Indian GK Questions and Answers


Indian GK Questions and Answers
1. Which Five-Year Plan was terminated before the completion of its period?
(A) Fourth (B) Fifth
(C) Seventh (D) Eighth
Ans : (B)

2. The production of RBCs take place in the–
(A) bone marrow (B) liver
(C) spleen (D) gall bladder
Ans : (A)

3. The largest part of the brain is the–
(A) cerebrum (B) cerebellum
(C) medulla oblongata (D) conjunctivon
Ans : (A)

4. A joint between two bones is termed as–
(A) condyle (B) articulation
(C) facet (D) fossa
Ans : (B)

5. Ilium is found in the–
(A) arms (B) legs
(C) pelvic girdle (D) shoulders
Ans : (C)

6. How many bones are there in a wrist?
(A) 5 (B) 8
(C) 10 (D) 12
Ans : (B)

7. The reservoir Gandhi Sagar is on the river–
(A) Cauvery (B) Chambal
(C) Rihand (D) Sutlej
Ans : (C)

8. Arrange the following states in ascending order of population –
I. Uttar Pradesh II. West Bengal
III. Madhya Pradesh IV. Maharasthra
(A) I, II, III, IV (B) I, IV, II, III
(C) II, III, I, IV (D) III, II, IV, I
Ans : (D)

9. The location in the given map relate the distribution of which industry?
(A) Iron and Steel (B) Sugar
(C) Engineering goods (D) Chemicals
Ans : (B)

10. The industry marked by dots in the given map is that of–
(A) Sugar (B) Cotton
(C) Tobacco (D) All of these
Ans : (B)

11. When were the excavations which led to the discovery of Indus valley civilization carried out?
(A) 1902 (B) 1911
(C) 1921-22 (D) 1932-33
Ans : (C)

12. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscriptions is–
(A) Chakravarthi (B) Dharmadeva
(C) Dharmakirthi (D) Priyadarsi
Ans : (D)

13. The Sultan of Delhi who is reputed to have built the biggest network of canals in India was–
(A) Iltutmish (B) Ghiyas-ud-din Tughluq
(C) Feroz Shah Tughluq (D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

14. Ashtapradhan was a Council of Ministers–
(A) In the Gupta administration (B) In the Chola administration
(C) In the Vijayanagar administration (D) In the Maratha administration
Ans : (D)

15. Which one of the following scripts of ancient India was written from right of left?
(A) Brahmi (B) Nandnagari
(C) Sharada (D) Kharoshti
Ans : (D)

16. What is ‘Adhai din ka Jhonpra’?
(A) A famous book written by Qutbudin Aibak
(B) A mosque at Lahore built by Iltutmish
(C) A mosque at Ajmer built by Qutbudin Aibak
(D) It is a kind of Raga invented by Muhammad Arhai
Ans : (C)

17. The Estimates Committee of Parliament–
(A) Examines the statements of accounts of the government
(B) Considers the report of the Comptroller and Auditor-General of India
(C) Examines if the money is well laid out within policy limits
(D) Examines the budget before its presentation to Lok Sabha
Ans : (A)

18. The notice for moving the Motion for Adjournment of the business of the House is required to be given to–
(A) The Presiding Officer of the House (B) The Secretary General of the House
(C) The Minister concerned (D) All the above
Ans : (A)

19. The Election Commission functions under–
(A) Ministry of law (B) Prime Minister’s Secretariat
(C) Ministry of Home Affairs (D) None of the above
Ans : (D)

20. In a parliamentary form of government, the executive is responsible to the–
(A) People (B) President
(C) Legislature (D) Judiciary
Ans : (C)

21. Education was transferred to the Concurrent List from the State List by the–
(A) 40th Amendment Act (B) 42nd Amendment Act
(C) 43rd Amendment Act (D) 39th Amendment Act
Ans : (B)

22. Which one of the following ideologies has class-struggle as a part of its doctrine?
(A) Communism (B) Democracy
(C) Fascism (D) Socialism
Ans : (A)

23. Which of the following zones of the Indian Railway has the highest route kilometrage?
(A) Central Zone (B) Northern Zone
(C) South Central Zone (D) Western Zone
Ans : (B)

24. Which of the following steps may be taken by a government to check inflation temporarily?
(A) Taxes should be reduced (B) Wages of workers should be increased
(C) Money supply should be reduced (D) None of the above
Ans : (C)

25. Which of the following is an example of credit investment?
(A) A share (of stock) (B) A draft
(C) A banker’s acceptance (D) A bond
Ans : (D)

Loading...

Comments & Contact Form

Name

Email *

Message *