yet been deciphered (B) was the Vedic language
(C) was depicted through pictures and diagrams (D) was none of these.
Ans : (C)

12. The Governor-General responsible for stopping the practice of sati by law was–
(A) Lord Cornwallis (B) Lord William Bentinck
(C) Lord Wellesley (D) Lord Dalhousie
Ans : (B)

13. The first British Governor-General of India responsible for introducing the highways was–
(A) Lord Cornwallis (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Canning (D) Lord Warren Hastings
Ans : (B)

14. Bengal was partitioned in the year–
(A) 1906 (B) 1905
(C) 1909 (D) 1919
Ans : (B)

15. Muslim League was formed by–
(A) Nawab Sallimullah (B) Ali Brothers
(C) Mohammad Ali (D) Shaukat Ali
Ans : (A)

16. In India Khilafat movement was started by
(A) Gandhiji (B) Nawab Salimullah
(C) Ali Brothers (D) Jinnah
Ans : (C)

17. Which one of the following is incorrect in respect of Local Government in India?
(A)According to the Indian Constitution, local government not an independent tier in the federal system
(B) 30% of the seats in local bodies are reserved for women
(C) Local government finances are to be provided by a commission
(D) Elections to local bodies are to be determined by a Commission
Ans : (A)

18. If the Prime Minister of India belonged to the Upper House of Parliament–
(A) He will not be able to vote in his favour in the event of a no confidence motion
(B) He will not be able to speak on the budget in the Lower House
(C) He can make statements only in the Upper House
(D) He has to become a member of the Lower House within six months after being sworn in as the Prime Minister
Ans : (A)

19. Proportional representation is not necessary in a country where–
(A) There are no reserved constituencies
(B) A two-party system has developed
(C) The first-past-post system prevails
(D) There is a fusion of Presidential and Parliamentary forms of government
Ans : (B)

20. To be appointed as Advocate-General of the State, the person should possess the quali-fications necessary for appointment as–
(A) A Judge of the Supreme Court (B) A Judge of the High Court
(C) A State Governor (D) Chief Minister of the State
Ans : (B)

21. To gullotine the demands for grants in Lok Sabha means–
(A) Rejecting the demands
(B) To vote on the demands without discussion on them
(C) To approve the expenditure proposals
(D) To defer consideration of the expenditure
Ans : (A)

22. With the increase in the production of an industrial concern, which of the following increases continuously?
(A) Average cost (B) Fixed cost
(C) Marginal cost (D) Variable cost
Ans : (D)

23. While considering the Gross National Product (GNP), which of the following is not required?
(A) Governmental purchases of goods (B) Per capita income of individuals
(C) Private investment (D) Net foreign investment
Ans : (B)

24. The costs, which do not vary with changes in a firm’s output, are know as–
(A) Fixed costs (B) Variable costs
(C) Implicit costs (D) Social costs
Ans : (A)

25. Which of the following is exclusively concerned with the credit needs of all types of agricultural and rural development in India?
(A) IBRD (B) RBI
(C) NABARD (D) SBI
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *