Most Important General Knowledge Questions


Most Important General Knowledge Questions
1. When did the Reserve Bank of India become a State-owned institution?
(A) 1943 (B) 1947
(C) 1949 (D) 1952
Ans : (C)

2. The rate of respiration is lowest while–
(A) playing (B) jogging
(C) resting (D) sleeping
Ans : (D)

3. The pH in human urine is about–
(A) 4 (B) 6
(C) 7 (D) 9
Ans : (B)

4. Somatotropic hormone (STH) is secreted by the–
(A) thymus gland (B) pituitary gland
(C) parathyroid gland (D) pineal gland
Ans : (B)

5. The shortest muscle in the body is present in the–
(A) thighs  (B) jaws
(C) neck  (D) arms
Ans : (B)

6. The longest bone of the body is the–
(A) femur (B) humerus
(C) tibia (D) fibula
Ans : (A)

7. The social groups in which the Indus valley people were divided–
(A) Brahmanas, Kshatriyas, Vaishyas and Shudras
(B) The Peasants, hunters, traders and labourers
(C) The learned ones, warriors, traders, artisans and manual labourers
(D) None of these
Ans : (C)

8. To which of the following periods of human history does the Harappan civilization belong?
(A) Palaeolithic Age (B) Neolithic Age
(C) Chalcolithic Age (D) Iron Age
Ans : (C)

9. The Indus Valley people traded with the–
(A) Chinese (B) Mesopotamians
(C) Parthians (D) Romans
Ans : (B)

10. The Harappan cities were ruled by–
(A) Monarchs (B) Priest Kings
(C) Merchants oligarchy (D) Not known
Ans : (D)

11. Which were the earliest cereals grown by man?
(A) Wheat and barley (B) Rice
(C) Millets (D) Maize
Ans : (A)

12. The Dilwara Temple is located at–
(A) Bhubaneswar (B) Aurangabad
(C) Khajuraho (D) Mount Abu
Ans : (D)

13. The French East India Company was formed in–
(A) 1600 (B) 1660
(C) 1664 (D) 1668
Ans : (C)

14. Who is generally considered to be the Father of Renaissance?
(A) Rabindranath Tagore (B) Raja Rammohan Roy
(C) Jayaprakash Narayan (D) Ambalal Sarabhai
Ans : (B)

15. Chanakya was also known as–
(A) Bhattasvamin (B) Rajasekhara
(C) Vishnugupta (D) Visakhadatta
Ans : (C)

16. The founder of Brahmo Samaj was–
(A) Vivekananda (B) Raja Rammohan Roy
(C) Atmaram Pandurang (D) Sahajanand
Ans : (B)

17. Who among the following can be removed from the office without impeachment?
(A) President of India (B) Chief Justice of India
(C) Governor of a State (D) Chief Election Commissioner
Ans : (C)

18. The original Constitution of India contained–
(A) 395 Articles and 12 Schedules (B) over 400 Articles and 10 Schedules
(C) 459 Articles and 9 Schedules (D) 391 Articles and 10 Schedules
Ans : (A)

19. Which one of the following is correct in respect of the commencement of the election process in India?
(A) The recommendation for election is made by the government and the notification for election is issued by the Election Commission
(B) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the Home Ministry at the Centre and Home Departments in the State
(C) The recommendation for election is made by the Election Commission and the notification for election is issued by the President and Governors of the States concerned
(D) Both the exercises of making a recommendation for election and issuing a notification in respect of it are done by the Election Commission
Ans : (A)

20. Which one of the following cannot be called a function of the Constitution–
(A) It acts as a source of power and authority of the government
(B) It minimises confusion and conflict between various organs of government
(C) It strengthens the hands of rulers to rule according to their discretion
(D) It lays down the limits of govern-mental authority
Ans : (C)

21. Who among the following have the right to vote in the elections to both the Lok Sabha and the Rajya Sabha?
(A) Elected members of the Lower House of the Parliament
(B) Elected members of the Upper House of the Parliament
(C) Elected members of the Upper House of the State Legislature
(D) Elected members of the Lower House of the State Legislature
Ans : (D)

22. Which of the following interferes least with the allocation of resources in a market which is otherwise accepted as ideal?
(A) A regressive tax (B) A progressive income tax
(C) A poll tax (D) A value added tax
Ans : (C)

23. What was the most significant impact of the Industrial Revolution in Europe on India’s economy?
(A)  Handicrafts of India were ruined
(B)  Machines were introduced in the textile industry
(C)  Heavy import duty was imposed on foreign goods
(D)  Employment opportunities increased manifold
Ans : (A)

24. All of the following totals would be included in a company’s profit and loss account, except–
(A)  Direct costs (B) Allowance for depreciation of assets
(C)  Overhead costs (D) Value of premises owned by the company.
Ans : (D)

25. The scheduled commercial banks in the public sector account for what percentage of commercial banking system in India?
(A) 60 per cent (B) 70 per cent
(C) 80 per cent (D) 90 per cent
Ans : (C)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *