Latest Current Affairs Questions for Competitive Exams

Latest Current Affairs Questions for Competitive Exams
1. Change in which of the following is the best indicator of the change in the standard of living of the people of a country?
(A) Cost of living index (B) Index of industrial productivity
(C) Per capita income (D) Wholesale price index
Ans : (C)

2. An irregular flat bone which forms the forehead region is the–
(A) frontal bone (B) parietal bone
(C) occipital bone (D) temporal bone
Ans : (A)

3. How many vertebrae are there in the vertebral column?
(A) 42 (B) 33
(C) 27 (D) 29
Ans : (B)

4. In multicellular organisms, life process starts with the formation of–
(A) eggs (B) sperms
(C) zygote (D) photoreceptors
Ans : (C)

5. Trypsin is a–
(A) hormone (B) vitamin
(C) enzyme (D) mineral
Ans : (C)

6. What controls thirst?
(A) Hypothalamus (B) Liver
(C) Salivary gland (D) Ilium
Ans : (A)

7. The Indus valley civilization was confined to–
(A) Punjab and Sindh
(B) Punjab, Sindh and Guajrat
(C) Punjab, Sindh and Rajasthan
(D) Punjab, Sindh, Baluchistan, North-Western Frontier Province, Gujarat, Rajasthan and Western U.P.
Ans : (D)

8. At which one of the following sites of Indus valley civilization has a dockyard been discovered ?
(A) Rangpur (B) Kalibangan
(C) Lothal (D) None of the above
Ans : (C)

9. Which one of the following animals was not known to the people of Indus valley civilization ?
(A) Elephant (B) Cow
(C) Bull (D) Horse
Ans : (D)

10. The Indus valley civilization was essentially–
(A) a pastoral civilization (B) an urban civilization
(C) a semi-urban civilization (D) a rural civilization
Ans : (B)

11. An animal engraved on most of the Harappan seals in the–
(A) Humpless bull or unicorn (B) Elephant
(C) Bison (D) Tiger
Ans : (A)

12. The great bath was found in–
(A) Lothal (B) Harappa
(C) Mohenjo-daro (D) Baluchistan
Ans : (C)

13. Who of the following is regarded as creator of greater Maharashtra and next only to Shivaji in military genius?
(A) Sahu (B) Baji Rao I
(C) Nan Phadnavis (D) Mahadavji Scindhia
Ans : (B)

14. Mauryan administration was a benevolent depotism because–
(A) The king treated his subjects as his own children
(B) The king showed religious tolerance
(C) The king exercised supreme political power
(D) Material progress and moral living of the people were looked after by the king
Ans : (D)

15. Which of the following dynasties did not rule Vijayanagar?
(A) Saluva (B) Tuluva
(C) Hoysala (D) Aravidu
Ans : (C)

16. Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana during the reign of–
(A) The Sungas (B) The Mauryas
(C) Harshavardhana (D) Kanishka
Ans : (D)

17. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on–
(A) August 15, 1947 (B) January 30, 1948
(C) November 26, 1949 (D) January 26, 1950
Ans : (C)

18. Presidential system of government is incompatible with the–
(A) Theory of Separation of powers (B) Executive Accountability to the Legislature
(C) Judicial Review (D) Spoils System
Ans : (B)

19. Election symbols are allotted to various candidates for Parliamentary elections, after scrutiny of nomination papers, by–
(A) Chief Election Commissioner (B) Chief Electoral Officer of the State
(C) Returning Officer of the Constituency (D) Secretary to the Election Commissioner
Ans : (A)

20. Which ideal of the Constitution of India is achieved by the implementation of the adult franchise in India?
(A) Social equality (B) Economic equality
(C) Political equality (D) Equality before law
Ans : (D)

21. Article 254 of the Indian Constitution describes which of the following–
(A) The Parliament has the power to increase the number of judges
(B) The Union and State have concurrent powers to legislate on any matter enumerated in List III
(C) In case of any conflict between Union laws and State laws, the Union laws shall prevail
(D) The Union has exclusive power to make laws on any matter not enumerated in the concurrent list or State list
Ans : (C)

22. Public Sector consists of those enterprises in which the State owns–
(A) 50 percent of the capital (B) 66 percent of the capital
(C) 85 percent of the capital (D) 100 percent of the capital
Ans : (D)

23. Free economic goods are those–
(A) Which are not important (B) Provided to the people by government
(C) Available freely in nature (D) Given to us by our parents
Ans : (C)

24. Which of the following is not a function of money?
(A) It is a medium of exchange (B) It increases the purchasing power
(C) It is a standard measure of value (D) It is a hedge against inflation
Ans : (D)

25. Public goods are those which–
(A)  Are brought by members of the public as distinct from the government
(B)  Are produced by a public company as distinct from a nationalised industry
(C)  Are cheap but not of good quality
(D)  Are consumed collectively by the community
Ans : (D)


Comments & Contact Form


Email *

Message *